Schimbările globale, cum ar fi cele climatice sau creșterea cererii alimentelor sănătoase, influenţează mult business-ul agricol. Una dintre soluțiile promițătoare pentru agricultori este implementarea tehnologiilor și metodelor de agricultură ecologică, scrie agroportal.ua.
Din 1999, suprafața totală a terenurilor agricole ecologice în lume a crescut cu 300%. În ceea ce privește Ucraina, potrivit Federației Mișcării Ecologice, suprafața terenurilor cultivate în conformitate cu principiile agriculturii ecologice a crescut cu 250% în perioada 2002-2015. În plus, în țările UE aproape toate solurile potrivite pentru dezvoltarea acestei direcții de agricultură sunt deja ocupate de ferme ecologice.
„Ucraina are un mare potențial în acest domeniu, deoarece suprafața terenurilor ecologice este de numai 1% din totalul terenurilor agricole”, spun experții.
Având în vedere popularitatea tot mai mare a produselor cultivate fără utilizarea produselor chimice, agricultura ecologică pare a fi o ramură atractivă pentru investiții. Unii antreprenori ucraineni au apreciat deja, pe deplin beneficiile unei astfel de afaceri. Iar 5 cele mai profitabile companii agricole ecologice din Ucraina sunt:
1. ÎI „Agroecologie” (ЧП «Агроэкология») – cea mai veche întreprindere agricolă din Ucraina, care lucrează exclusiv pe tehnologiile de agricultură ecologică. Suprafața totală a terenurilor sale este de peste 8 mii de hectare, iar compania are aproape 40 de ani. Aceasta a exclus complet utilizarea îngrășămintelor chimice. În schimb, administrează intensiv gunoiul de grajd și resturile plantelor, iar la fiecare patru ani lasă culturile nerecoltate. Terenurile nu sunt arate, doar grapate cu brazda nu mai adânc de 3-4 cm. Pe lângă cultivarea culturilor, compania se ocupă de creșterea animalelor și prelucrarea produselor. „Agroecologie” produce ulei de floarea soarelui și diferite tipuri de făină.
2. „EtnoProduct” (ЧАО «ЭтноПродукт») este o întreprindere ucraineano-elvețiană fondată în 2008. Astăzi, compania deține 4 mii de hectare de teren pur ecologic în regiunea Cernihiv, precum și o fermă cu o mie de bovine. Compania este angajată într-un ciclu complet de prelucrare, astfel, nu furnizează materii prime, ci produsul finit certificat: lapte crud și pasteurizat, smântână, chefir, iaurt, unt, miere, carne, cârnați, legume, cereale și boboase.
3. ÎI „Galeks-Agro” (ЧП «ГАЛЕКС-АГРО») este un alt proiect ucraineano-elvețian. În regiunea Jîtomîr, reprezentanții companiei au depistat o porţiune de teren care nu fusese prelucrat timp de 20 de ani, ceea ce a favorizat obținerea mai rapidă a certificatului ecologic. Compania deține o fermă de vaci pentru lapte, cu o capacitate de 30 de tone pe zi şi prelucrează 8,5 hectare de teren ecologic pur.
4. „Organic Original” (ООО «Органик Оригинал») în doar 6 ani a intrat în topul producătorilor ecologici. Sloganul companiei concentrată pe producerea alimentelor, este „Ecorod – o grădină naturală”. Compania are realizări nu numai în Ucraina. În Varșovia, în anul 2013, la Forumul de marketing ecologic, uleiul de floarea soarelui presat la rece „Ecorod” a fost recunoscut drept cel mai bun produs ecologic din Europa de Est.
5. „Starîi Poriţc” (ООО «Старый Порицк») este unul dintre puținele exemple în care afacerile ecologice nu s-au dezvoltat de la zero: în 2010, proprietarul a transformat producerea tradițională în una ecologică. Activitățile principale ale companiei sunt creșterea vitelor și cultivarea plantelor. În anul 2016, compania a extins producția prin înființarea primei fabrici de producere a brânzeturilor ecologice din vestul Ucrainei. Compania produce unt, mozzarella, suluguni, brânză și alte tipuri de caşcaval.
Comentarii