‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 22 decembrie, 2024
-0 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriSubvenții de peste 2,3 mln de lei pentru producătorii de lapte de oaie și...

Subvenții de peste 2,3 mln de lei pentru producătorii de lapte de oaie și capră

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În acest an, în premieră, fermierii moldoveni au primit plăți directe pentru un kilogram de lapte de oaie și de capră, notează moldova1.md.

Valoarea subvențiilor acordate a depășit 2,3 milioane de lei. Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, în total, au fost depuse 29 de cereri, ceea ce este un număr mult prea mic.

Fermierii spun că și-ar dori să acceseze astfel de subvenții, însă nu toți întrunesc cerințele.

‹ adv ›

Dmitri Manol din municipiul Comrat are o fermă de capre din anul 2020, iar în prezent are aproximativ 130 de capete.

Fermierul spune că înființarea afacerii sale a fost posibilă doar după ce a împrumutat bani și a primit și unele subvenții.

Acesta a precizat că anul trecut a beneficiat de subvenții din partea Ministerului Agriculturi și Industriei Alimentare și le-a folosit pentru a cumpăra hrană animalelor.

‹ adv ›

Totodată, anul acesta nu a putut depune dosarul pentru a obține subvenții pentru kilogramul de lapte.

„Doar că sunt anumite cerințe pe care nu toată lumea le poate îndeplini. Eu, să spunem, anul trecut, când au dat pe cap de animal, m-am conformat, am asigurat caprele.

Ce a mai fost? Era necesar să ai SRL și eu îl am. Toate animalele trebuia să fie marcate și vaccinate. Acestea sunt cerințe veterinare. Toate au fost îndeplinite.

În acest an, cerințele pentru subvențiile cu 5 lei per litru de lapte sunt nerealiste pentru mine, pentru că nu am unde să depozitez laptele. Eu vând lapte și, ca bunicii noștri pe vremuri, fac imediat brânză din el.”

În acest an, 15 crescători de oi și 14 deținători de capre au accesat subvențiile per kilogram de lapte de caprine și ovine, ne-a spus secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Iurie Scripnic.

Cei mai mulți fermieri care au aplicat la aceste subvenții sunt din sudul și centrul țării.

‹ adv ›

Potrivit lui, în total au fost subvenționate 213 tone de lapte de oaie și 316 tone de lapte de capră.

Scopul acestor ajutoare este majorarea cantității de lapte produs, ceea ce duce la asigurarea securității alimentare a țării, a mai precizat Iurie Scripnic.

„Este puțin. De aceea noi, de fiecare dată, în discuțiile cu fermierii din asociațiile de profil, și mă refer la asociațiile de profil în creșterea oilor pentru lapte, sau la asociațiile de profil în creșterea caprinelor pentru lapte, noi încurajăm ca oamenii care practică această îndeletnicire să treacă sub o formă juridică, fie în gospodărie țărănească, fie în societate cu răspundere limitată, și să-și autorizeze afacerea dată pentru a putea depune la AIPA pentru a avea aceste subvenții pe kilogram de lapte. Și noi subvenționăm fermele înregistrate, autorizate sanitar-veterinar”.

Precizăm că, la începutul acestui an, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a anunțat că intenționează să sporească productivitatea fermelor din țară și să asigure securitatea alimentară prin aceste subvenționări per kilogram de lapte.

Astfel, după ce anul trecut au fost programate subvenții doar pentru laptele de vaci, în această vară a fost lansat apelul și pentru producția de lapte de ovine și caprine pentru care au fost acordați câte cinci lei pentru un kilogram.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›