Și tinerii cercetători din domeniul științei ar putea beneficia de îndemnizații de la stat. Asta a lăsat de înțeles, premierul Ion Chicu, după vizita de la Institutul de Fitotehnie „Porumbeni”, din raionul Criuleni.
Acolo, angajații instituției i-au vorbit oficialului despre problemele cu care se confruntă. Printre cele invocate de aceștia se numără lipsa unui frigider pentru a menține fondul genetic, dar și colecțiile importante ale institutului.
Colectivul s-a referit și la necesitatea unui sistem de irigare, dar și la necesitatea dotării laboratorului cu un utilaj modern. Un subiect discutat a fost și reglementarea procesului de înregistrare a dreptului de autor pentru hibrizi, dar și posibilitatea de trecere la o altă formă de organizare a instituției, se arată într-un comunicat oficial.
În acest context, s-a discutat și despre necesitatea sporirii potențialului de export a semințelor autohtone.
În cadrul discuției a fost abordată și problema lipsei tinerilor specialiști în special din domeniul științei. Astfel, a fost examinată necesitatea implementării unor modificări ale legislației, pentru a opri exodul tinerilor specialiști din domeniul științei:
La discuții a fost prezent și Ion Perju, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.
În ultimii ani, la Institutul de Fitotehnie „Porumbeni” au fost elaborate 73 specii noi, 49 dintre care au fost incluși în Registrele Oficiale de Stat.
Anual, se produc în jur de 120-150 tone de forme parentale, din care se obțin aproximativ 4 mii de tone de semințe. Aproape 50% rămân pe piața internă, restul se exportă în Belarus, Rusia și Kazahstan. În cadrul Institutului de la Porumbeni activează 120 de specialiști, dintre care 25 sunt cercetători științifici.
Comentarii