vineri, 19 aprilie, 2024
7.7 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeTop 5 cele mai mari despăgubiri acordate fermierilor care și-au asigurat culturile în 2020...

Top 5 cele mai mari despăgubiri acordate fermierilor care și-au asigurat culturile în 2020 – General Asigurări

Recomandate

Seceta, grindina, temperaturile înalte, dar și alte calamități naturale au afectat o bună parte din culturile agricole în acest sezon. Fermieri din diferite regiuni ale țării au înregistrat pierderi importante, chiar dacă în primăvară condițiile de dezvoltare a culturilor erau bune.

Totuși, cei care au preferat să nu riște și să-și asigure culturile au avut de câștigat. Compania General Asigurări, care deține locul doi pe piața Republicii Moldova la capitolul asigurări în agricultură, a creat un top cu cele mai mari sume oferite fermierilor la asigurarea culturilor.

Cele mai mari sume achitate în anul 2020

Pentru acest sezon, compania a încheiat 110 contracte de asigurare, dintre care 23 de cazuri au fost deja despăgubite, fiind achitate în jur de 10 milioane de lei producătorilor.

Întreprinderea agricolă care a obținut aproape 8 milioane de lei despăgubiri în acest an se află în raionul Cimișlia. Aceasta și-a asigurat culturile agricole, înregistrând 3 cazuri pe secetă în condițiile problematice ale acestui sezon.

Întreprinderile care au obținut cele mai mari despăgubiri în 2020, asigurându-și afacerile în agricultură în cadrul General Asigurări, sunt incluse în următorul top:

  1. SRL, r-nul Cimișlia, 3 cazuri pe secetă, asigurarea culturilor agricole, despăgubirea – 7.965.000 lei;
  2. SRL, r-nul Florești, un caz pe secetă, asigurarea culturilor agricole, despăgubirea – 1.100.000 lei;
  3. SRL, r-nul Briceni, inundație, asigurarea culturilor agricole, despăgubirea – 185.000 lei;
  4. SRL, r-nul Edineț, un caz pe îngheț, asigurarea culturilor agricole, despăgubirea – 176.000 lei;
  5. Total asigurarea animalelor, 14 cazuri despăgubite, suma despăgubirilor – 370.000 lei.

Asigurarea culturilor, din 2021 mai avantajoasă

Noul Regulament privind subvenţionarea asigurării riscurilor de producţie în agricultură va intra în vigoare începând cu 16 ianuarie 2021. Potrivit acestuia, statul va acoperi 70% din costurile suportate de fermieri la asigurarea bunurilor agricole.

Respectiv, fermierii vor achita doar 30% din prima de asigurare. Acest lucru face asigurările mai avantajoase.

„O bună parte din fermierii care au optat pentru asigurarea culturilor în acest sezon, planifică, după intrarea în vigoare a legislației, să majoreze suprafețele asigurate. La moment, sunt achitate despăgubirile pentru daunele produse de înghețurile de primăvară. Per total, rata daunei pe anul calendaristic 2020 va fi circa 200%. Avantajul nostru este că ne reasigurăm în cadrul unei companii internaționale, în acest mod, fermierii din țară vor primi garantat despăgubirile, indiferent de condițiile sezonului”, susține Oleg Galbură, șeful secției asigurări în agricultură General Asigurări.

Asigurarea în sectorul zootehnic – necesară pentru obținerea subvențiilor

Potrivit noilor prevederi la regulamentul de subvenționare, se acordă subvenții pentru liniile parentale de păsări importate, pentru care se solicită deținerea unei polițe de asigurare. Respectiv, fermierii vor trebui să asigure păsările.

Totodată, vor fi acordate subvenții per cap de animal persoanelor juridice, cu condiția deținerii unei polițe de asigurare.

Noi produse agricole ce vor putea fi asigurate în noul sezon

În conformitate cu Legea privind subvenţionarea asigurării riscurilor de producţie în agricultură, la moment, sunt elaborate condițiile noi de asigurare în agricultură, care prevăd noi produse de asigurare, printre care se numără:

  • asigurarea calității recoltei culturilor agricole;
  • asigurarea familiilor de albine;
  • asigurarea peștilor;
  • asigurarea sănătății animalelor, dar și asigurarea animalelor de companie și celor de rasă.

Potrivit estimărilor, piața asigurărilor va crește cu peste 200% în 2021

„Dacă să ne referim la primele încasate, în 2018 au fost încasate de către toate companiile ce prestează servicii de asigurare în agricultură peste 10 milioane de lei, în anul 2019, a fost înregistrată o creștere de aproximativ 9%”.

În 2020, piața asigurărilor a înregistrat creșteri importante, doar în primul trimestru fiind încasate 12 milioane de lei. Compania General Asigurări estimează pentru anul 2020, comparativ cu 2019, o creștere de aproximativ 40%.

Ținând cont de noile măsuri adoptate de legislativ în domeniul subvenționării, se estimează ca în anul 2021 piața asigurărilor în agricultură va înregistra o creștere importantă de 200 sau chiar 250%.

Luminita Crivoi
Luminita Crivoi
Expert în agricultură

Citește și ›

Advertoriale