IT-ul nu mai este nici pe departe singurul domeniu în care se poate cu adevărat de câștigat mulți bani. Sectorului agroalimentar puțini oameni îi acordă o atenție serioasă. Dar lucrurile se vor schimba în curând.
Republica Moldova este o țară agrară și chiar dacă s-au mai făcut careva progrese pe plan intern, este puțin probabil ca în deceniul următor situația să se schimbe radical, iar acest lucru înseamnă că cererea de agronomi și șoferi de tractoare va fi mare, la fel cum este la moment.
Șofer de tractoare este acum mai profitabil decât să fii manager
În toți acești ani diferite profesii s-au clasat în topul popularității profesiilor. Totul a început odată cu trecerea la o economie de piață, care solicita noi specialiști ce ar putea lucra în comerț, finanțe și companii de servicii. Personalul necesar nu era suficient, iar sistemul educațional al anilor ’90 a continuat să educe specialiști în profesii deja obișnuite. Nu în toate instituțiile de învățământ existau catedre de economie și management. Avocații și economiștii erau considerați elita din anii 2000. Să faci studii economice era prestigios, iar să te încadrezi în câmpul muncii era destul de ușor, deoarece erau solicitați specialiști în bănci, comerț, dar și poziții de administrare.
Astăzi este cu totul altfel. Universitățile continuă să pregătească mii de studenți umanitari, care cu greu își găsesc un loc de muncă după specialitate. Nu mai surprinzi pe nimeni având studii în economie, iar un programator câștigă de câteva ori mai mult decât un economist. Cei mai bine plătiți sunt specialiștii IT, inginerii, dar și cei care pot gestiona diferite echipamente, mașini performante. Un șofer de tractor bun poate câștiga chiar și peste 500 de euro lunar, ceea ce este mai mult decât salariul unui manager al unui centru regional. Bineînțeles, un șofer de tractor, nu se limiteaza la 40 de ore de lucru pe săptămână, iar pe viitor se prognozează o cantitate și mai mare de muncă datorită dezvoltării în mod activ a agriculturii. În același timp, industria se află in continuă căutare de specialiști calificați, ceea ce se datorează faptului că tehnica devine mai precisă și mai complexă, astfel necesită actualizarea constantă a cunoștințelor și abilităților. Cabina unui tractor modern, de mai mult timp deja arată asemeni unui centru de control al zborurilor spațiale și este puțin probabil să se repare cu ajutorul unui ciocan.
Cum va răspunde la această problemă sistemul educațional? Cel mai probabil, cu întârziere. Ca urmare, deficitul de specialiști buni va continua.
Iar premisele existente indică anume acest lucru:
- migrația forței de muncă în străinătate, în special din zonele rurale;
- lipsa unei baze tehnice moderne în universități, și ca rezultat, calitatea scăzută a aptitudinilor dobândite și a cunoștințelor absolvenților;
- idei arhaice despre agricultură în rândul tinerilor. Prestigiul redus al profesiilor agricole;
- actualizarea ulterioară a utilajului învechit deținut de fermieri, introducerea tehnologiilor moderne;
- creșterea/conservarea ponderii agriculturii în PIB.
Deficiența este, desigur, un proces negativ, iar chestiunile legate de angajarea personalului sunt deja o mare bătaie de cap pentru business-ul agricol. Dar aceasta reprezintă și o bună ocazie pentru a angaja specialiști buni, care vor fi apreciați și vor câștiga mai mult. În primul rând, specialiști tehnici.
1. Inginer în agricultura de precizie
Cum se instalează și se configurează stația RTK? De ce nu se pornește drona? Cum să pregătiți semănătoarea pentru însămânțarea precisă pentru a evita suprapunerea? Dar și alte probleme similare cu care se confruntă astăzi mecanicii, operatorii de tractoare și agronomii acelor întreprinderi, unde sunt necesare aplicarea cunoștințelor tehnologiilor în agricultura exactă. Anterior, acestea erau „jucării” scumpe pe care le cumpărau doar marile companii. Astăzi, de exemplu, tot mai mulți producători agricoli își permit să facă analiza agrochimică a solului.
La moment, dificultatea nu este în bani, ci în oameni care să știe cum să utilizeze tehnologia modernă.
Insuficiența personalului calificat care să se ocupe de echipamente sofisticate, capabile de a lucra cu un software special este în continuă creștere. Tehnologia va continua să se dezvolte, devenind din ce în ce mai complexă – senzori, software, mii de parametri de reglaj fin, sincronizarea și funcționarea unui sistem integrat, ș.a.
Cine va fi interesat de muncă?
Cei care știu să găsească limbă comună cu tehnologia modernă. O carieră excelentă pentru operatorii de mașini, care lucrează cu tractoare și unități noi, inginerii de centre de service/dealeri.
Ce este necesar de a înțelege?
Inginerul sistemelor agricole de precizie este un soldat universal, care este solicitat în cazul problemelor cu toate echipamentele, pentru care sunt necesare microprocesoare. Și acest lucru este prezent în aproape toate unitățile de câmp și în mașininării. De asemenea, se necesită cunoștințe în aplicarea sistemelor moderne de monitorizare, a tehnologiilor GIS, a sistemelor de colectare și prelucrare a datelor și a altor elemente ale agriculturii de precizie.
2. Agronom digital
Cel mai probabil, cererea agronomilor calificați va continua să crească, precum și mărimea salariilor. Ceea ce îi așteaptă pe agronomi este digitalizarea activității lor. Sarcina principală nu se va schimba prea mult – elaborarea planurilor de rotație a culturilor, pregătirea și monitorizarea operațiunilor tehnologice în domeniu, monitorizarea stării culturilor și deciziile operaționale, calculele de produse pentru protecția plantelor, fertilizarea, etc. Principalul lucru care va fi diferit sunt instrumentele utilizate în activitățile zilnice ale agronomului digital.
În ultimii zece ani, au apărut mai multe instrumente care sporesc eficiența muncii în domeniu. De la tot felul de penetrometre portabile până la aplicații mobile pentru monitorizarea de la distanță a culturilor cu UAV-ul sau prin satelit. Peste cinci ani, agronomii digitali nu se vor putea descurca fără date obținute de la drone, testarea solurilor, activități de planificare efectuate pe singură platformă de gestionare a fermelor, dar și hărți digitale. Nu va mai fi nevoie de elaborarea pe hârtie a „Jurnalului agronomului”, dar nici apelarea de câteva ori a tractoristului pentru a verifica dacă acesta a ajuns pe câmp. Câțiva senzori, conexiune la internet, software și agronomul poate gestiona munca fără a părăsi biroul.
Cine va fi interesat de muncă?
În primul rând, agronomii. Dar este nevoie de instruire în domeniu – știința locală a rămas în urma tendințelor internaționale și nu dispune de resurse tehnice necesare pentru a învăța cum să folosească tehnicile și tehnologiile moderne.
Ce este necesar de a înțelege?
Sunt necesare cunoștințe aprofundate în domeniul agronomiei. În plus, este important să fii capabil de a lucra cu sisteme de management al fermei, de a înțelege și a interpreta datele din teren, oferite de diferite camere și senzori – de la drone la stații meteorologice. Din ce în ce mai mult vor conta și cunoștințele în economie, deoarece nu este suficient doar obținerea unui randament ridicat ci și eficiența economică a recoltei.
3. Agri data scientist
Imaginați-vă o lume din miliarde de senzori și sisteme care monitorizează schimbările în timp real de la bătăile inimii unei persoane la coordonatele a mii de vehicule fără pilot UBER. Informațiile sunt colectate în baze de date, procesate, analizate și în cele din urmă sunt create modelele pentru a lua cele mai bune decizii. Procesul de introducere a tehnologiilor IoT se desfășoară destul de rapid în agricultură. Aceasta este o industrie specifică, în care există numeroși factori externi care afectează rezultatul final. Nu puteți garanta că, folosind aceeași tehnică, aplicând aceeași tehnologie, aceleași semințe și îngrășăminte, veți primi aceeași calitate și cantitate de produse în fiecare an. Pentru a reduce influența unor astfel de factori, are loc digitalizarea agriculturii. Senzorii vor fi instalați oriunde este posibil. Mai ales în sectorul zootehnic. Utilizând senzori speciali, puteți monitoriza starea animalelor, optând pentru cel mai bun sistem de alimentare. Aceasta ducând la economisirea hranei pentru animale și creșterea conversiei. Deoarece senzorii vor funcționa nu numai pentru sisteme sau agregate individuale, ci și pentru colectarea datelor, va fi nevoie de noi specialiști pentru a opera cu astfel de sisteme.
Cine va fi interesat de muncă?
Cei cărora le place să lucreze cu cifre. Analiști, programatori, matematicieni.
Ce este necesar de a înțelege?
Este necesar să se analizeze tendințele și regularitățile din setările de date. Este important să avem cunoștințe despre producția agricolă și specificul acesteia. Statistici matematice și teoria probabilităților. Capacitate de a lucra cu baze de date, precum și abilități de programare.
Șef specializat în inovare
Termenul „expert principal pe inovație” a fost inventat și descris în cartea „Studii de a patra generație” Miller și Morris, în 1998. Aceasta funcție ține mai mult de lucrul administrativ, pentru că, pe lângă cunoștințe tehnice și abilități, trebuie să se atragă o atenție deosebită la complexitatea producției, și de a gestiona aplicarea inovațiilor în toate domeniile. Iar aceasta nu este o sarcină ușoară – procesele inovatoare necesită mai multe cunoștințe și abilități și au, de asemenea, riscuri mai mari în comparație cu producția. Munca în domeniul inovării este întotdeauna unică. În agricultura locală, procesul aplicare practică a inovațiilor abia a început. Experți, care, pe lângă abilitățile practice de lucru cu tehnologiile agricole moderne au abilități de conducere și de organizare vor fi de două ori mai solicitați. Munca lor constă în a găsi noi abordări, mai eficiente, tehnici și tehnologii, pentru a le înțelege pe cont propriu și a le introduce în cadrul întreprinderii.
Cine va fi interesat de muncă?
Tinerii specialiști care sunt capabili să lucreze cu tehnologia modernă și sunt interesați de tendințele în domeniul inovațiilor agricole. O carieră bună pentru inginerii și tehnologii de azi, agronomi și mecanici. De asemenea, munca va fi interesantă pentru profesioniștii IT, chiar și fără experiența în domeniul agrar.
Ce este necesar de a înțelege?
Inovații și tehnologii în creșterea plantelor și bovinelor. Este important să puteți vorbi aceeași limbă cu personalul de conducere și tehnicienii, să aveți abilități organizatorice.
Daca se va plati bine in agricultura multi tineri se vor intoarce in sat.Majoritatea paminturilor de la sat nu sunt lucrate.Trebue sa veniti in sat la biblioteca sa stati de vorba cu oamenii . Adun public si tineti lectii pe aciasta tema.Numai sa spuneti adevarul. Lumea asteapta schimbari in agricultura.Cu doamne ajuta.