Departamentul de Biologie Moleculară şi Genetică de la Institutul de Tehnologie din Izmir a dezvoltat un soi de roşii care devine mai delicios atunci când se confruntă cu stresuri abiotice, cum ar fi seceta, excesul de apă sau solul cu conţinut înalt de săruri. Randamentul acestui soi, al cărui nume nu a fost dezvăluit înainte de comercializare, este, de asemenea, cu 50% mai mare decât la soiurile de roșii tradiționale turcești.
Inovaţia selecţionerilor a fost un răspuns la creșterea nivelului de săruri din solul principalelor regiuni de producție de tomate din Turcia. În plus, încălzirea globală poate mări perioadele secetoase. De aceea, cercetătorii au început să dezvolte soluții eficiente a acestor probleme.
În rezultate, oamenii de știință au reușit să obțină roșii care nu își pierd gustul chiar dacă se află în condiții stresante, ci, dimpotrivă, devin mai delicioase și mai aromate. Producătorii din Turcia vor avea acces la acest soi peste 3 ani, când procesul de înregistrare a mărcii va fi finalizat. Cercetătorii au adăugat că descoperirea va aduce o contribuție semnificativă la economia Turciei.
Comentarii