‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 14 iunie, 2024
21.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriSuprafețe cu cartofi - mai mici, recolta la hectar - mai mare. Ce se...

Suprafețe cu cartofi – mai mici, recolta la hectar – mai mare. Ce se spune despre prețuri

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Suprafețele plantate cu cartofi înregistrează o dinamică negativă în ultimii ani. Potrivit președintelui Asociației Producătorilor de Cartofi, Petru Iliev, dacă anul trecut am avut în jur de 22 de mii de hectare, anul acesta doar 20 de mii de hectare s-au înregistrat.

Anul a fost unul destul de favorabil pentru cultura cartofului, în pofida secetei înregistrate, susține Petru Iliev. Totuși, cele mai înalte recolte le au fermierii care sunt conectați la sistemul de irigare.

Clik aici pentru a afla despre Cultivarea cartofilor după tehnologie olandeză.

„Condițiile climatice din prima jumătate a anului au fost favorabile dezvoltării culturii cartofului. La cel timpuriu am avut o roadă destul de bună. Prețul mediu de pe piață a fost de 4-4,5 lei pentru un kilogram”, zice președintele asociației.

Ulterior, în timpul verii, situația din sector s-a agravat. Din lispă de precipitații și temperaturi înalte din timpul zilei, cartofii în acest an sunt mai mici ca dimensiune și cu deformări, pe alocuri, zice Iliev.

„Temperaturile ridicate au favorizat și apariția numeroaselor infecții. Chiar și așa, așteptăm o recoltă destul de bună. Media pe țară la hectar în acest an, acolo unde nu a fost irigare este de 22-25 tone la hectare. Acolo unde s-a irigat, poate ajunge și până la 35 tone la hectar”, zice Iliev.

De cealaltă parte, unii producători ne-au spus că anul acesta vor recolta mai puțini cartofi. Asta chiar și în condițiile în care au avut posibilitate să irige suprafețele.

Dar cel mai mult îi nemulțumește situația de pe piață. Dacă anul trecut, în această perioadă, prețul cartofului varia între 7 și 8 lei kilogramul, iar angro între 5,5 și 6 lei kilogramul. Atunci în acest an, la piață, cartofii se vând cu 4,5-5 lei kilogramul. Ceea ce înseamnă că angro sunt vânduți cu aproximativ 3 lei per kilogram.

‹ adv ›

Anul trecut, conform datelor pe care le deține asociația, recolta la hectar a constituit în medie 18-20 de tone la hectar, iar producția pe țară a fost în jur de 440 de mii de tone.

În acest an, deși suprafețele sunt mai mici, cantitatea de cartof pe țară ar putea ajunge la 500 de mii de tone.

Află aici Când și cum se plantează cartofii: sfaturi utile.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›