‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 5 ianuarie, 2025
-6.8 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriSUA va acorda 21 milioane de dolari pentru dezvoltarea sectorului agricol din Moldova

SUA va acorda 21 milioane de dolari pentru dezvoltarea sectorului agricol din Moldova

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova (APM) își propune să impulsioneze în următorii 5 ani dezvoltarea sectorului agricol privat, oferind 20,9 milioane de dolari grupurilor de producători și asociaților ramurale. La prima etapă, sprijinul va fi acordat antreprenorilor care produc mere, struguri de masă, fructe sâmburoase și legumele produse în spații protejate.

Proiectul a fost lansat la Chișinău, pe 22 februarie.

Tehnologii noi

‹ adv ›

Prim-ministru, Pavel Filip, prezent și el la lansarea proiectului, a menționat că agricultura este una dintre cele mai importante ramuri economice din Republica Moldova. Astfel, în opinia acestuia, orice sprijin acordat antreprenorilor din acest domeniu reprezintă un imbold semnificativ în privința asigurării securității alimentare a țării, dar și a dezvoltării economice. Pavel Filip a ținut să spună că acordarea acestor fonduri arată că Republica Moldova este capabilă să gestioneze astfel de investiții și că orice reformă eficientă are costurile sale.

Prim-ministru al Republicii Moldova, Pavel Filip. Foto: Agrobiznes.md

Premierul a adăugat că agricultura din Moldova ar trebui să devină mai competitivă, mai ales în condițiile în care are un Acord de Asociere, semnat cu Uniunea Europeană. Acesta a spus că producătorii locali ar trebui să se concentreze pe producerea unor mărfuri mai calitative și a recunoscut că este necesar de implementat tehnologii noi în acest domeniu, iar statul ar trebui să se concentreze pe segmentul asistenței sectorului de afaceri agricol.

„Astăzi nu mai merge așa cum am auzit nu o singură dată în Republica Moldova, atunci, când se ridică un pahar de vin – Dă, Doamne, ploaie sau dă, Doamne, timp frumos. Astăzi avem posibilitatea să facem investiții pentru a veni cu tehnologii noi, pentru a implementa tehnologii noi. Astfel ca aceasta ramură și cei care muncesc în sectorul agroindustrial să fie siguri că investițiile lor se vor regăsi prin roade, să fie siguri că produsele lor sunt absolut competitive”, a spus Filip.

Prim-ministrul a mai spus că își dorește ca produsele moldovenești să fie recunoscute de cumpărătorii de peste hotare ca și produse ecologic curate și calitative.

‹ adv ›

Efectul embargoului rusesc

Ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit, a explicat că proiectul USAID urmărește impulsionarea sectorului agricol privat, asigurând competitivitatea produselor agroindustriale locale pe piața autohtonă, regională și internațională. Acesta a amintit și de restricțiile la export al produselor moldovenești, impuse de Federația Rusă, care au lovit dur în sectorul agricol din Moldova.

Ambasadorul SUA la Chisinau, James Pettit. foto: Agrobiznes.md

„Spre regret, restricțiile de export impuse de Federația Rusă, începând cu anul 2005 pentru diferite categorii de produse au avut un impact devastator asupra agriculturii moldovenești. Guvernul SUA, UE și alți parteneri de dezvoltare au intervenit pentru a ajuta Moldova să depășească pierderile și să valorifice noi piețe de desfacere în Europa de Vest, Africa de Nord, Asia și Orientul Mijlociu”, a spus Pettit.

Ambasadorul SUA a mai spus că în prezent a crescut exportul produselor moldovenești în Uniunea Europeană. Astfel, pentru a câștiga aceste piețe noi, producătorii moldoveni ar trebui să investească mai mult pentru a avea produse mai calitative și să încerce noi soiuri, a concluzionat acesta.

‹ adv ›

Cine va putea beneficia de granturi

Beneficiarii suportului financiar, oferit de Guvernul SUA, vor fi producătorii agricoli, grupurile, cooperativele și asociațiile de producători și utilizatori de apă pentru irigare, comercianții, exportatorii agricoli, rețele de distribuție și prestatorii de servicii de instruire și consultanță pentru sectorul agricol.

De asemenea, aceste grupuri vor putea beneficia și de un grant în valoare de 5,7 milioane de dolari.

Viorel Leahu, coordonatorul echipei de dezvoltare în lanțurile valorice în cadrul proiectului APM, a explicat mecanismul de acordare a resurselor financiare din cadrul acestui proiect.

Viorel Leahu, coordonatorul echipei de dezvoltare în lanțurile valorice în cadrul proiectului APM. foto: Agrobiznes.md

„Granturile vor fi acordate nu agenților economici individuali, dar ca prioritate vor fi organizațiile fermierilor. De exemplu, în cadrul asociațiilor respective sectoriale membrii ar urma să discute care sunt prioritățile, să vadă de ce asistență au nevoie din partea proiectului – consultativă, financiară – pentru a rezolva anumite probleme arzătoare pentru acest sector. Respectiv, ei, în urma acestei analize, depun la noi solicitarea de grant . Noi o analizăm, venim cu anumite propuneri de modificare și finanțăm activitățile respective. Adică, granturile vor merge pentru activități care vor avea un impact la un număr cât mai mare de fermieri”, a spus Viorel Leahu.

Autorii proiectul se așteaptă că peste 600 de antreprenori vor fi asistați, în cadrul proeictului APM, în creșterea capacităților de producere și comercializare a produselor cu valoare înaltă.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›