‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 19 mai, 2024
12.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriSurplusul de produse alimentare de origine animală, obținute în condiții casnice, vor putea fi...

Surplusul de produse alimentare de origine animală, obținute în condiții casnice, vor putea fi comercializate legal

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

ANSA anunță că, surplusul de produse alimentare de origine animală (ouă, miere de albini, carne de pasăre, produse lactate, ș.a.) obținute de la animalele întreținute în condiții casnice vor putea fi comercializate legal.

Începând cu data de 4 aprilie, intră în vigoare Ordinul nr. 57 „Cu privire la aprobarea Regulamentului de stabilire a normelor de certificare sanitară veterinară a mărfurilor supuse controlului sanitar veterinar de stat”.

Conform acestui regulament, proprietarii exploatațiilor nonprofesionale vor putea comercializa legal surplusul de produse de origine animală obținute de la propriile animale în condiții mult mai flexibile, având doar obligația să dețină asupra lor un carnet de sănătate pentru animalele.

Carnetul de sănătate va fi eliberat gratuit de ANSA și va fi vizat trimestrial de către medicul/felcerul veterinar al circumscripției sanitare veterinare teritoriale, în raza căruia sunt crescute animalele.

Comercializarea produselor va fi admisă fie direct din gospodărie, fie în locuri publice determinate în acest scop (piețe agroalimentare, târguri, expoziții, iarmaroace.

Proprietarii exploatațiilor nonprofesionale de animale care vor dori să comercializeze produse obținute de la propriile animale vor trebui să respecte următoarele obligații:

  • animalele pe care le posedă să fie identificate și înregistrate corespunzător normelor legale. În caz de necesitate sunt tratate cu medicamente de uz veterinar procurate pe bază de prescripție veterinară eliberată de medicul veterinar din circumscripția sanitar-veterinară sau alt medic veterinar autorizat;
  • animalele de la care s-au obținut produsele nu se află în perioada de așteptare ca urmare a administrării medicamentelor de uz veterinar;
  • să aplice toate măsurile pentru a evita riscul contaminării acestora și trebuie să informeze medicul veterinar al circumscripției/direcția teritoriala pentru siguranța alimentelor, atunci când constată că produsele de origine animală destinate vânzării prezintă un risc pentru sănătatea umană sau a animalelor;
  • în locurile publice de comercializare a produselor de origine animală, producătorii vor avea o stare de igienă corespunzătoare (halate, șorțuri, bonete curate) și vor avea asupra lor un document valid (carnet de sănătate), din care să reiasă că nu suferă de boli care pot fi transmise prin intermediul alimentelor.

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›