‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 29 martie, 2024
20.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleTop 5 cele mai des întâlnite greşeli pe care le fac agricultorii începători

Top 5 cele mai des întâlnite greşeli pe care le fac agricultorii începători

‹ adv ›
‹ adv ›

Mulţi agricultori începători nu au cunoştinţe şi abilităţi suficiente în domeniu, iar rezultatele muncii lor, de multe ori, nu sunt satisfăcătoare şi au efecte nocive asupra mediului. Unele dintre cele mai des întâlnite greşeli făcute de aceştia, vor fi prezentate în acest articol.

1. Nu este respectată rotaţia culturilor

Un asolament corect implementat în gospodărie joacă un rol decizional, acesta reduce populaţiile de dăunători, boli, şi contribuie pozitiv la îmbunătăţirea fertilităţii solului. Nu este necesar un spectru larg de culturi, mult mai importantă este ordinea în care acestea sunt semănate şi câţi ani consecutiv persistă pe acelaşi sol. Nu se acceptă cultivarea plantelor ce fac parte din aceeaşi familie, au dăunători sau boli comune, sau cele care extrag aceleaşi elemente nutritive din sol.

2. Nu sunt respectate normele de igienă pentru instrumente

Foarfecele,  fierăstraiele sau chiar maşinile agricole cu care s-au efectuat anumite lucrări în plantaţie pot răspândi anumite boli, buruieni sau dăunători. Chiar şi o sapă nedezinfectată poate introduce în sol ouăle unor dăunători. O altă soluţie pentru a evita răspândirea acestora, ar fi distrugerea resturilor vegetale atacate, pentru a omite posibilitatea răspândirii prin intermediul stadiilor ce iernează.

3. Sunt administrate incorect îngrăşămintele şi pesticidele

Unele îngrăşăminte sau pesticide au un grad înalt de volatilizare, astfel rămase la suprafaţa solului se evaporă uşor, nu au efect şi poluează atmosfera. Erbicidele solide sub formă de granule trebuie încorporate la adâncimea de până la 10 cm, anume în acest strat se află majoritatea seminţelor încolţite. Altele necesită o adâncime şi mai mare de încorporare. La fel, trebuie studiat specificul fiecărui îngrăşământ, unele dintre ele, spre exemplu cele ce conţin azot, nu pot fi administrate din toamnă, deoarece se dizolvă, se evaporă şi nu au efect.

4. Nu se respectă calendarul lucrărilor agricole

Fiecare lucrare agricolă trebuie efectuată la timp, altfel nu oferă rezultatele aşteptate. Spre exemplu, mulţi producători nu respectă termenele de plantare sau altoire a pomilor, astfel procentul prinderii este foarte mic, sau în cazul altoirii poate fi şi zero. Fiecare agricultor trebuie să ţină cont nu doar termenii calendaristici, dar şi de condiţiile climaterice, cum ar fi umiditatea, temperatura, lumina. La fel, operaţiile agrotehnice utilizate pentru combaterea buruienilor, bolilor sau dăunătorilor trebuie făcute la timp, până la trecerea pragului economic de dăunare.

5. Nu sunt create condiţiile optime de păstrare

De multe ori, fructele şi legumele sunt depozitate la temperatura şi umiditatea necorespunzătoare, astfel procesele de alterare au loc mult mai repede. În depozit trebuie să fie spaţiu între cutii, iar acestea să fie puse în aceeaşi direcţie, pentru a facilita circulaţia aerului. După fiecare val de depozitare, frigiderul sau depozitul trebuie dezinfectat. Unele fructe sau chiar soiuri necesită umiditate mai înaltă în depozite, cum ar fi în cazul unor soiuri de mere. Nu se acceptă spre depozitare fructele sau legumele traumate, acestea se strică uşor, afectându-le şi pe cele din jur.

‹ adv ›

Respectaţi aceste reguli de bază, implementaţi noi tehnologii şi veţi obţine rezultatul dorit cu cheltuieli minime şi bătăi de cap puţine.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii