La data de 20 noiembrie a fost încheiat sezonul de recoltare a sfeclei de zahăr, iar pe 25 noiembrie a fost prelucrat ultimul lot de sfeclă la fabrica de zahăr din Drochia a companiei Südzucker Moldova. Cele două fabrici ale companiei au recepționat anul acesta mai puțină sfeclă de zahăr decât în anul trecut. Cu toate acestea, calitatea acesteia a fost vizibil mai bună decât în anul 2018, se arată într-un comunicat publicat pe pagina companiei.
În 2019, randamentul mediu de sfeclă de zahăr în zonele de materie primă a Südzucker Moldova a fost de aproximativ 46 t/ha, în timp ce în anul 2018 acesta a fost puțin mai mult de 40 t/ha (media națională a fost de aproximativ 37 t/ha din cauza calității extrem de scăzute a materiei prime). Anul curent, potrivit lui Anatol Gorodenco, directorul Departamentului de materii prime al companiei, toți participanții lanțului de producție au încercat să învețe din situația creată în anul 2018, au continuat să îmbunătățească tehnologiile agricole și au încercat să diminueze impactul factorilor meteorologici negativi asupra recoltei de sfeclă.
Totodată, din cauza precipitațiilor abundente care au căzut în perioada mai-iunie curent și a verii lungi și uscate, sfecla nu a reușit să crească în greutate și conținut de zahăr. Cu toate acestea, rizocarpii au suportat mult mai bine vremea caldă – datorită cultivării bune a solului și a însămânțării timpurii. Recoltarea sfeclei a început, de asemenea, cu două săptămâni mai devreme, comparativ cu anul trecut.
Sfecla de zahăr recoltată a putut fi prelucrată doar la o fabrică Südzucker Moldova din Drochia. Cu toate acestea, pentru a nu rata faza condițiilor tehnologice optime ale sfeclei din zona de sud, conducerea companiei a decis să pornească și fabrica de zahăr din Fălești, care a procesat, în cele din urmă, aproximativ 80 de mii de tone de materii prime. Totuși, la sfârșitul recoltei în zona de materii prime a fabricii de zahăr din Fălești, nivelul de poluare fizică a sfeclei a fost mai mare decât standardul de 10%.
De menționat că, suprafața viitoarei recolte va scădea ușor din cauza stocurilor semnificative de zahăr, stagnării pieței europene a zahărului și contrabandei în masă de zahăr din Ucraina către piața din Moldova, care a crescut în special în ultimii doi ani. Dar deja în sezonul agricol din 2021, consiliul companiei intenționează să majoreze suprafețele contractate pentru plantațiile de sfeclă de zahăr la un nivel optim.
Conform estimărilor preliminare, volumul producției de zahăr din recolta de sfeclă a anului 2019 la două fabrici ale companiei Südzucker Moldova a rămas la nivelul anului trecut.
Potrivit lui Rostislav Magdei, directorul Departamentului de Inginerie, Tehnologie și Producție Südzucker Moldova, în procesul de pregătire a sezonului de recoltare a sfeclei 2019, la fabrica de zahăr din Fălești s-au efectuat reparații standard. La fabrica din Drochia a continuat procesul de modernizare a echipamentelor. Südzucker Moldova a investit într-un nou utilaj care realizează purificarea primară a sucului de sfeclă. Ca urmare, s-a îmbunătățit calitatea zahărului și din sfecla „problematică”.
Măsurile adoptate pentru a reduce timpul de depozitare a materiei prime prin optimizarea logisticii, îmbunătățirea tehnologiei producției de zahăr, au asigurat indicatorii de calitate ai zahărului din recolta de sfeclă 2019, care corespund celor mai stricte standarde UE.
Comentarii