sâmbătă, 28 decembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeTratăm în această toamnă și cu insecticid cerealele păioase?

Tratăm în această toamnă și cu insecticid cerealele păioase?

Recomandate

Până acum, fermierii se bazau la tratamentul semințelor de cereale păioase pe insecto-fungicide, unde insecticidul era în principal din familia neonicotinoide. Aplicând în fiecare an insecto-fungicid populația de viermi-sârmă era ținută relativ sub control.

După cum bine se știe, adulții viermilor sârmă (Agriotes spp.) depun ouăle în sol, iar larvele au un ciclu biologic în sol de 4-5 ani, până la împupare și apoi apariția altor adulți.

După interzicerea neonicotinoidelor, fermierii au simțit o provocare și mai mare în combaterea dăunătorilor prin tratamentul semințelor. O parte din ei nu au mai aplicat insecticid, ci numai fungicid în toamnă la cerealele păioase.

Riscul foarte mare este că, neaplicând și insecticid la tratamentul semințelor, diferitele generații de larve se vor dezvolta mult mai mult în sol și după anul 3-4, când atacul viermilor-sârma este distrugător, să producă pagube majore. Acești dăunători nu se pot combate în vegetație, tratamentul semințelor este de departe cel mai la îndemână, apoi este aplicarea de insecticide microgranulate.

Viermi sârmă

La întrebarea „Tratăm în această toamnă și cu insecticid cerealele păioase?” răspunsul trebuie să fie DA.

Pagubele vor fi din ce în ce mai mari, mai ales unde nu se aplică insecto-fungicid și se va acumula rezerva în sol. Semănatul mai devreme, o practică din ce în ce mai întâlnită (dar nerecomandată) face ca germinarea să nu fie atât de rapidă și semințele să fie atacate în număr mai mare în sol.

Controlând viermii-sârmă la cereale și menținând aproape de minim rezervele din sol vom proteja și un posibil atac la floarea-soarelui care urmează de multe ori în asolament. Și unde este monocultura, grâu cultivat după grâu este un risc mare de creștere a numărului de larve din sol dacă nu sunt semințele tratate cu insecticid.

În plus, unde există noi tehnologii de cultivare fără arat (cu intoarcerea brazdei) – așa numitele lucrări mecanice minim invazive (low tillage, no-till) unde presiunea dăunătorilor este mult mai mare (dar și a bolilor), din cauza lipsei acțiunii altor facturi naturali (păsări, expunere la căldură).

Din fericire mai este o soluție salvatoare pentru tratamentul insecto-fungicid la cereale. Compania Syngenta a lansat în acest an singurul produs gata formulat care conține atât insecticid, cât și fungicid: Austral®Plus. Acesta oferă protecție pentru principalii dăunători de sol: viermii-sârmă (Agriotes spp.) și larvele gândacului ghebos (Zabrus tenebrioides).

La combaterea bolilor are un spectru foarte larg, mai ales că are omologare și la combatere sămânță și sol pentru Septoria nodorum, unde nu multe produse de pe piață au această omologare. În plus, față de acțiunea de contact la suprafața bobului și în sol, componenta fungică are un efect penetrant, pătrunzând în comisura bobului și în coleoptil. Alte boli combătute cu succes de Austral®Plus la grâu și la orz: mălură, fuzarioză, mucegaiul de zăpadă, sfâșierea frunzelor de orz și tăciunele la orz.

Austral®Plus oferă și un efect fitotonic culturii de cereale, manifestat printr-o vigoare sporită, uniformitate la răsărire și înrădăcinare mai puternică.

Cele mai eficiente soluții

Ce înseamnă efectul fitotonic oferit de Austral® Plus după tratamentul semințelor de cereale păioase?Efectul fitotonic apare datorită substanței active teflutrin din compoziția insecto-fungicidului. Teflutrin stimulează planta să sintetizeze mai multe proteine structurale și să-i ofere o creștere sporită.Toamna, după răsăritul păioaselor, se poate observa cel mai bine contribuția efectului fitotonic asupra culturilor tratate.✅ O răsărire rapidă și uniformă à Plantele devin mai rezistente la boli și dăunători.✅ Sistemul radicular este mai dezvoltat à Se asigură o captare mai bună a apei din sol. Oferă o trecere mai ușoară peste iernat.✅ Plantele prezintă o vigoare mai bună și o rezistență mai mare la diferite tipuri de stres.Citește mai multe despre beneficiile aduse de Austral®Plus în tratamentului semințelor de cereale, aici: https://www.syngenta.md/austral-plus

Geplaatst door Syngenta Moldova op Donderdag 23 juli 2020

Pentru o bună acoperire a semințelor, produsul Austral® Plus se aplică numai împreună cu un adjuvant (AG 40R), care formeaza împreună un pachet comercial. Adjuvantul are rolul de a îmbunătăți aderența produsului pe sămânță, reducând astfel seminificativ praful de pe semințele tratate. Adjuvantul AG 40R are rolul de a modifica sau intensifica culoarea semințelor tratate, are un efect de adeziv – ajută la fixarea lui Austral® Plus pe suprafața seminței.

De asemenea, acesta ajuta la îmbunătățirea fluxului semințelor în semănătoare (nu se lipesc între ele) și la reducerea timpului de uscare a semințelor tratate. Împreună cu acțiunea substanței active teflutrin, adjuvantul reduce emisia cantității de praf format, reduce mirosul (a solventului din formularea microcapsulelor de teflutrin) și asigură o mai bună repartiție a lui Austral® Plus pe suprafața semințelor.

Studiile realizate de către Syngenta demonstrează faptul că prezența adjuvantului AG 40R reduce cantitatea de praf produs cu 60% și prezența substanței active teflutrin în praf cu 71%, reducând semnificativ expunerea la cele două substanțe active a operatorilor care aplica produsul.

Rețeta pentru tratat semințe este: 5L Austral® Plus/tonă de semințe, la care adaugăm 1 L de adjuvant AG 40R /tonă de semințe (oferit în pachetul Austral® Plus) plus minim 4-5 litri de apă.

Cere produsul de la distribuitorii oficiali Syngenta în Republica Moldova:

Syngenta
Syngenta
Syngenta este una dintre cele mai mari companii de agribusiness din lume având reprezentanţe în peste 90 de țări.

Citește și ›

Advertoriale