Grupul de companii TRANS OIL, care deține poziția dominantă pe piața cerealelor din Republica Moldova, a lansat din data de 17 iulie o platformă comercială online pentru producătorii agricoli.
Pe site-urile www.transoilcorp.com sau www.transoilmarket.com, pot fi găsite prețurile de achiziție propuse de TRANS OIL pentru grâu alimentar, grâu furajer, porumb, orz, soia, rapiță, mazăre, semințe de floarea soarelui, anunță ECOnomist.
În afară de prețul de achiziție, TRANS OIL propune fermierilor și o hartă interactivă a Republicii Moldovei, amplasarea a celor 15 elevatoare din țară, pentru ca vânzătorul să-și poată alege cea mai apropiată destinație. Serviciile de transport a cerealelor de la vânzător la elevator, sunt stipulate separat. În același timp, fermierul își poate aduce singur producția la elevator. Livrarea se poate face direct la Portul Internațional Giurgiulești.
Fermierul, care intenționează să-și vândă producția, poate lăsa pe site-urile companiei o cerere în care indică: – Datele de contact. – Tipul producției. – Volumul de producție disponibil spre vânzare. – Data planificată pentru livrare. – Prețul de achiziție solicitat. – Poate alege cel mai apropiat elevator pentru livrarea producției. – Poate alege tipul de livrare – personal sau cu transport comandat. Operatorul sistemului interactiv TRANS OIL, va face legătura cu vânzătorul în cel mult 15 minute și va asigura serviciile de logistică, precum și întocmirea rapidă a operațiunii de vânzare – cumpărare a cerealelor. Pe site vor fi afișate acorduri – tip pentru astfel de operațiuni.
Grupul de companii TRANS OIL este cel mai mare cumpărător de culturi cerealiere din Republica Moldova, deținând poziții dominante pe această piață.
Compania anunță că în sezonul 2017, grupul de companii TRANS OIL planifică să achiziționeze volume considerabile de culturi cerealiere și oleaginoase.
La moment, cel mai mare preț de achiziție a grâului alimentar este achitat în portul Giurgiulești – 2,9 lei per kilogram. La elevatoarele de la Căușeni, Ceadâr Lunga, Comrat, Iargara, Ungheni, Dondușeni, Greceni, Florești, Bulboaca, Cania, Rogojeni și Unchitești, prețul de achiziție este de 2,6 lei kilogramul iar la Otaci – de 2,5 lei kilogramul.
Din grupul de companii TRANS OIL fac parte 15 elevatoare, care au o capacitate de păstrare simultană de peste 710 mii tone de cereale; două fabrici de extragere a uleiului în Bălți și Ceadâr-Lunga, cu o capacitate de prelucrare a 1000 tone pe oră și 400 tone de semințe de floarea soarelui pe oră, respectiv; două terminale cerealiere și un terminal pentru ulei de floarea soarelui în cadrul Portului Liber Internațional Giurgiulești; precum și un șir de întreprinderi agricole, de transport și logistică. În total, în cadrul grupului lucrează circa 2000 de persoane.
TRANS OIL este, practic, în fiecare an, în perioada de recoltare a cerealelor, învinuit de agricultorii moldoveni de practici anticoncurențiale pe piața cerealelor. Potrivit sursei citate, acesta ar abuza de poziția sa dominantă pe această piață achiziționând cerealele la prețuri sub cele de piață.
vreau sa stiu cine conduce comcerial vaslui ,adresa de email,n-am primit bani pe arenda din 2015 ,astept raspuns.
cati bani dau la hectar cei de la comercial vaslui?