Tuta absoluta sau molia minieră a tomatelor este un dăunător foarte periculos din cauza că poate afecta sau distruge grav cultura de tomate în proporție de până la 100%.
În acest articol vorbim despre:
- Ciclul de viață al Tuta absoluta
- Semnele atacului de Tuta absoluta
- Metode de prevenire și combatere a Tuta absoluta
Moliile au dimensiuni mici, lungime de 5-6 mm, iar anvergura aripilor de 8-10 mm, culoarea este gri-maronie, iar antenele filiforme. Pe aripile anterioare pot fi observate puncte negre.
Moliile sunt nocturne, astfel pe parcursul zilei stau ascunse printre frunzele plantelor gazdă.
Masculii pot fi deosebiți de femele prin dimensiunile mai reduse, culoare mai închisă.
Ciclul de viață al Tuta absoluta
Femelele depun ouăle pe partea inferioară a frunzelor. Acestea au culoare crem, o lungime de aproximativ 0,35 mm, iar eclozarea are loc după 4-6 zile.
O femelă pe parcursul vieții (ce durează în medie 10-15 zile) poate depune până la 250 de ouă. Ouăle eclozează pe parcursul a 4-7 zile. Timp de un an, molia tomatelor dezvoltă până la 10-12 generații.
Larvele eclozate sunt crem, capul negru, pe măsura dezvoltării devenind de culoare verde deschis, roz. Trecerea în stadiul se pupă are loc în sol, în galeriile formate în frunze sau pe suprafața acestora.
Larvele sunt foarte active, în urma hrănirii lăsând urme sub formă de galerii pe fructe, tulpini sau frunze.
La temperaturi mai mici de 9°C insecta încetinește funcțiile vitale intrând în diapauză (tot la această temperatură devine activă). Aceasta iernează în stadiul de ou, pupă sau adult.
Tuta absoluta preferă temperaturile înalte, astfel, la prezența acestora, dezvoltarea durează foarte rapid (la 35…40°C – 10-15 zile, iar la 14…15°C peste 70 de zile).
Citiți și despre De ce se îngălbenesc frunzele la roșii. Cauze și tratament.
Semnele atacului de Tuta absoluta
Precum am menționat, după eclozare, larvele consumă cantități mari de hrană, formând galerii pe frunze, flori sau fructe tinere. În plus, prezența unor excremente negre este un indicator al prezenței Tuta absoluta.
Dacă observați semnele atacului de Tuta absoluta la vârful plantelor, numărul dăunătorului în sol este foarte mare.
Atacul moliei tomatelor ar putea fi confundat cu cel al musculiței miniere (Liriomyza trifolii). Cea din urmă la fel formează galerii, însă dimensiunile acestora sunt mult mai mici. Un exemplu vedeți în următoarea imagine:
Metode de prevenire și combatere a Tuta absoluta
Tuta absoluta dezvoltă rapid rezistență la insecticide, iar larvele aflate în frunze sunt greu de combătut, astfel combaterea este anevoioasă sau chiar ineficientă.
De aceea, este foarte importantă prevenirea infestării, iar aici utilă este protecția integrată. În primul rând, există mai multe măsuri ce pot fi întreprinse pentru a preveni răspândirea dăunătorului:
- resturile vegetale din locurile unde a fost semnalat anterior atacul și plantele atacate trebuie colectate și distruse prin ardere;
- buruienile plante gazdă (în special Solanum nigrum – zârnă, Datura stramonium – ciumăfaie) trebuie distruse. În plus, alte solanacee (cartof, vinete, ardei) pot fi plante gazdă, de aceea, nu trebuie cultivate în apropiere;
- este importantă respectarea asolamentului, inclusiv plantele din aceeași familie – solanacee pot reveni pe același teren abia după câțiva ani);
- utilizarea plaselor antiinsecte în spații protejate;
- instalarea capcanelor cu feromoni pentru monitorizarea sua captarea dăunătorilor;
- pentru culturile din teren protejat este recomandată dezinfecția solului;
- utilizați uși duble în sere, solar, deoarece insecta este foarte sârguincioasă în dorința de a ajunge la cultura de tomate.
Chiar dacă insectele prădătoare sau parazite sunt mai puțin populare, acestea pot fi utilizate cu succes. Paraziții Trichogramma achaeae și Trichogramma pertiosum parazitează eficient ouăle de Tuta absoluta, iar printre prădători se numără: Nesidiocoris tenuis, Macrolophus pygmaeus și Nabis pseudoferus.
Utilizați benzi adezive cu feromon atractant pentru Tuta absoluta pentru captarea adulților:
- benzi negre se amplasează cu lipiciul spre exterior pe părțile laterale a solarului pentru a capta insecta când pătrunde în interior;
- benzile de culoare galbenă la fel sunt utile în captarea adulților.
Capcanele cu feromoni necesare pentru monitorizarea dăunătorului se instalează încă în faza de răsad. Capcanele se amplasează aproximativ la înățimea plantei, distanța de la sol majorându-se concomitent cu creșterea acestora.
Pentru combaterea larvelor pot fi utilizate insecticide biologice pe bază de bacillus thuringiensis ssp. Kurstaki tulpina (abts-351). În România este omologat Bactospeine DF/Dipel DF 0,33-0,66 kg/ha se administrează de la ecloziune și primele stadii.
În Republica Moldova este omologat pentru combaterea Tuta absoluta un singur produs pe bază de benzoat de emamectin, 9,5 g/kg – Affirm în doza de 1,5 kg/ha.
În România, pot fi utilizate produsele omologate pe bază de: acibenzolar-s-metil+ciantraniliprol (Minecto Alpha: 1,0-1,25 l/ha (1,0 l/ha-irigare prin picurare sau 1,25 l/ha-pulverizare), clorantraniliprol (Coragen: tomate, vinete – 175 ml/ha), abamectin (Bermectine: tomate – 1,0 l/ha, Azatin – 1,0 – 1,5 l/ha se aplică la avertizare.
V-ar putea plăcea și Cum protejăm roșiile de boli – 7 reguli de prevenire.
Comentarii