‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 27 decembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriTinerii cercetători ar putea primi îndemnizații de 120 mii lei de la stat

Tinerii cercetători ar putea primi îndemnizații de 120 mii lei de la stat

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Și tinerii cercetători din domeniul științei ar putea beneficia de îndemnizații de la stat. Asta a lăsat de înțeles, premierul Ion Chicu, după vizita de la Institutul de Fitotehnie „Porumbeni”, din raionul Criuleni.

Acolo, angajații instituției i-au vorbit oficialului despre problemele cu care se confruntă. Printre cele invocate de aceștia se numără lipsa unui frigider pentru a menține fondul genetic, dar și colecțiile importante ale institutului.

Colectivul s-a referit și la necesitatea unui sistem de irigare, dar și la necesitatea dotării laboratorului cu un utilaj modern. Un subiect discutat a fost și reglementarea procesului de înregistrare a dreptului de autor pentru hibrizi, dar și posibilitatea de trecere la o altă formă de organizare a instituției, se arată într-un comunicat oficial.

„Hibrizii pe care îi producem sunt destul de toleranți la secetă, motiv pentru care se bucură de succesul producătorilor autohtoni. Porumbul este singura cultură agricolă care conține Aur. Ceea ce creștem aici este o bogăție în tot sensul cuvântului, care ne asigură securitatea alimentară a statului”, a menționat directorul Anatol Spivarenco.  

‹ adv ›

În acest context, s-a discutat și despre necesitatea sporirii potențialului de export a semințelor autohtone.

„Restabilirea ramurei semincere este o prioritate pentru noi, un patrimoniu care trebuie dezvoltat. Continuăm să exportăm semințe pe unele piețe tradiționale, însă este necesar să sporim aceste capacități. Vom revedea Regulamentul privind subvenționarea în agricultură, astfel încât producerea de semințe să fie susținută de stat. Vom consolida baza tehnico-materială a Institutului din Porumbeni”, a menționat premierul după discuția cu reprezentanții instituției.

În cadrul discuției a fost abordată și problema lipsei tinerilor specialiști în special din domeniul științei. Astfel, a fost examinată necesitatea implementării unor modificări ale legislației, pentru a opri exodul tinerilor specialiști din domeniul științei:

„Este necesar de susținut cadrele tinere și aici o să modificăm hotărârea de Guvern, ca să aplicăm și pentru tinerii cercetători, acele măsuri care le aplicăm pentru pedagogi și medici, privind îndemnizația de 120 mii de lei”, a menționat premierul Ion Chicu.

La discuții a fost prezent și Ion Perju, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

„Ne dorim acțiuni pe întregul lanț valoric – de la pregătirea cadrelor științifice, până la subvenționare. Discutăm cu reprezentanții instituțiilor științifice, cu agenții economici despre măsurile tehnice necesare. Ulterior, vom veni cu o Hotărâre de Guvern”, a specificat ministrul Perju.

‹ adv ›

În ultimii ani, la Institutul de Fitotehnie „Porumbeni” au fost elaborate 73 specii noi, 49 dintre care au fost incluși în Registrele Oficiale de Stat.

Anual, se produc în jur de 120-150 tone de forme parentale, din care se obțin aproximativ 4 mii de tone de semințe. Aproape 50% rămân pe piața internă, restul se exportă în Belarus, Rusia și Kazahstan. În cadrul Institutului de la Porumbeni activează 120 de specialiști, dintre care 25 sunt cercetători științifici.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›