Rapița de toamnă rămâne a fi o cultură profitabilă și cultivată de fermierii din Republica Moldova. Înainte, însă de a o cultiva este nevoie de o documentare temeinică și identificarea produselor de îngrijire eficiente și de calitate pentru a avea un profit rezonabil. În acest sens, ADAMA prezintă produse pentru tratamentele de primăvară în cultura rapiței de toamnă.
Rapița este o plantă care în țara noastră a câștigat teren, la propriu, în ultimul deceniu. Cererea este mare și în continuă creștere, deoarece din această plantă se produce un ulei de calitate, dar și biodiesel, un combustibil tot mai căutat. Noile tehnologii de cultură și hibrizii au permis cultivarea ei cu succes în condițiile climatice din țara noastră, însă este o cultură cu propriile ei particularități ce trebuie tratate ca atare.
Rapița de toamnă este cea mai adaptată pentru condițiile climatice din țara noastră, comparativ cu rapița de primăvară, care este cultivată doar pe suprafețe foarte mici.
În cazul tratării de primăvară a rapiței de toamnă, ADAMA propune următoarele produse care pot fi aplicate pentru controlul buruienilor și tratamente împotriva bolilor foliare:
- Insecticidul LAMDEX 5 EC – conţine 2 izomeri de lambda-cihalotrin, face parte din generaţia a treia de piretroizi de sinteză care se caracterizează printr-o mai mare fotostabilitate, afectează sistemul nervos central şi periferic al dăunătorilor, cauzând paralizia şi în final moartea acestora. Tratamentul cu LAMDEX 5 EC se face în stadiul de avertizare, când pragul economic de dăunători (gândacul lucios/ puricii cruciferelor) a fost atins. Se folosește într-o doză de 0.2 l/ha cu un efect de lungă durată.
- PYRINEX SUPER 420 EC – are acţiune de contact şi ingestie de lungă durată, poate fi compatibil cu multe dintre insecto-fungicidele folosite în mod curent în Republica Moldova. Produsul acționează prin afectarea sistemului nervos central și periferic al dăunătorilor (gândacul lucios/ puricii cruciferelor), cauzând paralizia și în final moartea acestora. Se aplică într-o doză de 0.75 l/ha și nu produce fenomene de fitotoxicitate.
- MAVRIK 2 F – tratamentul se poate face la avertizare, inclusiv în timpul înfloririi, fără a fi afectate populațiile de albine. Persistența îndelungată a produsului pe părțile tratate ale plantelor asigură de regulă, protecția culturii până la recoltare, doza de aplicare este de 0.2 l/ha. Dacă este necesar, înaintea recoltării se mai poate face un tratament, mai ales împotriva puricelui cenușiu care formează colonii în partea superioară a plantelor de rapiță, diminuând producția și îngreunând recoltatul. Acest produs mai este numit și prietenul albinelor, pentru că nu le afectează.
- CUSTODIA 320 SC – este un fungicid recomandat pentru combaterea putregaiului alb în culturile de rapiță. Se aplică în primăvară, în momentul când aproximativ 10% până la 50% din florile de pe racemul principal sunt deschise. Se aplică un singur tratament, într-o doză de 0.8-1 l/ha într-un singur sezon. Totodată, Custodia 320 SC poate fi compatibil cu multe din pesticidele folosite în mod curent în Republcia Moldova.
- ORIUS 25 EW – se fac tratamente preventive în primăvară (mai ales în culturile mai dese, bine ieșite din iarnă) sau curative la apariția primelor simptome de boală. Se recomandă, de asemenea, aplicarea unui tratament în toamnă, în faza de rozetă a rapiței. Acționează împotriva putregaiului alb, alternarioze, formoza și se aplică 1.0 l/ha.
- ZAMIR 400 EW – este un fungicid complex cu acţiune de contact, sistemică şi translaminară. Se pot aplica unul sau două tratamente pe sezon. Se utilizează într-o doză de 0.5-0.75 l/ha și acționează în decurs de două ore de la tratare, fiind rezistentă la spălarea în urma precipitațiilor.
Aceste produse, dar și multe altele le puteți găsi la un clic distanță, accesând pagina ADAMA Moldova.