Dacă Zona de comerţ liber dintre Moldova şi UE nu se va aplica în regiunea transnistreană, nu va exista nicio aşa-numită „blocadă”, deoarece comerţul între UE şi această regiune va continua în termeni ne-preferenţiali. Aceasta presupune aplicarea taxei conform clauzei naţiunii favorizate asupra bunurilor importate din regiune pe piaţa UE. Declaraţia a fost făcută de către Luc Devigne, negociator principal al EU pentru Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA) UE-Moldova, parte integrantă a Acordului de Asociere, care s-a întâlnit la Tiraspol cu Nina Ştanski, reprezentantul politic al părţii transnistrene, transmite IPN.
Potrivit unui comunicat de presă al Delegaţiei UE la Chişinău, vizita oficialului european în stânga Nistrului a avut ca scop de a discuta consecinţele DCFTA pentru regiune, în contextul semnării în viitorul apropriat şi a intrării provizorii în vigoare a acestuia ca parte a Acordului de Asociere. Aceasta a fost a treia vizită a lui Luc Devigne la Tiraspol pentru a oferi părţii transnistrene consultaţii informale la această temă. Însă nu a fost făcut nici un progres spre identificarea potenţialelor aranjamente în cadrul cărora întreprinderile economie transnistrene ar putea continua să beneficieze de accesul preferenţial pe piaţa UE în cadrul DCFTA.
Luc Devigne a specificat că DCFTA va înlocui regimul Preferinţelor Comerciale Autonome, care va fi suspendat în decembrie 2015 şi în cadrul căruia agenţii economici transnistreni se bucură în prezent de acces preferenţial pe piaţa UE. DCFTA oferă nu doar continuarea beneficiilor curente în cadrul regimului preferenţial, dar reprezintă o îmbunătăţire a accesului din prezent pe piaţa UE a bunurilor şi serviciilor din Moldova, în special pentru alimentele procesate şi produsele agrare.
Exporturile transnistrene în UE ajung până la 40%. Luc Devigne a subliniat că după încheierea regimului preferenţial, agenţii înregistraţi de Tiraspol vor putea să se bucure şi în continuare de accesul pe piaţa UE doar dacă Comitetul de Asociere, stabilit în cadrul Acordului de Asociere, va decide că DCFTA poate fi implementat în regiune, odată ce vor fi confirmate toate asigurările în acest sens din partea Moldovei, ţara fiind parte contractantă în cadrul acordului.
În vederea aplicării legale a preferinţelor comerciale extinse la agenţii economici din regiune, orice aranjament concretizat privind aplicarea DCFTA va trebui discutat de către cele două părţi, în Chişinău şi, respectiv, în Tiraspol. UE este pregătită să participe în acest proces.
Comentarii