Rețelele de magazine din Moldova ar putea trece în următorii ani la utilizarea ambalajelor returnabile din plastic, fiind tot mai motivate de noua legislație privind managementul deșeurilor de ambalaje și reducerea costurilor.
În cadrul unui atelier organizat de proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală (PCRR), reprezentanții supermarketurilor, distribuitorii de fructe, legume și alte produse proaspete au discutat despre sisteme pentru ambalaje din plastic returnabile în retailul modern al Republicii Moldova.
Discuțiile au fost realizate pe baza studiului „Implementarea sistemelor de pooling pentru ambalajele din plastic returnabile în Moldova”, elaborat de PCRR.
Utilizarea lăzilor returnabile – experiența Georgiei și Ucrainei
Experiența din Georgia și Ucraina demonstrează beneficiile utilizării lăzilor returnabile, cu reducerea costurilor și simplificarea operațiunilor.
În Ucraina serviciile de pooling funcționează deja 10 ani. Experiența demonstrează că, cu cât mai scurtă este perioada de returnare a lăzii, iar lada este din nou reutilizată, prețul de arendă al acesteia este mai mic.
Unul dintre cele mai mari supermarketuri din Georgia a început implementarea sistemelor de pooling în operațiunile sale cu mai puțin de un an în urmă. Deja în primul an, aproximativ 70% dintre furnizorii de fructe și legume trec la noul sistem.
Marian Gorincioi, distribuitor de fructe către rețelele de magazine din Chișinău, spune că utilizează de 7 ani lăzile proprii din plastic pentru livrarea produselor.
Returnarea lăzilor – experiența supermarketurilor locale
Rețeaua de supermarkete Metro a lansat un proiect pilot propriu de utilizare a lăzilor de plastic pentru mere. Strategia companiei prevede reducerea deșeurilor de ambalaje, dar și de a dezvolta modele de afaceri sustenabile pentru mediu.
Experiența a fost un succes, totuși compania nu planifică să investească într-o afacere de tip prestator de servicii care să ofere ambalaj returnabil pentru întregul sector de retail din Moldova.
Reprezentanții supermarketurilor au menționat despre necesitatea identificării unui actor care ar fi pregătit să investească într-un model de business externalizat și să se ocupe de toate componentele sistemului: procurarea lăzilor, spălarea, logistică, evidență, achitări, audit și altele.
Implementarea sistemelor de pooling pentru lăzi returnabile din plastic în Moldova este inevitabilă, fiind susținută de experiențele pozitive din alte țări și de motivația legislativă și economică.
Totuși, pentru o implementare de succes, este esențială colaborarea între retaileri, furnizori și un operator dedicat care să gestioneze logistic și operațional întregul sistem de pooling.
Comentarii