În legătură cu situația tensionată din regiune, în ultimele zile, apar tot mai multe informații despre posibilele stopări de aprovizionare cu produse alimentare, inclusiv uleiul de floarea-soarelui.
În acest sens, grupul de companii Trans-Oil, care administrează cele trei mari fabrici de producere a uleiului de floarea-soarelui în Republica Moldova – Floarea Soarelui S.A. (Bălți), Trans Oil Refinery S.R.L. (Ceadîr-Lunga) și în plină lansare Danube Oil S.R.L. (Giurgiulești) neagă posibilele stopări.
Fabrica Danube Oil, localizată în zona economică liberă a portului Giurgiulești, își va începe activitatea la 15 martie anul curent.
Capacitatea de prelucrare a noii fabrici constituie 750 de tone pe zi, iar potențialul de procesare cumulativ a fabricilor holdingului ajungând la 2 350 de tone de floarea-soarelui zilnic, cca 1 100 de tone de ulei.
Stella Ostrovețchi, directorul general Floarea Soarelui S.A., a declarat că întreprinderea garantează aprovizionarea completă a pieței interne a Republicii Moldova cu ulei de floarea-soarelui, pentru întreaga perioadă, până la noua recoltă 2022.
Chiar și în condițiile de creștere a consumului de ulei asociat cu fluxul de persoane în țară, rezervele de materie primă pot acoperi cererea emergentă. Mai mult, dacă este necesar, înlocuirea completă a importului de ulei, țara poate fi aprovizionată cu ulei de floarea-soarelui produs autohton.
Stela Ostrovețchi a mai menționat că, este nevoie doar de 5% din întreaga capacitatea de producere a fabricilor holdingului Trans-Oil pentru a asigura pe deplin nevoile pieței interne.
Comentarii