joi, 21 noiembrie, 2024
2.7 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeTratamente cheie ce trebuie efectuate în livezile de măr

Tratamente cheie ce trebuie efectuate în livezile de măr

Recomandate

Protecția integrată a plantațiilor de măr include mai multe aspecte importante, care nu pot fi neglijate, mai ales în acest sezon. În cadrul unui eveniment organizat de compania ADAMA în plantația de măr a companiei SRL Fresh Time, au fost prezentate cele mai importante aspecte ce țin de protecția culturii mărului și rărirea chimică a fructelor.

„Anul 2020 este un an al condițiilor extreme. În ceea ce privește plantațiile de măr, au fost multiple dificultăți la aplicarea produselor în perioadele optime. În ultimii ani, condițiile de temperatură au favorizat dezvoltarea mai multor specii de dăunători și boli, iar pentru a diminua densitatea numerică a acestora și impactul bolilor asupra pomilor este foarte important de realizat mai multe tratamente pe parcursul perioadei de vegetație.  În cadrul evenimentului online, am menționat care sunt perioadele optime pentru efectuarea acestora și produsele ADAMA care s-au recomandat în acest sens”, a menționat Sergiu Panuța, manager tehnic și înregistrări al companiei ADAMA în Republica Moldova.

În continuare, este prezentată schema de protecție aplicată în plantația de măr a companiei SRL Fresh Time, pe parcursul perioadei de vegetație a anului 2020.

Un grup de dăunători ce au creat și creează probleme pomicultorilor în acest sezon sunt acarienii, iar dintre speciile mai frecvent întâlnite sunt acarianul roșu al pomilor și acarianul brun. Aceștia, la o densitate numerică ridicată, stimulează fenomene precum periodicitatea, deoarece pomii au nevoie de perioade mai lungi pentru restabilirea aparatului foliar.

Pentru combaterea speciilor de acarieni, compania ADAMA recomandă aplicarea produsului APOLLO 500 SC cu norma de consum 0,5 l/ha. Pe lotul demonstrativ produsul a fost aplicat în perioada de dezmugurire, fenofaza – BBCH 03 – Sfârșitul dezmuguritului.

Aplicarea produsului în această fenofază permite reducerea numărului de tratamente necesare de aplicat în timpul perioadei de vegetație, în livezi pentru combaterea acarienilor.

Totodată, condițiile din acest sezon au favorizat dezvoltarea bolilor precum făinarea merelor și rapănul merelor.

Cele mai eficiente tratamentele sunt cele aplicate pentru combaterea infecției primare. Pentru combaterea acestora, în fenofaza BBCH 59 – buton roz este recomandat și a fost aplicat produsul Merpan 80 WG.

În cazul infecțiilor secundare, care, de obicei, se începe din perioada înfloritului sau la finele fazei de înflorire. În această perioadă au fost înregistrate înghețuri, respectiv temperaturi scăzute, astfel eficiența majorității produselor este redusă.

Eficient în asemenea condiții, în fenofaza de înflorire – BBCH 65, este produsul QUALY 300 EC – la combaterea rapănului, iar pentru combaterea moliilor tortricide – MAVRIK 2F.

Totodată, în fenofaza sfârșitul înfloritului – BBCH 69 au fost aplicate produsele:

În fenofaza BBCH 71 – formarea fructelor până la dimensiunea de 10 mm, este important de aplicat măsuri de protecție pentru a menține sub control viermele mărului, dar și tratamente pentru combaterea rapănului merelor.

Produsul MERPAN 80 WG contribuie și la diminuarea unui complex de bolilor ce pot apărea în timpul depozitării și păstrării fructelor.

Pentru a realiza rărirea chimică a fructelor, produsul BREVIS a fost aplicat în fenofaza BBCH 72 – fruct în diametru de 14-16mm.

Următoarele tratamente recomandate pentru combaterea bolilor precum rapănul sau făinarea au fost aplicate în fenofaza BBCH 73 – fruct cu diametru 20-22mm.

În a doua jumătate a lunii mai, au fost înregistrate condiții favorabile pentru dezvoltarea dăunătorilor precum păduchele verde al mărului. Pentru combaterea acestuia, dar și viermelui merelor au fost aplicate tratamente în fenofaza BBCH 73 – Fruct de diametrul 23-25 mm:

Spre sfârșitul lunii mai, care a coincis cu fenofaza BBCH 73 – Fruct în diametru 25-30 mm, de obicei, s-au creat condiții necesare pentru dezvoltarea făinăriii. Astfel, s-a efectuat tratamentul cu:

În fenofaza BBCH 74 – Fruct în diametru 35-40 mm, în condițiile acestui an au fost efectuate tratamente pentru combaterea viermelui merelor și rapănului merelor:

LAMDEX 5 EC este eficient și în controlul moliilor tortricide.

Următoarele tratamente efectuate în lunile iunie-iulie au fost:

Programul tehnologic recomandat de compania ADAMA pentru a fi aplicat în plantațiile de măr pe parcursul perioadei de vegetație:

„În cadrul companiei SRL Fresh Time încercăm să implementăm tehnologiile mecanizate la maxim posibil, care ne permit să obținem și recolte pe măsură. Realizăm tratamentele în livadă cu maximă precizie, iar produselor ADAMA le revine un rol aparte în schemele de protecție, deoarece acestea sunt un simbol al calității și siguranței. Aplicăm produsul BREVIS deja al doilea an pentru rărirea merelor, dar și produsele precum Merpan sau Pyrinex sunt incluse în schema de protecție. Toate acestea sunt extrem de importante în condițiile în care un rol decisiv în obținerea profitului îl joacă calitatea fructelor”, a conchis Vitalie Sadomschi, agronomul companiei Fresh Time.

Luminita Crivoi
Luminita Crivoi
Expert în agricultură

Citește și ›

Advertoriale