În ultimele săptămâni, tot mai mult se discută despre modificările ce urmează a fi realizate în Legea nr. 276, cât și Hotărârea de Guvern 455 ce țin de subvenționarea agriculturii.
Mai mult, recent în presă au apărut mai multe informații potrivit cărora unii agricultori ar putea să nu mai primească subvenții în anul 2022, făcându-se referire la restanțele anului 2021.
Amintim că, acum 2 săptămâni agricultorii erau îngrijorați de faptul că Măsura 1.3. Stimularea investiţiilor pentru procurarea tehnicii şi utilajului agricol convenţional ar putea fi exclusă din Regulamentul de subvenționare.
Agrobiznes a apelat la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură și Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare pentru a afla din prima sursă despre ce modificări de fapt este vorba și cum acestea vor afecta activitatea agricultorilor.
Totodată, ce ține de informațiile apărute în presă potrivit cărora producătorii ce nu au beneficiat de subvenții pentru dosarele depuse în 2021, ar putea să nu le primească în 2022, MAIA revine cu următoarele clarificări:
Noile modificări țin de finanțarea producătorilor micro, pentru a oferi suport și acestora, dar și alte aspecte ce vor avea impact pozivit asupra sectorului, potrivit MAIA.
Proiectul presupune îmbunătățirea accesului producătorilor agricoli mici la subvenționare, prin modificarea noțiunilor de producători agricoli mici, mijlocii și mari, precum și completarea legii cu noțiunea de ”producător agricol micro”. Astfel, potrivit proiectului, vor putea beneficia de subvenții și producătorii micro:
”producător agricol micro – producător agricol care deţine cu drept de proprietate sau posesie și folosință până la 2 de hectare de teren agricol arabil și/sau până la 1 hectar de teren ocupat de culturi perene în rod, ori 1 hectar de legume în câmp deschis, ori 0,1 hectar de legume în teren protejat, ori până la 40 de capete de bovine sau 50 de capete de porcine, ovine/caprine, şi, în orice caz, nu depăşeşte criteriile stabilite pentru întreprinderea micro prin Legea nr.179/2016 cu privire la întreprinderile mici şi mijlocii”.
Obiectivele proiectului menționat sunt următoarele:
- îmbunătățirea accesului producătorilor agricoli mici la obținerea subvențiilor;
- repartizarea mijloacelor financiare conform măsurilor/submăsurilor de sprijin și categoriilor de producători agricoli, în limita mijloacelor financiare disponibile;
- păstrarea condițiilor existente de reglementare privind subvenționarea creditelor acordate producătorilor agricoli;
- adaptarea cadrului normativ existent urmare a depistării unor prevederi neaplicabile.
Săptămâna viitoare va fi transmis avizul unic către Guvern pentru a fi aprobat. Între timp, inițiativa legislativă este disponibilă pe site-ul parlamentului.
Ok