‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 12 decembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleTratamente și lucrări la vița de vie recomandate în această perioadă

Tratamente și lucrări la vița de vie recomandate în această perioadă

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În urma unor vizite realizate în mai multe plantații de viță de vie din țară, am constatat prezența unor dăunători și dezvoltarea unor boli care, în cazul în care nu vor fi întreprinse măsuri de control, ar putea afecta calitatea recoltei de struguri.

În primul rând, vorbim de prezența condițiilor favorabile, dar și, în unele plantații, a simptomelor de făinare la vița de vie. Pericolul infectării plantațiilor este sporit, astfel nu trebuie neglijată realizarea tratamentelor.

Detalii despre Făinarea viței de vie. Cum recunoaștem patogenul, tratamente.

‹ adv ›

Pentru realizarea tratamentelor recomand utilizarea produselor calitative pe bază de proquinazid (de ex. Talendo) sau metrafenon (Vivando) în complex cu produse ce conțin sulf.

Totodată, recomand realizarea tratamentelor cu insecticide pentru controlul generației a doua de molii la vița de vie. O altă problemă la capitolul dăunători ar putea fi generată de tripși, prezența acestora la fel a fost semnalată în unele plantații de viță de vie.

Detalii despre Pagube provocate de specia Lobesia botrana la vița de vie.

‹ adv ›

Pentru combatere recomand produse ce conțin ciantraniliprol (de ex. Exirel), spinetoram (de ex. Delegate) în combinație cu produse ce conțin acetamiprid (de ex. Mospilan).

La realizarea tratamentelor trebuie oferită atenție sporită aplicării uniforme a soluției de lucru pe vârfurile lăstarilor, preferate de tripși.

O lucrare importantă este defolierea – realizată în scopul asigurării aerisirii strugurelui și pătrunderii mai facile a preparatului către acesta. În același timp, frunzele înlăturate în această perioadă sunt din punct de vedere fiziologic o „povară” pentru plantă – consumând apă și neformând deja substanțe nutritive.

‹ adv ›

Frunzele se înlătură din partea de la răsărit, pentru a evita arsurile ulterioare pe struguri.

O altă lucrare recomandată este cizelarea strugurilor – ce constă în ajustarea încărcăturii și înlăturarea strugurilor cu bobiţe rău legate, mai târziu formate sau vătămate mecanic și aranjarea definitivă a strugurilor în spațiu.

În plantațiile neirigate, plantele de viță de vie suferă de stres hidric, astfel creșterile sunt reduse sau stopate. Motiv din care, în aceste plantații, în mare parte, nu este necesară realizarea cârnitului.

‹ adv ›
‹ adv ›

2 Comentarii

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›