‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 5 noiembrie, 2024
2.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleTatiana Pavliuc: Am plantat 20 de hectare de livezi intensive cu sistem antigrindină și...

Tatiana Pavliuc: Am plantat 20 de hectare de livezi intensive cu sistem antigrindină și urmează să înlocuim toate livezile clasice

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Înființarea unei plantații intensive de măr pe o suprafață de 20,3 hectare a fost unul dintre obiectivele companiei „Plaiul Bîrlădean” pentru acest sezon. Pomii deja au fost plantați, iar în următoarele zile urmează instalarea sistemului antigrindină.

Materialul săditor a fost importat de la unele dintre cele mai bune pepiniere din Italia, iar sortimentul ales va permite accesul atât pe piețele țărilor CSI, cât și cele din UE.

„Am optat pentru soiurile Jeromine, Fuji, Gala, Braeburn, Idared, iar în calitate de polenizator am ales soiul Granny Smith. Schema de plantare este de 3,5×0,8 m. Am instalat sistemul de suport, sistemul de irigare și urmează să instalăm plasa antigrindină, pe care o vom importa în curând. Practic, în curând vom finaliza lucrările necesare, iar proiectul va fi realizat”, a menționat pentru Agrobiznes Tatiana Pavliuc.

Pe lângă producerea merelor, în cadrul companiei sunt cultivate prune, cireși, dar și culturi de câmp.

„Avem circa 150 de hectare livadă de măr, 15 hectare – livadă de prun și 10 hectare livadă de cireș. Am defrișat 27 de hectare de livezi clasice și urmează să mai defrișăm pentru a planta soiuri noi, competitive pe piață. Scopul nostru este de a înființa livezi intensive cu sistem antigrindină, pentru a proteja pomii de calamități. Sistemul intensiv are mai multe avantaje, printre care se numără densitatea mai mare a pomilor, consumul redus de pesticide și recolte mai mari. Deci, este mult mai rentabil. Exportăm cireși și prune în UE, iar merele ajung în special pe piața rusă”.

‹ adv ›

Tehnologiile performante, în măsura posibilităților, sunt implementate cu succes în cadrul întreprinderii. Pe suprafața de 25 de hectare sistemul antigrindină a fost instalat cu ceva timp în urmă, astfel încât producătoarea s-a putut convinge de eficiența acestuia și a optat pentru implementarea sistemului pe încă 20 de hectare în acest sezon.

„Toate aceste schimbări necesită investiții, astfel, am solicitat suport în cadrul Proiectului Livada Moldovei. Este destul de greu să faci ceva eficient fără a investi. Datorită facilităților proiectului, am fost scutiți de achitarea taxelor TVA, am beneficiat de mai multe scutiri de plăți la importul inputurilor necesare, dar și condițiile de creditare sunt foarte avantajoase”.

Valoarea totală a împrumutului este de aproape 14 milioane de lei, bani investiți atât în înființarea livezilor, cât și dezvoltarea infrastructurii post-recoltă.

„Am cumpărat un stivuitor, care s-a dovedit a fi eficient nu doar în depozit, dar și pentru culturile de câmp. Totodată, îl utilizăm când avem nevoie să realizăm anumite operațiuni la înălțime mare. Am mai procurat unele utilaje necesare pentru casa de ambalare. Încercăm să implementăm tehnologii care ne-ar permite majorarea productivității, dar și reducerea riscurilor ce apar în timpul producerii. Acum 10 ani, mi se părea că am una dintre cele mai performante livezi, apoi am înțeles că mai sunt încă multe măsuri de aplicat pentru a atinge acea performanță”.

Chiar dacă acest an s-a dovedit a fi problematic pentru o bună parte din producători, Tatiana Pavliuc nu pierde din optimism și-și planifică activitatea pentru următorii ani.

„Am obținut certificările GLOBALG.A.P. și GRASP, însă, spre regret, o bună parte din recolta de prune a fost compromisă de înghețuri, pomii importați au o rezistență mai redusă la temperaturi reduse. Fiecare sezon are provocările sale, pentru a trece cu bine acest an, este nevoie de mai multă răbdare”.

‹ adv ›

În următorii ani, Tatiana Pavliuc planifică să finalizeze defrișarea plantațiilor bătrâne cu soiuri ce nu mai sunt solicitate pe piață, dar și să instaleze pe suprafețe mai mari sistemul antigrindină.

„Planificăm să achităm creditele luate și să continuăm în același ritm modernizarea livezilor. Principala piață de desfacere pentru mere constituie țările CSI – Rusia, Belarus. Anul trecut ne doream să exportăm și în UE, însă livezile au fost afectate de grindină, iar merele nu corespundeau cerințelor. De aici și vine necesitatea protejării plantațiilor. Pentru a cuceri piețe noi, trebuie să produci ceea ce se solicită. Pentru soiurile pe care le-am plantat în acest an, cererea este diferită în dependență de piață. Spre exemplu, soiul Idared nu poate fi comercializat în UE, însă este solicitat pe piața rusă. Este un soi bun ce oferă recolte în fiecare an. În schimb, celelalte soiuri sunt solicitate pe piața UE”.

Spre final, Tatiana Pavliuc a adăugat „Nu e bogat omul care are bani, e bogat cel care are idei și găsește putere să le realizeze”.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›