Suprafețele plantate cu cartofi înregistrează o dinamică negativă în ultimii ani. Potrivit președintelui Asociației Producătorilor de Cartofi, Petru Iliev, dacă anul trecut am avut în jur de 22 de mii de hectare, anul acesta doar 20 de mii de hectare s-au înregistrat.
Anul a fost unul destul de favorabil pentru cultura cartofului, în pofida secetei înregistrate, susține Petru Iliev. Totuși, cele mai înalte recolte le au fermierii care sunt conectați la sistemul de irigare.
Clik aici pentru a afla despre Cultivarea cartofilor după tehnologie olandeză.
Ulterior, în timpul verii, situația din sector s-a agravat. Din lispă de precipitații și temperaturi înalte din timpul zilei, cartofii în acest an sunt mai mici ca dimensiune și cu deformări, pe alocuri, zice Iliev.
De cealaltă parte, unii producători ne-au spus că anul acesta vor recolta mai puțini cartofi. Asta chiar și în condițiile în care au avut posibilitate să irige suprafețele.
Dar cel mai mult îi nemulțumește situația de pe piață. Dacă anul trecut, în această perioadă, prețul cartofului varia între 7 și 8 lei kilogramul, iar angro între 5,5 și 6 lei kilogramul. Atunci în acest an, la piață, cartofii se vând cu 4,5-5 lei kilogramul. Ceea ce înseamnă că angro sunt vânduți cu aproximativ 3 lei per kilogram.
Anul trecut, conform datelor pe care le deține asociația, recolta la hectar a constituit în medie 18-20 de tone la hectar, iar producția pe țară a fost în jur de 440 de mii de tone.
În acest an, deși suprafețele sunt mai mici, cantitatea de cartof pe țară ar putea ajunge la 500 de mii de tone.
Află aici Când și cum se plantează cartofii: sfaturi utile.
Comentarii