‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 28 aprilie, 2024
6.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriTinerii care fac afaceri în agricultură, în atenția statului și Uniunii Europene

Tinerii care fac afaceri în agricultură, în atenția statului și Uniunii Europene

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Fondurile partenerilor europeni plus investițiile statului sunt principalele surse care vor ajuta în următorii zece ani să renască zonele rurale ale țării, susține viceministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Iurie Ușurelu.

Acesta a mai spus că granturile europene, dar și asistența tehnică din partea partenerilor externi vor ajuta autoritățile locale să dezvolte infrastructura satelor, să creeze locurile de muncă pentru ca oamenii să rămână în sate. Un suport accentuat vor primi antreprenorii tineri, care vor dori să investească în agroturism și alte domenii conexe din zonele rurale. Declarațiile au fost făcute în cadrul mesei rotunde „Îmbunătățirea condițiilor de muncă și a standardelor de viață în zonele rurale din Moldova. Dezvoltarea rurală – abordări și perspective”, care a avut loc, vineri, 14 martie, în contextul expoziției Moldagrotech-2017.

Mediul rural – mai atractiv

Iurie Ușurelu susține că unul dintre obiectivele principale ale Guvernului în următoarea perioadă este dezvoltarea infrastructurii satelor astfel încât oamenii din zonele rurale să dorească să trăiască acolo și să se simtă confortabil.

„În următoare perioadă de zece ani ne propunem să creăm un mediu rural atractiv cu o piață largă a forței de muncă în care familiile tinere să dorească să vină la sate să-și crească copiii în condiții de siguranță, în condiții de confort, în condiții de stabilitate”, a explicat planul viceministrul Agriculturii.

FOTO: Agrobiznes

De unde bani?

Ușurelu a spus că statul mizează pe fondurile partenerilor europeni, dar și pe propriile investiții.

„Acest lucru va necesita investiții uriașe în zone rurale care vor fi efectuate atât din partea Guvernului Republicii Moldova, cât și din partea donatorilor și în special din partea Uniunii Europene în cadrul programelor care sunt în derulare și care vor fi aplicate”, a precizat Iurie Ușurelu.

‹ adv ›

Angajarea populației locale

De asemenea, acesta a adăugat că și populația din zona rurală ar trebui să se angajeze în schimbarea situației prin a se implica în diverse proiecte antreprenoriale care ar crea noi locuri de muncă.

Totodată, acesta consideră că și administrațiile centrale și locale ar trebui să-și schimbe atitudinea față de zonele rurale.

„Nu putem cu o mentalitate învechită să schimbăm lucrurile. Satul moldovenesc nu este ceva ce miroase doar a fum sau a plăcinte. Satul trebuie să devină modern și atractiv, să fie confortabil pentru trai. Trebuie de pus accent pe crearea locurilor de muncă și inițierea afacerilor noi”, a mai spus Ușurelu.

‹ adv ›

Tinerii antreprenori, în atenția politicilor UE

Snezhana Blagoeva, Înalt Consilier UE în domeniul dezvoltării rurale și agriculturii, a menționat că problema îmbătrânirii populației reprezintă una dintre cele mai îngrijorătoare tendințe. În acest sens, politica Uniunii Europene va oferi suport pentru tineri întreprinzători în agricultură din zona rurală. Blagoeva a subliniat importanța elaborării politicilor de dezvoltare rurală, pentru a putea pe deplin profita de potențialul acestora.

„Actualmente, zonele rurale se confruntă cu constrângeri mai mari decât cele urbane, totodată, acestea au un potențial enorm în materie de resurse naturale, patrimoniu cultural și oportunități de afaceri, care urmează să fie valorificat.”

De asemenea, aceasta a spus că UE va acorda o atenție deosebită proiectelor de ocrotire a mediului înconjurător și agriculturii ecologice.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›