‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 24 decembrie, 2024
5.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriSuc moldovenesc cu reziduuri de pesticide interzise. Procesatorii nu pot exporta în UE

Suc moldovenesc cu reziduuri de pesticide interzise. Procesatorii nu pot exporta în UE

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În legătură cu demersul depus de Asociaţia Producătorilor de Conserve „Speranţa –Con” prin care  informează că, în sucul concentrat de mere, destinat exportului în ţările europene, Statele Unite ale Americii şi Canada, au fost depistate reziduuri ale unor produse de uz fitosanitar, specialiștii Ministerului Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului au convocat o şedinţă de lucru. La aceasta au participat reprezentanți ai Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, Federaţiei Naţionale a Fermierilor din Moldova, Asociaţiei Republicane a Producătorilor Agricoli „Uniagroprotect” și Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct”, altor structuri cu tangență la domeniu.

Întreprinderile procesatoare relevă că, pe parcursul anului 2018 au fost efectuate peste 50 de analize de laborator a sucului concentrat de mere şi în majoritatea cazurilor au fost depistate reziduuri de pesticide, fapt ce nu permite exportul acestui produs în ţările europene, Statele Unite ale Americii şi Canada. În acest context, se solicită excluderea unor produse de uz fitosanitar din Registrul de stat al produselor de uz fitosanitar şi fertilizanţilor permise pentru utilizare în Republica Moldova.

În cadrul ședinței, reprezentanții MADRM au informat că, întru stabilirea limitelor maxime admise (LMA) de reziduuri ale produselor de uz fitosanitar din sau de pe produsele alimentare şi hrana de origine vegetală şi animală pentru animale, este aprobat Regulamentul sanitar privind limitele maxime admise de reziduuri ale produselor de uz fitosanitar din sau de pe produse alimentare şi hrană de origine vegetală şi animală pentru animale (Hotărârea Guvernului nr. 1191/2010).

‹ adv ›

La nivel național, monitorizarea şi controlul respectării de către operatori a cerințelor de inofensivitate a produselor alimentare de origine vegetală se realizează de către Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor.

De facto, Asociaţia Producătorilor de Conserve „Speranţa –Con” afirmă despre depistarea reziduurilor unor substanțe active precum: Omethoate, Benomyl, Carbendazim și Demetoat în sucul de mere concentrat. În context, MADRM informează că produse cu conținut de substanţa activă Omithoate în general nu au fost omologate, iar cu conținut de Benomyl și Carbendazim au fost radiate din Registru în anul 2017.

Faptul prezenţei reziduurilor acestor substanţe în sucul de mere presupune că, producătorii agricoli utilizează produse de uz fitosanitar interzise pentru aplicare la culturile agricole. Cu scopul prevenirii unor astfel de cazuri se atenționează că LMA de reziduuri de pesticide în produsele alimentare de origine vegetală poate fi asigurată prin respectarea normei de consum a produsului, termenului de aşteptare de la aplicarea ultimului tratament fitosanitar până la recoltare.

‹ adv ›

Totodată, ministerul îndemnă producătorii agricoli să respecte cerințele de utilizare a produselor de uz fitosanitar, astfel cum prevede cadrul normativ național și cele specificate în Registrul de stat al produselor de uz fitosanitar şi fertilizanţilor permise pentru utilizare în Republica Moldova.

Pentru o conlucrare reciproc avantajoasă, procesatorii producției vegetale vor asigura:

  • examinarea oportunității încheierii preventive a contractelor cu producătorii agricoli privind condițiile achiziționării materiei prime;
  • trasabilitatea materiei prime colectate, în vederea monitorizării cerințelor de siguranță alimentară (operator înregistrat la Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, localitatea, data colectării, soiul, altele);
  • prelevarea probelor și efectuarea investigațiilor întru-un laborator acreditat, cu scopul determinării limitei maxime admise (LMA) a reziduurilor de pesticide, întru respectarea cerințelor de siguranță a produselor destinate atât pieței interne cât și celei externe.

Luând în considerație importanța problemei privind siguranța alimentelor la nivel regional și mondial, este evident că operatorul care intenționează să exporte producţie vegetală este obligat să se conformeze cerinţelor statului importator.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›