Din cauza funcţionării taxei de import, în anul 2015 Moldova a redus dublu volumul exportului producţiei sale pe piaţa ucraineană.
Managerul unei întreprinderi procesatoare din Moldova, care suferă din cauza afluxului mare de produse din carne şi lapte şi conserve din Ucraina, a comunicat pentru „INFOTAG” că intenţia autorităţilor Moldovei de a introduce aşa-zisa „taxă de protecţie” este o măsură întârziată.
„La unele poziţii comerciale cota producţiei ucrainene pe piaţa moldovenească atinge 35-40%, iar autorităţile au dubii, nu ştiu cum va reacţiona partea ucraineană la introducerea taxei de 15% de către Moldova”, a spus interlocutorul agenţiei.
Pentru a oferi mai multe argumente, el a exemplificat prin datele conform căror RM a livrat în Ucraina, în anul trecut, produse în valoare de doar $45 mil., atunci când importul ucrainean a depăşit $370 mil. Datele exportului moldovenesc în anul 2014 au fost de două ori mai mari, depăşind $100 mil.
„Asemenea raport în comerţul celor două ţări, care evident nu este în avantajul Moldovei, nu ar trebui să ne pună în gardă că Ucraina, posibil, va întreprinde careva măsuri de răspuns”, a spus managerul.
El consideră că atunci când cota importului Ucrainei depăşeşte 15% şi cu această ţară Moldova are o balanţă comercială negativă, problema introducerii măsurilor de răspuns este un pas justificat.
Interlocutorul agenţiei a subliniat faptul că la unele poziţii comerciale importul ucrainean a crescut de câteva ori, spre exemplu, mezelurile şi cimentul. Aceste produse sunt fabricate şi în Moldova, astfel că creşterea considerabilă a importului creează probleme pentru producătorii autohtoni.
Anterior, preşedintele Uniunii republicane, Alexandru Slusari, a declarat pentru sursă că „miniştrii moldoveni nu ar trebui să facă geopolitică acolo unde nu este necesar”, făcând trimitere la frica de a introduce taxa de protecţie la produsele din carne şi lapte din Ucraina.
Comentarii