‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 31 octombrie, 2024
10.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaTăieri la cais: sfaturi utile și recomandări

Tăieri la cais: sfaturi utile și recomandări

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Caisul tânăr realizează creşteri viguroase şi lăstarii de prelungire a şarpantelor depăşesc frecvent lungimea de 1 m şi formează 1-2 generaţii de lăstari anticipaţi. Caisul fructifică pe ramuri buchet şi ramuri mixte lungi. Ramurile mijlocii şi scurte sunt puţin productive.

Caisul este o specie cu lemn fragil şi pentru consolidarea scheletului se recomandă coroana piramidă neetajată la care primele ramuri de schelet să fie dirijate pe direcţia rândului.

La pomii tineri ramurile mixte se scurtează la 1/3-1/4 din lungime când au peste 60 cm. Pentru normarea încărcăturii de rod se suprimă ramurile înserate pe laturile superioare şi inferioare ale şarpantelor şi subşarpantelor.

‹ adv ›

Soiurile ce fructifică preponderent pe buchete de mai ramurile mixte se scurtează la 40-45 cm pentru o mai bună ramificare. Dacă lungimea este mai mică de 40 cm ramurile se supun unor răriri.

După 4-5 fructificări ramurile de rod se epuizează, vigoarea de creştere a pomilor scade, centrul coroanei se degarniseşte şi începe rodirea periodică.

Află aici despre Fertilizarea livezilor – ce îngrășăminte și când se aplică la pomi.

‹ adv ›

Pentru evitarea acestui fenomen şi menţinerea pomilor într-o stare fiziologic activă tăierea se face în funcţie de tipul de fructificare.

La soiurile cu rodire preponderentă pe ramuri mixte se scurtează 1/3 din ramurile de semischelet în lemn de 2-3 ani deasupra unei ramuri bine dezvoltate şi cu poziţia favorabilă pentru reluarea procesului de creştere.

Dacă aceste ramificări lipsesc tăierea ramurilor se efectuează la un cep de 5-10 cm. Ramurile mai în vârstă de 4 ani se suprimă înlocuindu-se cu noi ramuri anuale prezente în apropierea lor. Ramurile mixte din coroană se răresc la 12-15 cm şi se scurtează la 60 cm când depăşesc lungimea de 70 cm.

‹ adv ›

Pentru soiurile ce fructifică pe buchetele de mai, acestea din urmă se răresc la 8-10 cm prin suprimarea celor mai bătrâne de 5 ani.

Ramurile de semischelet se scurtează în lemn de 4 ani deasupra unei ramificări sau la un cep de 10-15 cm. În felul dat pe parcursul la 4 ani se realizează o reînnoire totală a formaţiunilor de rod.

Ramurile mixte de vigoare mijlocie se răresc la 15-20 cm şi nu se scurtează.

În cazul degerării a 50-60% din mugurii de rod de pe ramurile mixte producţia de fructe nu se diminuează, fiindcă se realizează o normare naturală a rodului. Indiferent de lungimea ramurilor mixte, ele nu se scurtează.

Mai trebuie de avut în consideraţie că mugurii de rod de pe ramurile anticipate şi de pe valul al doilea de creştere al ramurilor anuale lungi sînt mai rezistenţi la ger şi, fiindcă înfloresc mai târziu, scapă de brume.

De aceea, ramurile anticipate suficient de viguroase se lasă întregi, dar se răresc la 15-20 cm.

Cînd şarpantele se degarnisesc şi ramurile anuale amplasate în partea lor bazală sînt puţine şi scurte, atunci, având în vedere capacitatea mare de regenerare din muguri dorminzi, se răreşte coroana în partea superioară, permiţând astfel energiei solare să pătrundă în partea ei inferioară, pentru a provoca pornirea mugurilor dorminzi în vegetaţie.

Tot în vederea regarnisirii scheletului, la suprimarea unei ramuri anuale sau de semischelet, tăierea se face cu 1-5 mm deasupra inelului. Din mugurii dorminzi de pe cepurile lăsate apar lăstari viguroşi.

Citește aici despre Scheme de tratament contra bolilor la sâmburoase.

Când lungimea ramurilor anuale nu depăşeşte 15-20 cm şi recolta scade evident se aplică tăierile de reântinerire care constau în reducţia ramurilor de schelet şi semischelet pe lemn de 4-5 ani.

C. Dadu, doctor habilitat în ştiinţe agricole, conferenţiar

‹ adv ›
‹ adv ›

12 Comentarii

  1. Pacat ca nu scrieti pe intelesul tuturor. Ce sunt „ramuri buchet şi ramuri mixte lungi” ? Dar „ramurile de semischelet ” ? Dar „ramurile anticipate” ? Dar „ramurile anuale” ? Asa-i cand unii vor sa para mai destepti decat trebuie. Inutil articol.

    • Așa se-ntâmplă când electricienii, medicii sau poliiștii, dar nu persoane cu studii în domeniul agrar inițiază o afacere. De ce v-ați mai apucat de cais, cireș și altele dacă n-aveți idee de lucruri elementare… citiți literatură și o să aflați. Dacă medicul ți-a prescris o rețetă, iar tu nu știi ce-i aia farmacie, nu e problema lui, ci a ta !!!

      • Cât de urât, domnule! Dacă sunt medic și am 2 caiși în curte, trebuie să învăț 2 manuale de ingrijire a respectivei specii? Dumneata cum stai cu timpul? Dacă eu te-as sfatui sa-ți ingrijesti inima, nu cred ca ți-as pune in brate 2-3 cursuri universitare de cardiologie. Era vorba sa ajuti niste oameni care au un hobby, vorbindu-le pe intelesul lor, nu sa epatezi cu un limbaj superprofesional destinat… profesionistilor ( care, fie vorba-ntre noi, oricum stiu ce au de facut!). Puțină pedagogie, domnule!

  2. Inteligent răspuns domnule Botnaru, Dvs pentru cine ați scris aceste recomandări: pentru cei dornici sa învețe sau pentru specialiștii prosti, care bănuiți ca au ceva cunoștințe ? Dvs cred ca faceți parte dintre acei care suferă după epoca lui Ceaușescu când umileati oamenii din jur. Dacă ați ales sa dați sfaturi începătorilor, acceptați si întrebările de începător, bănuiesc ca nici Dvs nu v-ați născut cu toate cunoștințele pe care le aveți, ati fost si Dvs prost cândva. O zi buna sa aveți si minte sa judecați. Cu stima Daniel din CT.

  3. Multstimate Daniel, în primul rând, nu eu am scris articolul. Sunt un producător de rând, care, mai întâi de toate, a făcut cursuri de pregătire, a răsfoit și citit câteva manuale și și-a inițiat afacerea. Și cred că astfel ar trebui să procedeze toți. De minte ce să vă spun, fie așa cum spuneți D-stră, nu vreau să vă contrazic sau ceva, nu cobor la așa nivel… Totuși, vă recomand să mai citiți câte ceva. Dacă sunteți producător, nu înseamnă că neapărat trebuie să aveți 3 clase. Asta necesită MINTE! Suntem o națiune puternică, ne lipsește cum ați spus doar MINTE și studiu, și le vom reuși pe toate. Mult succes și curaj. Nu cred că experții ar trebui să coboare la nivelul D-stră, pentru asta nu le plătește nimeni. Cum vrei să avem o agricultură dezvoltată, să implementăm tehnologii dacă tu cunoști ZEROOO…

  4. Mare Badaran mai esti mai Botnaru. Aici in mare parte se documenteaza persoanele care au citiva pomi in curte si nu care au plantatii de citeva ha ca sa faca cursuri de pregatire. Si daca te consideri asa destept – nu aveai cit de cit sa dai un raspuns omului daca cunosti materia.

  5. Cautati pe youtube Sezon Agricol si veti avea filme pentru altoierea pomilor de tot soiul – si mar, si prun, cais, piersic, cires etc….

    Foarte bine explicat si pe intelesul tuturor.

    De acolo probabil si Vania Botnaru se inspira ;) , iar daca nu o face inc -ii recomand cu incredere….

    Succes!!!

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›