‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriTârgul micilor producători de vin - vino să cunoști „Vinuri mari de la crame...

Târgul micilor producători de vin – vino să cunoști „Vinuri mari de la crame mici” la Cămara Fest

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

La 18 și 19 martie locuitorii capitalei sunt invitați în parcul „Alunelul” la un târg dedicat micilor producători de vinuri.

Animați de ideea că vinurile mari se fac în crame mici, Uniunea Micilor Producători de vinuri „Dionysos” în parteneriat cu Asociația Femeilor din Agricultura și Turismul Republicii Moldova „Eurocivis” cu sprijinul financiar al USAID și Pretura sectorului Buiucani și-au propus să aducă în atenția consumatorului cele mai rafinate licori bahice.

Agrobiznes este partener media al evenimentului.

‹ adv ›

La eveniment vor fi prezenți vinificatori cu vinuri din roada anului 2022, vinuri tinere, dar vor fi și din cele maturate cu răbdare.

Asociația „Dionysos” a fost fondată în anul 2010, iar apariția acesteia a fost determinată de necesitatea instituirii unei entități legale destinate să acționeze din numele micilor producători de vinuri, care întâlneau anumite impedimente și bariere legale în desfășurarea activității.

De-a lungul timpului, a cunoscut o dezvoltare comună continuă, astfel că, dacă în 2010 erau 9 membri fondatori, la 10 ani de activitate număra 37 de membri, iar la moment comunitatea este formată din 60 de membri cu 47 de crame prezenți pe piață, 16 dintre ei oferind servicii turistice.

‹ adv ›

Membrii Asociației exploatează peste 380 de hectare de viță-de-vie și produc anual peste 980 mii de sticle de vin, comercializate prioritar pe piața locală, dar și exportate în 25 țări.

În prezent, 16 dintre membrii Asociației dispun de facilități turistice, fiind integrați în pachetele turistice și Drumul Vinului Moldovei.

Caracterizate prin originalitate și autenticitate, vinurile micilor producători au fost medaliate cu 281 de medalii și apreciate la diferite concursuri internaționale de profil din întreaga lume.

‹ adv ›

Calitatea vinurilor de autor este demonstrată prin medaliile obținute în cadrul concursurilor internaționale de profil.

În anul 2022, micii producători au participat la 16 concursuri, unde au obținut un total de 125 de medalii, dintr-un total pe țară de aproximativ 900 de medalii – o pondere de 14% din totalul de medalii obținute de țara noastră în anul 2022.

Referitor la exportul micilor producători în anul 2022, 25 de companii au înregistrat date de export în 19 destinații.

A fost exportat în total un volum de 191.432 litri de vin, în valoare de 924.627 dolari, cu 92 791 dolari mai mult comparativ cu anul 2021.

Ca orice entitate care-și asumă cu toată responsabilitatea rolului său, ascoiația a stabilit, pentru o perioadă de 5 ani, 4 obiective generale de dezvoltare durabilă: dezvoltarea instituțională și creșterea durabilității micilor producători, promovarea și creșterea vânzărilor pe piața locală și de export, lobby și advocacy, dezvoltarea capacităților Asociației și a membrilor acesteia.

Proiectul „Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova”, finanțat de USAID, își propune să stimuleze restabilirea durabilă și complexă a țării, afectată de criza regională cauzată de invazia Ucrainei de către Federația Rusă, dar și pentru a accelera dezvoltarea economică a localităților rurale în Moldova.

Încurajarea și susținerea consumului de produse locale, inclusiv a vinurilor produse în Moldova, este o modalitate de a încuraja eforturile micilor antreprenori agricoli să dezvolte afaceri acasă, în Moldova, și să contribuie la transformarea Moldovei rurale.

Din acest considerent, proiectul USAID susține participarea micilor vinificatori la târgurile locale, ajutându-i să se facă cunoscuți și să comunice direct cu consumatorii lor.

Organizatorii evenimentului ne asigură că vizitatorii vor fi plăcut surprinși de variatatea și calitatea produselor expuse.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›