Agricultura este atât contribuabilă cât și victimă a schimbărilor climatice, iar în următoarea fază pentru a asigura securitatea alimentară, conservarea mediului și stabilitatea economică, această activitate va suferi schimbări de atitudine, percepții și acțiuni din partea celor care o practică.
Ne-am convins că pământul acceptă tot, dar nu iartă! Fiecare fermier în parte este responsabil de rezultatul propriu obținut. Capacitatea acestora de a se conforma și adapta la actualitate le va determina reușita sau nereușita în afaceri.
Condițiile de agricultură, în cazul fermierilor sunt condiții de business, și sunt foarte variate de la an la an. Trebuie să ținem ritmul ca să mergem prin acest tunel de business, unde cineva ajunge la capăt, cineva nu.
Există o relație critică între fermier, apă și pământ, și toate deciziile fermierilor în acțiune complexă formează fundamentul practicilor agricole.
Ce importanță au resursele de apă fără o gestionare corectă? Ce rol joacă un sol prelucrat și fertilizat nepotrivit? Răspunsul îl oferă rezultatele analizelor agrochimice.
Astfel, testările de sol devin obligatorii pentru reușită în condițiile actuale, și au misiunea de a educa fermierii, a crește nivelul de productivitate și de a sprijini agricultura durabilă.
În agricultura modernă se acționează în prealabil, reușindu-se prevenirea problemelor și riscurilor, având puncte de monitorizare și control periodic, unde analizele de sol sunt:
- parte componentă obligatorie a contractelor de arendă a terenurilor în agricultură;
- parte componentă obligatorie a contractelor de vânzare-cumpărare a terenurilor agricole;
- criteriu de eligibilitate pentru subvenționare – dovadă a implementării bunelor practici pentru fermieri la accesarea tuturor fondurilor de subvenționare destinate agriculturii și dezvoltării durabile.
Inevitabil, aceste măsuri vor fi implementate și la noi, pentru că în Moldova, fertilizarea solului este făcută în majoritatea cazurilor la întâmplare, fără un studiu agrochimic sau a cunoaște parametrii terenului.
Testarea solului este o modalitate rapidă și ieftină de a determina starea nutritivă a solului, și a determina cât de mult îngrășământ sau amendament este necesar pentru a optimiza solul pentru creșterea plantelor.
Primul pas va fi perceperea limitelor de randament și a potențialului de producție, fără a mai începe fiecare sezon agricol cu păcăleala proprie de cunoaștere și a așteptărilor peste măsură.
Lipsa unor informații duce la decizii greșite sau la intervenții întârziate. În era tehnologiilor, cu accesibilitate la platforme agricole complexe, aplicații, softuri, diferite tipuri de sensori, utilaje moderne cu precizie la milimetru este inevitabilă cunoașterea rezervelor și condițiilor de sol.
Țările avansate deja acționează foarte hotărât spre măsuri de sechestrare a carbonului în sol, care este o modalitate de a atenua schimbările climatice pentru un mediu sigur al nostru și al generațiilor următoare.
Privind în viitor, scopul este să ajutăm agricultura și fermierii, prin livrarea unor informații fundamentate și cunoștințe actuale, pentru o muncă făcută cu rost.
Pentru participare și înregistrare, apelați la 022 600 700 sau 067 777 997.
Păstrăm colaborarea cu fiecare fermier și credem în a avea împreună un impact puternic și de durată asupra sectorului agricol din țară prin acțiunile concrete din fiecare fermă.
Laboratorul Biolab Test SRL, cu sediul în mun. Chișinău, com. Stăuceni, drum M2, km 10, nr 9 – Clădirea FPC Bioprotect, oferă suport fermierilor în zilele luni-vineri între orele 8.00 – 17.00.
Pentru mai multe detalii despre testarea solului și apei – apelați acum la 067 777 997 sau 022 600 700.
*Campanie supusă unor termeni și condiții speciale.