sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
5.5 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeSummitul Inovației Syngenta – Pregătirile pentru Campania 2024 încep cu tehnologii de vârf

Summitul Inovației Syngenta – Pregătirile pentru Campania 2024 încep cu tehnologii de vârf

Recomandate

Un eveniment de excepție marchează, în acest an, pregătirile pentru noul an agricol – Summitul Inovației Syngenta. Conceptul absolut inovativ a adus o abordare complexă asupra provocărilor din prezent și soluțiilor pe care le are, dar și cele noi la care lucrează Syngenta pentru viitor. 

Călăuza evenimentului – avatarul SynNovația, a adus fermierilor mai aproape o premieră mondială și mai multe noutăți atât la capitolul hibrizi, cât și protecția plantelor pentru culturile de floarea-soarelui și porumb.

Tehnologia A.I.R.™ – flexibilitate fără precedent pentru tehnologia culturii de floarea soarelui

Republica Moldova se numără printre primele țări în care devine disponibilă tehnologia A.I.R.™. Tehnologia a fost lansată oficial acum două luni în România, fiind disponibilă în principalele țări producătoare de floarea soarelui.

„Punem la dispoziția fermierilor din țară tehnologia A.I.R.™, o premieră nu doar locală, ci și mondială, menită să ofere o libertate fără precedent în alegerea și aplicarea erbicidelor la cultura de floarea soarelui. Atingerea acestui obiectiv este un rezultat excepțional pentru cercetătorii și echipa Syngenta”, menționează Oleg Cojocaru, Director Vânzări Syngenta în Republica Moldova.

Portofoliul Syngenta păstrează diferențierea Syngenta pe piață prin productivitate, toleranțe la boli și profitabilitate pe care fermierii mereu le-au apreciat. La acestea, se adaugă flexibilitatea tehnologiei A.I.R.™.

„Am lucrat extrem de mult la dezvoltarea acestei tehnologii, înțelegând că avem o oportunitate unică de a aduce pe piață ceva cu totul inedit care să ofere nu doar alternative fermierilor, ci o experiență cu totul nouă cu privire la controlul buruienilor.

Fermierii pot să aleagă cel mai potrivit hibrid pentru câmpul lor și, mai mult decât atât, obțin flexibilitate în alegerea celui mai potrivit erbicid, în funcție de infestarea câmpului. Redăm libertatea fermierului în a-și construi un program tehnologic adaptat fiecărui câmp în parte pentru a obține cele mai bune rezultate”, a menționat Daniela Răduică, manager marketing Semințe floarea-soarelui Syngenta România și Republica Moldova.

Mai multe detalii despre SY Futura AR – primul hibrid înregistrat pentru cultivare în tehnologia A.I.R.™ de la Syngenta disponibil în Moldova găsiți pe acest link.

Portofoliul Syngenta pentru cultura de floarea soarelui mai este completat cu hibrizi adaptați tehnologiilor deja cunoscute de fermieri: Express™ și Clearfield® Plus.

Pe segmentul High-Oleic, Syngenta vine cu o noutate extraordinară – hibridul Subeo HTS, adaptat pentru tehnologia Express™. În condiții de testări, acesta a oferit cele mai înalte producții, indiferent de zona de cultivare.

Inovații și Soluții pentru cultura porumbului: semănatul timpuriu și tehnologiile conservative, în centrul atenției

Summitul Syngenta a venit cu o abordare profesionistă nu doar pe partea de genetică performantă, ci și recomandări practice și analize realizate de-a lungul anilor de către echipa Syngenta.

„Am oferit soluții provocărilor pe care le au fermieri la cultura porumbului. De multe ori, agricultorii le au la nivelul fermei, iar printr-o simplă decizie, pot răspunde pozitiv provocărilor. De exemplu, o opțiune în condiții climatice actuale este semănatul timpuriu”, explică Gabriel Ghiță, Manager de produs Syngenta pentru cultura porumbului.

Semănatul timpuriu vine cu anumite avantaje. Dacă reușim să înființăm o cultură de porumb cu o săptămână mai devreme decât în mod normal, reușim să avem două săptămâni decalaj mai devreme la înflorit, adică trecem cu pierderi minime de perioada de secetă.

Un alt avantaj oferit de semănatul timpuriu este legat de faptul că perioada de dezvoltare a porumbului nu se mai suprapune cu perioada de dezvoltare a unuia dintre cei mai importanți dăunători ai porumbului – rățișoara porumbului.

„Porumbul fiind mai dezvoltat, nu mai este atacat de acesta. Prin semănatul timpuriu obținem o recoltă mai timpurie, iar ulterior, cel mai probabil, un preț mai bun de vânzare”.

Totodată, la semănatul timpuriu există și anumite riscuri care trebuie gestionate corect. Avem o perioadă mai întârziată de răsărire, o expunere mai îndelungată la anumiți agenți patogeni din sol.

Pentru a le diminua, alegeți soluții performante de protecție a plantelor și hibrizi adaptați.

În total, șase varietăți noi vor oferi și mai multă performanță fermierilor, inclusiv la acest capitol: SY Spectral, SY Pamplona și SY Helenor, se regăsesc în portofoliu pentru 2024, iar SY Fabio, SY Stacio și SY Artos – vor fi disponibili pentru campania din 2025.

Alegerea hibridului potrivit pentru diferite tehnologii

Atât pentru semănatul timpuriu, cât și pentru tehnologii ce permit conservarea apei în sol, ce devin tot mai populare, cum ar fi No-till și Mini-till, trebuie să oferim atenție sporită la alegerea hibridului. Respectiv, cele mai importante aspecte sunt:

  • vigoarea la răsărire – o răsărire neuniformă și o decalare între plante pe rând vine la pachet cu pierderi de recoltă semnificative, de până la 25-30%;
  • toleranța la temperaturi scăzute ale solului, impusă de semănatul timpuriu, cât și tehnologiile menționate.

„Ținând cont de cele două tendințe, cu siguranță putem recomanda hibrizi pretabili acestor tehnologii. SY Helenor și SY Pamplona vin să completeze gama hibrizilor extratimpurii și timpurii. SY Helenor este un hibrid pretabil mediilor de producții mijlocii spre ridicate, iar Pamplona oferă o stabilitate și plasticitate mult mai mare la o tehnologie mai simplă”.

Un alt hibrid recomandat pentru semănatul timpuriu și tehnologiile conservative este deja cunoscutul SY Chorintos.

Performanța Syngenta dovedită în Practică – experiența fermierilor

Ștefan Țurcanu, Peracos-Prim SRL:

„Avem o experiență vastă de utilizare a hibrizilor Syngenta, încă de la apariția companiei pe piața Moldovei. Astfel, am putut să fim martori ai evoluției de la bun început, începând cu hibrizii clasici și finalizând cu tehnologiile cele mai performante disponibile la moment pentru cultura de floarea soarelui. La noi în întreprindere, 80% din suprafețe sunt cultivate cu hibrizii de floarea soarelui Syngenta.

Tehnologia A.I.R.™. ne oferă avantajul de a alege erbicidul potrivit, o flexibilitate foarte necesară, pe care neapărat o vom valorifica în noul sezon. La porumb, circa 30-40% este genetică Syngenta, optăm pentru FAO semitimpuriu, dar ne place mult și hibridul semitardiv SY Minerva pe care l-am comandat”.

Vasile Grădinaru, SRL Ghevas.Com:

„De aproape șase ani atingem performanțe bune datorită colaborării cu Syngenta. Mai întâi, am testat hibrizii de floarea soarelui, SY Onestar CLP, Sureli HTS, Sumiko HTS, Subaro HTS. 75% din hibrizii cultivați sunt Syngenta. Pentru condițiile de la noi din întreprindere, cei mai pretabili și productivi s-au dovedit a fi Sureli HTS și SY Onestar. Utilizăm și erdicidele și fungicidele companiei. Ne-a plăcut mult eficiența Amistar® Gold, dar și eficiența erbicidelor, astfel că, an de an, monitorizăm de aproape noutățile Syngenta”.

La finalul evenimentului, echipa Syngenta a urat fermierilor un an reușit și echilibrat, menționând angajamentul de a fi alături mereu cu soluții inovative.

Luminita Crivoi
Luminita Crivoi
Expert în agricultură

Citește și ›

Advertoriale