30 C
Chișinău
vineri, 10 iulie, 2020
30 C
Chișinău
‹ adv ›

Tudor Darii, legumicultor: „Cred că trebuie să fii un producător incompetent, ca să nu poți obține profit la cultivarea legumelor în sere”

‹ sponsorizat ›

Recomandate

În Republica Moldova va fi înființat Colegiul Medicilor Veterinari

Parlamentul Republicii Moldova a votat în lectură finală proiectul de Lege privind organizarea şi exercitarea profesiei de medic veterinar. Documentul prevede crearea...

PNUD Moldova lansează un apel de selectare a 6 ONG-uri de mediu care vor beneficia de un Progam de Dezvoltare a Capacităților Instituționale

Proiectul „Comunități rezistente la schimbări climatice prin abilitarea femeilor” este un proiect finanțat de Suedia și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru...

După 20 de ani, a fost relansată producerea în masă a materialului de înmulțire și săditor viticol

După o pauză de circa 20 de ani, Institutul Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare (IȘPHTA) a fondat plantații-mamă de material de categoria biologică...

În premieră, producătorii autohtoni realizează tururi virtuale în livezi pentru a identifica cumpărători pe piețele externe

Pandemia a dat peste cap planurile mai multor fermieri din țară, dar și de peste hotare. Chiar dacă în această perioadă majoritatea...
‹ adv ›
‹ adv ›

Legumicultura este o ramură tradițională pentru agricultura din țara noastră, cu toate acestea producătorii se confruntă cu un șir de probleme. Cele mai stridente rămân a fi perioada de comercializare a legumelor, care este una destul de scurtă, infrastructura post-recoltare și prelucrare slab dezvoltată, accesul limitat la piețele externe de desfacere. Aceste subiecte, dar și altele au fost abordate în cadrul Conferinței naționale cu genericul „Legumicultura în spațiul protejat: oportunități și perspective de dezvoltare”, care s-a desfășurat zilele trecute la Chișinău.

Tudor Darii, agronom consultant, director executiv al Asociației obștești „Agro-Cons”, Drochia, a relatat pentru Agrobiznes că, creșterea legumelor în teren protejat este o afacere profitabilă, doar că producătorii ar trebui să treacă la o tehnologie de producere modernă.

„Eu cred că trebuie să fii un specialist foarte rău ca să nu poți crește profitabil legume în sere. Reieșind din faptul că în ultima perioadă sunt tot mai pronunțate schimbările climatice, insuficiența brațelor de muncă, dar și alte schimbări suntem impuși să trecem la cultivarea legumelor în sere. Totodată, cumpărătorul a început să fie mai selectiv la ceea ce cumpără și solicită legume de calitate. Dar legume de calitate putem obține atunci când le cultivăm în teren protejat. Conform unor studii realizate încă în anul 2000, s-a constatat că în lunile decembrie, ianuarie, februarie și câteva săptămâni din luna martie sinecostul de producere a unui kilogram de produs este mai mare decât prețul de comercializare”, a spus producătorul.

Totodată, resursele energetice sunt foarte scumpe și aceasta se reflectă în prețul final pe care îl cer fermierii. Tudor Darii crede că, în aceste luni ar fi indicat ca producătorii să se pregătească pentru celelalte 8 luni din an când vor crește legume în sere.

‹ adv ›

„Mai mult, am putea să producem chiar și în luna februarie așa culturi cum sunt verdețurile, ceapa verde, salate, care nu necesită multă căldură. Nu putem să asigurăm piața locală cu legume, deoarece sectorul dat este slab dezvoltat. Este important ca producătorii de legume în câmp protejat să înțeleagă că, unica posibilitate de a avea o afacere de succes este să identifice noi piețe de desfacere decât cele locale, să se orienteze să facă business prin utilizarea tehnologiilor moderne, resurselor energetice ieftine. Cu părere de rău, legumicultorii se orientează mai mult la piața locală, pentru că noi gândim că cel mai bun produs, trebuie să fie pe masa copiilor, tinerilor care sunt generația viitoare. Cu părere de rău, nu există o unitate de măsură pentru cât costă sănătatea”, a mai constatat fermierul.

Tinerii care se gândesc să facă o afacere în legumicultură trebuie să construiască sere moderne și să aplice tehnologii de ultimă oră, crede eroul nostru.

„Produsele noastre nu sunt competitive pe piața externă pentru că noi utilizăm tehnologii învechite de producere, nu folosim hibrizi noi care să ne permită să obținem recolte cu 40-45% mai înalte. Sunt niște elemente tehnologice pe care noi încă nu le utilizăm. Avem unde crește, dar ritmul este unul destul de lent. Cred că noi prea târziu am început să investim, dar cei tineri au toate posibilitățile. O altă problemă este și insuficiența de apă, putem produce doar atât cât avem apă. Regret că nu am reușit să molipsesc și copii de această profesie, de dragostea de a crește legume în sere. Cei trei copii, toți sunt plecați peste hotare, e regretabil, dar asta e realitatea”.

Tudor Darii dispune de trei camere frigorifice pentru păstrarea legumelor și un magazin propriu unde comercializează legumele, chiar lângă sere.

„Volumele pe care le producem nu ne permit să ieșim la export, putem doar să păstrăm o parte din legume pentru sezonul rece pe care le comercializăm grădinițelor, școlilor, caselor de bătrâni din regiune. Legumicultura este o ramură profitabilă, important este să învățăm permanent. Toată viața trebuie să învățăm, în momentul când încetezi să progresezi, ești predispus spre pierire”, a concluzionat producătorul.

‹ adv ›

Piața legumelor este supusă fluctuațiilor de preț, precum și a volumelor vândute. Pentru majoritatea legumelor, perioada de vârf a producerii este vara, preponderent, lunile iulie-august.

‹ adv ›

Video

‹ adv ›
(!) Urmărește Agrobiznes direct pe Viber, grupul de Facebook, canalul YouTube, abonează-te la pagina de Instagram sau newsletter-ul săptămânal.

Citește și ›

Copilitul lăstarilor la roșii. Când se realizează și care este rolul

Copilirea roșiilor (tomatelor) presupune tăierea unor lăstari (copili) la plantele de roșii. Această metodă este aplicată în special de producătorii de roșii...

FOTO. Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală și-a trasat prioritățile pentru anul 2020

Satele din Moldova trebuie să devină moderne, bogate și să asigure condiții de muncă și de trai pentru toată populația. Politica de dezvoltare agricolă...

Rodica Movileanu, legumicultoare: Avem în țară tineri capabili ce ar putea să obțină rezultate frumoase, dacă ar interveni și statul

Rodica Movileanu este o tânără din Ialoveni care acum un an a pus bazele unei afaceri în domeniul creșterii legumelor în sere. Deși, nu...

Daria Gonța din Hâncești crește peste 2000 de flori de diferite soiuri

O afacere cu flori nu este o afacere doar plăcută, dar și una care poate să-ți aducă un profit pe măsură. Florăriile pot aduce...
‹ adv ›

Advertoriale

VIDEO. Putere de ramificare, vigoare și producții ridicate cu hibrizii de rapiță Syngenta

Una dintre cele mai promițătoare culturi ale companiei Syngenta este rapița. Astăzi, compania noastră este unul dintre cei mai importanți producători de...
‹ adv ›

Recente

Recolte de 6 tone de grâu per hectar obținute de unii fermieri din sudul țării

Seceta a afectat grav culturile de toamnă, iar o bună parte din fermierii din sudul țării au fost nevoiți să reînsămânțeze culturile...

Cum s-au schimbat vânzările de tehnică și utilaje agricole în condițiile din acest an

În ultimele luni, piața tractoarelor și echipamentelor agricole din Republica Moldova cunoaște o stagnare. Fenomenul este generat de condițiile meteorologice nefaste care...

VIDEO. Putere de ramificare, vigoare și producții ridicate cu hibrizii de rapiță Syngenta

Una dintre cele mai promițătoare culturi ale companiei Syngenta este rapița. Astăzi, compania noastră este unul dintre cei mai importanți producători de...
‹ adv ›