marți, 7 ianuarie, 2025
9.4 C
Chișinău
HomepageAgroEcoSusceptibilitatea soiurilor de cais la monilioza florilor

Susceptibilitatea soiurilor de cais la monilioza florilor

Recomandate

Monilinia spp. cauzează putregaiul brun al florilor rezultând în necroza florilor și lăstarilor și pierderea fructelor de până la 80% din recoltă.

Majoritatea soiurilor de cais sunt susceptibile la monilioza florilor, iar eficacitatea produselor de protecție a plantelor este redusă.

Cunoașterea gradului de susceptibilitate a soiurilor de cais la plantarea unei plantații ecologice noi este crucială. Acest abstract practic indică susceptibilitatea a 44 de soiuri de cais la putregaiul brun al florilor.

Alegerea soiurilor cu sensibilitate redusă la putregaiul brun al florilor scade riscul daunelor economice și limitează utilizarea produselor de protecție a plantelor.

Infecția cu minilioză: Infecția florilor depinde de condițiile climatice (de exemplu, precipitații, umiditate, temperatură), stadiile fenologice și susceptibilitatea soiului.

Riscul de infectare este sporit atunci când plouă în perioada dintre stadiile fenologice D (deschiderea petalelor) și F (sfârșitul înfloritului). Simptomele apar la aproximativ 30-35 de zile de la înflorire.

În contextul precipitațiilor curente în stadiul de înflorire al caisului presiunea de infectare cu boli fungice este foarte mare. Prin urmare, sunt necesare tratamente chimice de prevenire atunci când condițiile de ieșire în câmp ne permit. Trebuie să se țină cont de tipul produselor și să se aplice fungicide care acționează și la temperaturi joase.

Diagnostic: Simptomele putregaiului brun al florilor pot fi confundate cu cele ale cancerului bacterian Pseudomonas. Cu toate acestea, monilioza începe de la vârful ramurilor, în timp ce cancerul bacterian începe de obicei de la baza ramurilor.

În timp ce Pseudomonas poate ataca câțiva pomi, atacurile moniliozei sunt la scară mai largă. Miceliul cenușiu al moniliozei poate fi observat pe flori când condițiile sunt umede (Imaginea B). Pe o placă Petri, el apare în mai multe straturi (Imaginea C).

Imaginea (A) Simptome ale putregaiului brun pe flori, (B) Miceliu de Monilinia laxa pe o floare și (C) Putregaiul brun al florilor izolat pe vase Petri. Realizat de: CE Parveaud (GRAB).

Soiuri: Selectați o gamă de soiuri cu date de înflorire eșalonate, pentru a limita riscurile de a avea un an fără roadă. Tabelul de mai jos indică gradul de susceptibilitate a 44 de soiuri de cais la putregaiul brun al florilor, evaluat în experimente conduse de GRAB și FiBL.

Materialul poate fi folosit ca suport la alegerea soiurilor pentru înființarea unei plantații.

Informații suplimentare:

Video: Controlul moniliei în plantațiile ecologice de cais. (FR)

Lectură suplimentară

Link-uri

Aceste recomandări au fost realizate în urma unui parteneriat dintre Proiectul USAID de Competitivitate și Reziliență Rurală (PCRR) și Biofruinet.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco