‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 3 noiembrie, 2024
2.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleTratamente recomandate în livezi de nuc primăvara

Tratamente recomandate în livezi de nuc primăvara

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Temperaturile ridicate înregistrate pe parcursul lunii aprilie au creat condiții favorabile pentru vegetația timpurie, inclusiv a pomilor de nuc. Astfel că, fermierii care administrează livezi de nuc sunt îndemnați să monitorizeze cu atenția situația din plantații și să realizeze la timp toate tratamentele. 

Contactat de Agrobiznes, Mihai Negrescu, specialist în pomicultură și responsabil a unei livezi de peste 600 de hectare de nuc, a remarcat că, în cazul livezilor cu soiul Chandler sau cele cu ramificare laterală, tratamentele fitosanitare cu substanțe cuprice ar fi trebuit să fie deja realizate. 

„Dacă, însă, în perioada următoare, vor cădea precipitații, aș recomanda producătorilor să mai realizeze un tratament cupric, cu acțiune de contact, ca să formeze un înveliș protector pentru țesăturile noi apărute ale nucilor, astfel ca să fie protejate de răspândirea bacteriozei. Aceasta fiind principala boală care aduce pagube economice considerabile pentru livezile de nuc.

Tot aici, dacă livada este în zona de sud, unde deja este floarea, recomand să administreze un tratament cu bor și insecticid împotriva viermelui mărului. Iar pentru a evita bacterioza, se poate de  administrat un alt produs de contact cum ar fi mancozeb, pentru cei care îl mai au în stoc, sau captan”.

Citește mai multe despre Bolile nucului – simptome, prevenire, tratamente recomandate.

‹ adv ›

Specialistul susține că, în cazul tratamentelor cu substanțe cuprice, pe bază de hidroxid de cupru, producătorii ar putea să-l combine și cu un insecticid sistemic pentru combaterea primului val de zbor al viermelui mărului. 

„Amintesc aici că, în anul curent, pe parcursul iernii am avut temperaturi mai mari, iar suma temperaturilor pozitive s-au acumulat mai repede și respectiv zborul acestui dăunător deja a început, mai ales dacă vorbim despre zonele de sud, cum ar fi Ștefan Vodă, Cahul, Leova, Cantemir. Producătorii care au posibilitatea și nu dețin suprafețe foarte mari, ar putea să realizeze și un tratament cu bor, care se aplică separat de soluția cuprică. Acestea nu sunt compatibile.

Pentru livezile care sunt amplasate în zona de centru – nord, aș recomanda realizarea tratamentelor cu acid boric sau alte produse pe bază de bor pentru a stimula germinarea polenului și legarea mai bună a fructelor, deoarece pomii sunt încă perioada de înflorire – începutul înfloririi și înflorirea deplină a florilor pistilate”.   

Mihai Negrescu a atenționat și asupra faptului că, cei care nu au reușit să aplice pe rând erbicidul, ar trebui să intervină imediat după precipitații, deoarece erbicidul total sistemic va avea o acțiune mai înaltă. 

„Erbicidul, pe perioada de secetă, lucrează mai slab, dar după precipitații, fiind aplicat pe rând, pe spațiile de sub pomi va oferi un rezultat foarte bun. Totodată, cei care au ratat primul tratament cupric, ar trebui să-l realizeze imediat după ce se va finaliza înfloritul în zona de sud, deoarece nu se recomandă administrarea cuprului pe floare”. 

tratamente livezi de nuc primavara

Fermierii care au o livadă de nuc în zona de nord și înfloritul la soiurile cum ar fi Fernor și Chandler încă nu a început, pot realiza tratamentul cu cupru. 

‹ adv ›

Totodată, producătorii sunt încurajați să intervină cu anumite măsuri agrotehnice de îmbogățire a calității solului. Este binevenită realizarea analizei foliare.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›