‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 7 octombrie, 2024
14.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleTratamente la pomi toamna. Lucrări recomandate

Tratamente la pomi toamna. Lucrări recomandate

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Pe lângă întreținerea specifică a pomilor pe parcursul perioadei de vegetație pentru creșterea și dezvoltarea calitativă a fructelor, nu mai puțin importantă este îngrijirea pomilor după recoltare.

În această perioadă este importantă pregătirea livezii pentru iernat, dar și sezonul următor.

Printre cele mai importante lucrări după recoltarea fructelor se numără: înlăturarea fructelor bolnave, mumificate, a ramurilor uscate, cu simptome ale atacului de boli, realizarea tratamentelor pentru controlul bolilor, afânarea solului, fertilizarea și protejarea pomilor de rozătoare.

‹ adv ›

Tratamente la pomi după recoltare, toamna

Precum am menționat, înainte de realizarea tratamentelor este foarte importantă pregătirea corespunzătoare a pomilor.

Înlăturarea fructelor bolnave rămase pe pomi, a ramurilor uscate, care pot fi o sursă potențială de infecție pentru sezonul următor, se realizează în primul rând.

Chiar dacă sezonul de vegetație se apropie de sfârșit, tratamentele realizate în această perioadă sunt foarte importante pentru a preveni dezvoltarea mai multor patogeni periculoși.

‹ adv ›

Pentru a asigura o mai bună pregătire a pomilor pentru sezonul rece, este recomandat un tratament cu uree+bor. 

Tratamentul se face la pomi cât este prezent aparatul foliar (frunzele).

Perioada optimă de realizare a tratamentului este după recoltarea fructelor.

‹ adv ›

Pentru speciile sâmburoase ce se recoltează timpuriu – luna august, iar pentru cele ce se recoltează mai târziu (prun) și sămânțoase (măr) – lunile septembrie și octombrie.

În plus, la începutul căderii frunzelor sunt recomandate stropiri cu produse ce conțin cupru (de exemplu: Sulfat de cupru tribazic, Hidroxid de cupru, Zeamă bordeleză) sau Myco-Sin.

Pentru cais, vișin, prun și piersic poate fi realizat un tratament cu produse ce conțin cupru și în fenofaza în care 70-80% din frunze au căzut, pentru cicatrizarea rănilor mecanice formate în locul prinderii pețiolului frunzelor.

Luarea deciziei de a realiza unul sau două tratamente cu cupru se ia în baza situației din plantație, analizând evoluția bolilor în sezoanele anterioare și, în special, presiunea infecției în ultimul sezon.

De cele mai multe ori, la sâmburoase este suficient un singur tratament cu produse ce conțin cupru.

La măr, este foarte importantă realizarea tratamentelor pentru prevenirea dezvoltării rapănului

Infecția de rapăn întotdeauna începe a se dezvolta de la frunzele infectate în sezonul precedent.

În lipsa simptomelor infecției cu rapăn la pomii de măr, se recomandă înainte de căderea frunzelor de aplicat 2,5-3 kg/1000 m2 Uree.

Dacă aceasta a fost prezentă, imediat după recoltare se face un tratament cu produse ce conțin drept substanță activă captan, apoi se realizează tratamentul cu uree (5-7 kg/1000 m2).

Citiți mai multe despre Rapănul mărului – controlul în livezile ecologice sămânțoase.

Dacă ați avut un atac sever de făinare, pentru a evita răspândirea făinării, este recomandat și un tratament după recoltare.

Infecția poate hiberna în muguri, de aceea, sunt recomandate tratamente cu fungicide ce au un efect de regulator de creștere (de exemplu cele ce conțin penconazol, tebuconazol).

Tratamentele cu cupru în scopul prevenirii bolilor la sămânțoase se realizează: I – după recoltarea fructelor, II – la 10-14 zile după primul tratament.

În condiții de livadă de grădină, cel mai popular tratament al pomilor după căderea frunzelor este cu Zeamă Bordeleză de 3%.

Toți pomii trebuie îmbăiați cu atenție, astfel încât soluția să fie distribuită peste tot uniform.

Iar ce ține de tratamentul cu uree menționat anterior, înainte de căderea frunzelor, dar nu mai târziu de sfârșitul lunii octombrie, coroana pomilor și arbuștilor – toate sunt pulverizate cu o soluție de uree, pentru prepararea căreia se ia 500-700 g, care se diluează în 10 litri de apă.

Controlul dăunătorilor

La începutul toamnei, în livezile de familie este recomandată, în cazul în care au fost instalate, înlăturarea brâielor-capcană de pe pomi și arderea acestora împreună cu dăunătorii care s-au adunat acolo.

Odată cu vremea rece, mai multe insecte dăunătoare pentru hibernare se ascund pe trunchiurile și sub scoarța pomilor.

În cazul pomilor mai bătrâni, primul pas este curățarea tulpinilor de porțiunile mai vechi, mușchi și licheni, acoperirea rănilor și văruirea copacilor cu o soluție specială cu adaos de sulfat de cupru.

Cu puțin timp înainte de apariția înghețurilor, trunchiurile pomilor trebuie protejați de rozătoare.

În acest scop, trunchiul este legat în jur cu plasă metalică, pomii mici mai pot fi înconjurați cu o sticlă de plastic tăiată sau materiale speciale pentru această operațiune.

Afânarea solului în jurul pomilor toamna

Când pregătiți solul pentru iarnă, primul pas este îndepărtarea frunzelor de pe acesta. Ele pot fi loc de iernare pentru unii dăunători și spori fungici. De aceea, nu este recomandat să lăsați resturi vegetative pe suprafața solului.

Citiți mai multe despre Dăunători ce iernează pe pomi – când se fac tratamentele iarna.

După sfârșitul căderii frunzelor și înlăturarea acestora, începe afânarea de toamnă a solului. Pământul este săpat la o adâncime de 10-15 cm în jurul proiecției coroanei de arbuști și pomi.

Nu uitați, este necesar să îndepărtați buruienile perene și larvele dăunătorilor care au apărut pe suprafața solului.

Apoi se recomandă aplicarea îngrășămintelor cu fosfor și potasiu, conform recomandărilor producătorului. Datorită acestor îngrășăminte, rezistența la iernare a pomilor va crește.

Într-o zonă epuizată, se recomandă adăugarea în sol a gunoiului de grajd maturat și, dacă este necesar, reglarea pH-ului solului -(calcar măcinat, var stins, făină de dolomit sau, în condiții de casă – cenușă de lemn).

Afânarea solului trebuie făcută pe vreme uscată, deoarece solul umed se va compacta, în loc să devină afânat.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›