‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaTăieri la vișin. Forme de coroană recomandate

Tăieri la vișin. Forme de coroană recomandate

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Soiurile de vișin după particularitățile biologice sunt divizate în două grupe: arborescente și arbustoide.

Soiurile de vișin arborescente (Crişana, Şpanka ranniaia) au particularități de creștere similare cu ale cireșului, doar că ramurile buchet au o durată de viaţă mai scurtă, de 2-5 ani, de aceea se recomandă reducţia scheletului la lemn de 3-4 ani.

Soiul de vișin Șpanka; FOTO: kfh-fruktovyjsad.ru.

Ramurile lungi se scurtează dacă depăşesc 60 cm. Ramurile ce cresc în locuri nepotrivite în coroană se scurtează ori se suprimă.

‹ adv ›

Soiurile de vișin arbustoide (Podbeliski, Ranniaia 2, Oblacinska, Erdi Botermo) au ramificare puternică fără etajare.

Ramurile plete au aproape toţi mugurii laterali de rod iar cei terminali vegetativi. Astfel, după fructificare se degarnisesc complect deplasându-se la periferie. Pentru a prevenire acest fenomen ramurile se scurtează deasupra unui mugure vegetativ sau a unei ramificaţii apărute la bază.

1. Lăstarii cresc în interiorul coroanei și o îndesesc; 2. locul de reducere a ramurilor de schelet sub ramificații laterale; 3. reducerea lăstarilor ce cresc în interiorul coroanei; 4. ramuri lacome; ramuri de regarnisire formate din muguri dorminzi; FOTO: sveklon.ru

Ambele grupe au creștere intensă și formează lăstari de prelungire de peste 80 cm. Pomii tineri au capacitate înaltă de a produce lăstari anticipați și tind spre supraîndesire, ceea ce duce la iluminarea isuficientă și degarnisirea prematură.

‹ adv ›

În dependență de particularitățile biologice ale pomilor de vișin, se determină și forma de coroană, astfel pentru soiurile arborescente se alege conducerea pomilor după sistemul piramidă mixtă.

Particularitățile formei de coroană piramida mixtă la vișin

  • trunchi de 60-70 cm;
  • ax vertical puternic cu 6-8 șarpante;
  • primele 3-4 șarpante amplasate în formă de etaj rărit la intervale de 8-12 cm;
  • următoarele 3-4 șarpante amplasate mai sus pe ax, solitar, spiralat la intervale de 30-40 cm;
  • subșarpantele amplasate bilateral-altern la 25-30 cm una de alta
  • pe șarpante și subșarpante sunt inserate uniform ramuri de garnisire, preponderent de semischelet, care se reîntineresc eșalonat la lemn de 3-4 ani, deasupra unei ramificări cu muguri vegetativi sau buchete de mai.

Pentru soiurule arbustoide, în deosebi cele cu capacitate înaltă de ramificare se recomandă conducerea pomilor după sistemul piramida neetajată.

Particularitățile formei de coroană piramida neetajată la vișin

Schema tăierii de formare a piramidei neetajate la vișin. Sursă: Vasile Babuc, profesor, doctor habilitat
  • trunchi înalt de 70 cm;
  • pe ax sunt amplasate uniform spiralat 6-8 șarpante, la distanța de 35-40 cm una de alta;
  • pe șarpantele inferioare la 35-40 cm de la ax sunt amplasate bilateral-altern-exterior câte 3 subșarpante, distanțate la 25-30 cm;
  • pe șarpantele mijlocii se proiectează 2 subșarpante;
  • pe cele superioare doar ramuri de semischelet și garnisire;
  • pe ax, șarpante și subșarpante sunt inserate uniform, moderat rărit la 20-25 cm ramuri de semischelet și alte ramificări de rod, care se renovează eșalonat la lemn de 2-4 ani, deasupra unei ramificări cu muguri vegetativi sau buchete de mai.

O formă de coroană pretabilă atât pentru soiurile de arborescente și arbustoide este piramida etajată rărită cu centrul semideschis.

‹ adv ›

Această formă de coroană este pretabilă pentru livezile de vișin în sistem de cultură semiintensiv sau intensiv și recoltare mecanizată a fructelor prin metoda de scuturare.

Particularitățile formei de coroană piramida etajată rărită cu centrul semideschis

  • înălțimea trunchiului 70 cm;
  • ax scurt de 40-60 cm cu 6 șarpante;
  • primele 4 șarpante, în formă de etaj rărit la distanța de 8-12 cm, orientate sub unghiuri de 45o față de direcția rândului;
  • următoarele 2 șarpante amplasate la 40-60 cm de la etajul inferior, orientate perpendicular direcției rândurilor;
  • pe șarpante bilateral-altern-extern sunt amplasate câte 3 subșarpante, prima fiind proiectată la 35-40 cm, iar următoarele la 25-30 cm;
  • pe șarpante și subșarpante sunt inserate uniform ramuri de garnisire, majoritatea de semischelet, care se renovează eșalonat la lemn de 3-4 ani;
  • după consolidarea ultimei șarpante, axul de asupra ei se suprimă, iar centrul rămâne semideschis.

Bibliografie selectivă: BABUC V.; PEȘTEANU A.; GUDUMAC E. Conducerea și tăierea pomilor și arbuștilor fructiferi, Chișinău 2015

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›