‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 26 decembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaTot mai mulți vinificatori se înscriu în Registrul Vitivinicol. În 2019 numărul acestora a...

Tot mai mulți vinificatori se înscriu în Registrul Vitivinicol. În 2019 numărul acestora a ajuns la 39 182

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Sectorul vitivinicol din Republica Moldova a înregistrat creșteri substanțiale în anul 2019. Tot mai mulți vinificatori aleg să se înregistreze în Registrului Vitivinicol, iar pe parcursul anului trecut numărul acestora a ajuns la 39 182, mai mult cu 10.000. Rezultate remarcabile au fost înregistrate și în export, atât la capitolul volum, cât și la cel al veniturilor acumulate, dar și investiții pentru dezvoltarea sectorului vitivinicol, se arată într-un comunicat publicat pe pagina Ministerului.

Acestea sunt datele prezentate de Oficiul Național al Viei și Vinului, în cadrul celei de-a treia ediții a Conferinței Naționale a Filierei Vitivinicole „Anul Vitivinicol 2019”. La eveniment au participat mai mulți oficiali, reprezentanți ai sectorului vitivinicol, dar și ai mediului academic.

Prezent la eveniment Ion Perju, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a menționat că sectorul Vitivinicol este și va rămâne unul important, lucru demonstrat și prin faptul că viticultura formează 3% din PIB-ul țării.

„Această ramură reprezintă 7% din totalul de exporturi. Viticultura și vinul sunt o carte de vizită a țării noastre, recunoscute pe plan internațional. Statul, prin politicile sale, va contribui la dezvoltarea echilibrată a tuturor componentelor din acest sector. În acest sens, anual, din fondul de subvenționare se alocă aproximativ 110 milioane de lei.”

‹ adv ›

Diana Lazăr, vice-director, Proiectul de Competitivitate din Moldova a spus că este o premieră când guvernele a două țări se aliniază la un demers pentru susținerea industriei vitivinicole.

„Este o ramură importantă pentru economia țării, nu este de neglijat și impactul economic Ne dorim o dezvoltare durabilă, dar și implicarea tinerilor în activitățile de producere, iar acest lucru este posibil inclusiv prin parteneriatul public-privat. Vinul Moldovei devine din ce în ce mai notoriu pe plan internațional, avem și un context pozitiv de care am putea beneficia”.

Structura filierei vitivinicole

Sectorul vitivinicol din țară rămâne a fi primul creator a locurilor de muncă în mediul rural, iar numărul agenților economici care activează în acest domeniu și care sunt înscriși în Registrul Vitivinicol a ajuns la 39 182. Cifra constituie o creștere cu aproximativ aproximativ 10.000 față de anul trecut și include persoane fizice, gospodării țărănești, societăți cu responsabilitate limitată, societăți pe acțiuni, cooperative agricole.

În anul 2019, în Registrul Vitivinicol au fost înregistrate 199 de vinării, în creștere cu 6,41%, dintre care 69 sunt proprietari de podgorii. Totodată, pe parcursul anului precedent, declarațiile de recoltă au ajuns la 282, o majorare de 120%, declarațiile de producere au înregistrat o creștere de 14%, constituind un număr de 48, în timp ce declarațiile pe stocuri au ajuns la 172 de unități.

‹ adv ›

Investițiile în filiera vitivinicolă

Anul 2019 a marcat creșteri considerabile și în ce privește volumul investițiilor pentru dezvoltarea sectorului. Astfel, investițiile făcute în domeniu au constituit 551 milioane de lei, o creștere de aproximativ 60% față de anul trecut. Din această sumă, 242 milioane de lei au fost alocați pentru plantarea viței de vie, 250 de milioane de lei – pentru modernizarea vinăriilor, 59 de milioane de lei – pentru dezvoltarea piețelor și alte 12,5 milioane de lei au fost investiți în diverse programe de dezvoltare a viticulturii.

Suprafața viței de vie și potențialul de producere

Republica Moldova rămâne a fi țara cu cea mai mare densitate a podgoriilor din întreaga lume. Anul 2019 a marcat o scădere a suprafețelor plantate cu soiuri tehnice până la 70200 de hectare.

Cu toate acestea, suprafața podgoriilor plantate cu soiuri autohtone, incluse în Registrul Vitivinicol a înregistrat o creștere de 32%, ceea ce a constituit 1408 ha, în timp ce suprafața înregistrată în Registrul Vitivinicol a ajuns la 34000 ha, adică cu 13% față de anul 2018. Potrivit datelor introduse în Registrul Vitivinicol, cele mai cultivate soiuri tehnice sunt:

‹ adv ›
  • Soiuri roșii: Cabernet Sauvignon (4644 ha), Merlot (4523 ha), Pinot Noir (1271 ha);
  • Soiuri albe: Aligote (4523 ha), Sauvignon (4154 ha), Chardonnay (2319 ha).

Potențialul de producere: calitate/diversitate

Pe parcursul anului vitivinicol 2019, suprafețele podgoriilor plantate cu soiuri tehnice cu Indicație Geografică Protejată au crescut cu 4%, ajungând la o suprafață de 9573,5 ha. În același timp, numărul vinificatorilor care produc vinuri cu IGP a crescut până la 78 sau cu 10%, cei mai mulți fiind înregistrați în Regiunea IGP „Valul lui Traian” (35%).

Valorificarea recoltei

Raportul arată că, în anul 2019 au fost prelucrate 263 de tone de struguri, în descreștere cu 27% față de anul trecut. Din acestea au fost obținute 18 milioane de decalitri de vin, în descreștere cu 25%, dintre care 13,2 milioane de decalitri de vinuri și 1,3 milioane de decaltri de vinuri cu IGP.

Producerea vinului

Datele statistice arată că, în 2019 a fost produse 14,6 milioane de decalitri de vinuri sau cu 3% mai puțin comparativ cu media anilor 2001- 2018.

Exporturile

Anul 2019 a marcat și o creștere considerabile a exporturilor, atât la capitolul volum, cât și la cel al veniturilor acumulate. Astfel, volumul exporturilor a crescut cu 9%, iar valoarea – cu +9,2%, adică cea mai mare creștere din ultimii 5 ani.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›