‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 3 ianuarie, 2025
3.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleSute de hectare distruse și pagube de milioane de lei. Larvele fluturelui de scăieți...

Sute de hectare distruse și pagube de milioane de lei. Larvele fluturelui de scăieți fac ravagii în câmpurile din țară

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Pe grupul viber creat de Agrobiznes, mai mulți producători din țară au postat poze din câmpurile lor de porumb, soia și rapiță unde o mare parte din plante sunt distruse din cauza larvelor fluturilor de scăieți. Potrivit unor estimări preliminare, daunele produse ar putea ajunge la milioane de lei, iar atacul dăunătorului avansează în continuare.

Potrivit unui producător de soia din Sângerei, circa 40% din suprafețele de soia au fost distruse de acest dăunător. Iar alți producători din Drochia și Dondușeni au semnalat despre atacul intens depistat în plantații de porumb și sfeclă de zahăr.

Și în zona de centru și sud, au fost depistate focare de larve în culturile de soia și porumb. În raioanele Șoldănești, Cahul, UTA Găgăuzia și Criuleni aceștia au fost depistați, însă nu au produs pagube semnificative.

‹ adv ›

Într-un interviu acordat pentru Agrobiznes, specialistul direcţiei protecţia plantelor ANSA, Eugenia Tulgara, a menționat că cea mai afectată zonă este cea de nord, unde au fost depistate focare de larve pe sute de hectare de porumb și soia.

„În nord, cele mai afectate zone sunt Soroca, Drochia, Râșcani, Glodeni, Sângerei, unde au fost depistate cele mai mari daune fiind distruse culturile de porumb, sfecla de zahăr, rapiță și soia. Focare au mai fost depistate în Criuleni, Basarabeasca și UTA Găgăuzia. Recomand producătorilor să efectueze tratamentele chimice când larvele sunt în vârstele inferioare, deoarece astfel sunt mai ușor combătute. Pentru fiecare cultură insecticidele eficiente pot fi găsite în Registrul de Stat. Tratamentele chimice trebuie efectuate dacă dăunătorul a depășit Pragul Economic de Dăunare de 5 indivizi/m2. Cred că, populațiile mari de fluturi sunt influențate de migrația fluturilor din alte teritorii, cum ar fi de pe continentul Africa”, a menționat Eugenia Tulgara.

Producătorii agricoli susțin că, asemenea populații a fluturilor de scăieți nu a fost semnalată din anii 90.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›