‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 29 martie, 2024
20.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleTemperaturi de 0°C înregistrate în unele regiuni ale țării. Au fost sau nu afectate...

Temperaturi de 0°C înregistrate în unele regiuni ale țării. Au fost sau nu afectate culturile?

‹ adv ›
‹ adv ›

Actualizare: În a doua jumătate a zilei, după ce a fost analizată încă o dată starea pomilor, unii producători au anunțat despre pierderi importante în plantații. Revenim în curând cu mai multe detalii.

Mai mulți producători din țară sunt îngrijorați de impactul temperaturilor ce au fost înregistrate în noaptea de 12 mai. Potrivit datelor furnizate de aceștia, temperaturi de până la 0..-1°C au fost înregistrate în unele localități din nordul țării, cum ar fi Edineț, Ocnița, Dondușeni.

Mai bine stau lucrurile în centrul și sudul țării unde temperaturile minime înregistrate au fost de până la +2..+5°C.

În special, sunt îngrijorați producătorii de culturi ce au fost, conform tehnologiei și cerințelor, semănate mai târziu (fasolea, porumb), dar și producătorii de legume.

Pentru a afla dacă sunt sau nu motive de îngrijorare, Agrobiznes a solicitat comentariul experților din țară la acest subiect.

„Impactul acestor temperaturi asupra culturilor de câmp semănate primăvara devreme sau culturilor de toamnă nu este esențial. Ar putea fi afectate culturile semănate mai târziu, cum ar fi porumbul, sorgul, fasole, cartoful. Plantele de fasole nu suportă temperaturile scăzute. Floarea soarelui rezistă până la -4°C, mazărea până la -7°C, însă, evident, rezistența plantelor depinde de faza de dezvoltare în care se află acestea și starea câmpurilor. Fermierii trebuie să aștepte puțin timp pentru a analiza care este starea culturilor. De obicei, asemenea temperaturi ar avea rolul unor căliri și nu produc daune. Pagube mult mai grave a provocat grindina”, a explicat Daniela Dubiț, expert în agricultură.

Cultura de mazăre 13.05.2020

Nici plantațiile multianuale nu sunt afectate de astfel de temperaturi, în condițiile în care organele generative pentru majoritatea speciilor se află în faze în care rezistența la temperaturile scăzute este destul de bună.

„Cele mai sensibile sunt florile și fructele abia legate care rezistă la temperaturi de până la -1,5°C, însă în fenofaze mai avansate fructele rezistă la temperaturi de circa -4°C. Cel mai bun indicator este nucul: dacă frunzele de nuc în câteva ore nu vor fi ofilite, nici restul speciilor nu au fost afectate. Totodată, pierderi ar putea fi înregistrate în unele plantații”, ne-a explicat Valeriu Manziuc, expert în pomicultură.

‹ adv ›

În schimb, ar putea fi afectate legumele plantate în câmp deschis, cum ar fi ardeii sau tomatele, mai ales dacă nu au fost călite sau dacă au fost recent plantate.

„Aceste temperaturi ar putea influența negativ dezvoltarea speciilor de legume ce sunt mai sensibile, cum ar fi ardeiul sau roșiile. Lucru caracteristic mai ales pentru răsadul recent plantat în câmp deschis, care încă nu a reușit să se adapteze condițiilor. Aceste temperaturi ar putea stagna dezvoltarea plantelor, iar fiecare legumicultor va putea aprecia starea culturilor peste câteva ore, analizând plantele”.

Roșii în câmp deschis; 13.05.2020

Amintim că potrivit prognozelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în următoarele zile sunt așteptate averse cu descărcări electrice în o bună parte din raioanele țării, iar temperaturile minime înregistrate în timpul nopții vor fi de până la +4..+8°C.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii