‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
3.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriSüdzucker Moldova: Recolta record de sfeclă de zahăr din 2014 va fi procesată în...

Südzucker Moldova: Recolta record de sfeclă de zahăr din 2014 va fi procesată în totalitate

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Recolta record de sfeclă de zahăr din 2014 va fi procesată în totalitate de producătorii de zahăr din Moldova, a declarat pentru „INFOTAG” surse din cea mai mare companie de producere a zahărului Sudzucker Moldova (SM).

Interlocutorul agenţiei a spus că recolta brută a sfeclei de zahăr contractate de companie va fi de circa 950 mii tone, atunci când în anii obişnuiţi SM procesa 500-550 mii tone de sfeclă. Acest fapt se datorează recoltei record de sfeclă în 2014, în mediu 56 tone pe hectar (în ani obişnuiţi în medie 35 t – „I”). În cele mai eficiente gospodării recolta de sfeclă de zahăr atinge 60-70 tone la hectar.

Pentru a procesa recolta record SM a început strânsul şi prelucrarea sfecle cu mult mai devreme decât termenii planificaţi.

‹ adv ›

„Fabrica din Făleşti a început sezonul pe 29 august, iar cea din Drochia pe 3 septembrie, atunci când de regulă fabricile începeau lucrările cel devreme la mijlocul lunii septembrie. Compania a pregătit uzina din Făleşti pentru procesare încă pe 1 august, propunând gospodăriilor să înceapă recoltarea sfeclei mai devreme, ceea ce prevedea prin contract plată suplimentară, dar conducătorii gospodăriilor nu au susţinut iniţiativa”, a explicat reprezentantul SM.

Pentru a evita pierderile de sfeclă împreună cu gospodăriile a fost elaborat un orar de livrare a sfeclei la fabrici. Gospodăriile agricole vor primi suprataxă nu doar pentru recoltarea timpurie a sfeclei, dar şi pentru cea târzie, ceea ce le va compensa profitul pierdut din cauza posibilelor pierderi de recoltă.

Sudzucker Moldova încă cu cinci ani în urmă a trecut la această practică european, care permite eficient să fie recoltat şi procesat orice volum de recoltă, deoarece sfecla de zahăr este livrată conform unui orar clar şi practic imediat este procesată.

‹ adv ›

„Din cauza condiţiilor meteo nefavorabile câteva săptămâni nu a existat posibilitatea de a recolta sfecla. Fabricile de zahăr ale companiei au lucrat la capacitate maximă, folosind rezerva de sfeclă de zahăr depozitată la fabrici. Intemperia a zădărnicit orarul de recoltare, însă compania şi partenerii săi fac tot posibilul pentru a accelera recoltarea, transportarea şi procesarea sfeclei”, a menţionat reprezentantul companiei.

Luând în calcul un randament mai mare în raioanele nordice ale Moldovei (Fabrica de zahăr din Drochia de regulă prelucra 250-270 mii tone, iar în 2014 în această zonă vor fi recoltate circa 600 mii t – „I”) SM a decis din cont propriu să transporte 100 mii tone de sfeclă la fabrica din Făleşti, pentru a-i prelungi activitatea cu o lună. Se aşteaptă că pierderile directe ale companiei din cauza cheltuielilor de transport şi cheltuielile pentru păcură vor depăşi 20 mil. de lei.

SM prognozează 50 mil. de lei pierderi din vânzarea zahărului produs în sezonul curent. Din cauza reducerii bruşte a preţurilor la zahăr în Europa şi în regiune, precum şi pierderea pieţei Rusiei, o parte de zahăr din cele 200 mii tone produse în 2014 rămân nesolicitată sau va fi realizată la un preţ neprofitabil. Totodată, reducerea preţului de cumpărare a sfeclei, prevăzută de contracte, nu permite companiei să iasă din zona de pierderi. Dar datorit randamentului înalt gospodăriilor le este garantată rentabilitate înaltă – până la 35-45%. De exemplu, având un randament mediu de sfeclă de 56 tone la hectar venitul gospodăriilor este circa 9,6 mii lei la hectar (indicele rentabilităţii circa 40% – „I”), iar având 65 t la hectar – 15 mii lei, ceea ce sporeşte rentabilitatea până la 60-62%.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›