Moldova se numără printre primele 10 țări exportatoare de mere din lume, cu o producție anuală de peste 500 de mii de tone. Merele din recolta anului 2021 au fost exportate în 29 țări din Europa, Asia și Africa.
Peste 4000 tone de mere au fost exportate la distanțe mari în containere maritime.
Potrivit estimărilor preliminare, în anul 2022, producătorii moldoveni vor avea o recoltă de aproximativ 485 de mii de tone de mere. Astfel, din cauza condițiilor meteo nefavorabile, recolta va fi cu 180 mii tone mai mică, în comparație cu anul trecut.
Livezile de măr ocupă suprafața de circa 56 de mii de hectare, iar suprafețele livezilor intensive, care permit obținerea unor fructe uniforme și de o calitate înaltă, sunt în permanentă creștere.
Conform datelor Biroului Național de Statistică, analizate de către expertul economic Veaceslav Ionița, cei mai mari producători de mere sunt raioanele Briceni cu 27,7% urmat de Soroca 10,2%, Edineț 9,3%, Ocnița 8,1%, Dondușeni – 7%.
Aceste 5 roaioane produc mai mult decât jumătate din cantitatea totală de mere.
Raionul Orhei, pentru care recent au fost anulate restricțiile de export a fructelor și legumelor pe piața rusă – în anii anteriori principala piață de export pentru merele moldovenești, se află pe locul 10, cu o cotă de 2,6% sau de 10 ori mai puțin decât liderul național raionul Briceni.
Potențialul de export pentru Orhei, potrivit estimărilor expertului, cifrează circa un milion de dolari.
Comentarii