‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 24 noiembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleUCIP IFAD a lansat Ghidul de creditare destinat Asociațiilor de Economii și Împrumut

UCIP IFAD a lansat Ghidul de creditare destinat Asociațiilor de Economii și Împrumut

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Sectorul de microfinanțare în Republica Moldova este unul cu potențial considerabil de dezvoltare, având un impact tot mai important în economie. Portofoliul împrumuturilor acordate de acest sector se menține în trend ascendent.

În acest context, cu suportul financiar al Fondului Internațional pentru Dezvoltare Agricolă (IFAD), în cadrul Programului Rural de Rezilienţă Economico-Climatică Incluzivă (IFAD VI), a fost elaborat „Ghidul de creditare pentru AEΔ, care vine ca susținere pentru dezvoltarea sectorului AEÎ, care la moment numără circa 240 de instituții în toate raioanele republicii.

La data de 6 februarie curent, Unitatea de Implementare a Programelor IFAD în Moldova a organizat evenimentul de lansare a Ghidului de creditare pentru Asociațiile de Economii și Împrumut, la care au participat reprezentați ai AEÎ, co-autorii și recenzenții Ghidului.

‹ adv ›

În debutul evenimentului, Victor Roșca, directorul UCIP IFAD, a ținut să remarce că scopul elaborării acestui Ghid a fost de a oferi suport managerilor și experților de creditare ai Asociațiilor de Economii și Împrumut (AEÎ) pentru implementarea unor politici de creditare echilibrate atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, dar și minimalizării riscurilor.

„Am lansat o publicație care credem că o să fie utilă pentru Asociațiile de Economii și Împrumut. Pe parcursul mai multor ani lucrăm cu instituțiile financiare bancare și nebancare pe diferite aspecte. Publicația reprezintă rezultatul unui efort comun depus de un colectiv întreg de autori. Ghidul este scris într-un limbaj foarte accesibil. Echipa de experți a elaborat acest Ghid și în versiunea electronică inclusiv, formularele, cererile. În cadrul proiectelor pe care le are UCIP IFAD în derulare se pune un accent deosebit pe finanțarea micilor antreprenori, micului business, tinerilor antreprenori și femeilor. Consider că și acest instrument, dar și cele noi care urmează să fie lansate vor fi de un real folos”.

Directorul companiei Pro Consulting SRL și coautorul Ghidului de creditare, Anatol Palade, a menționat că în colaborare cu UCIP IFAD au încercat să definitiveze cerințele și așteptările pe care le au reprezentanții Asociațiilor de Economii și Împrumut (AEÎ).

„Prin intermediul Ghidului ne-am propus să oferim instrumente practice și utile pentru managerii Asociațiilor, dar și pentru experții de creditare sau persoanele care se ocupă de creditare în cadrul Asociațiilor, începând de la cum se formează politica de creditare, decizia de formare a dobânzilor până la procesul de colectare a creditelor. Ghidul a fost structurat în trei compartimente cheie: faza predecizională, decizională și postdecizională. Toată lista de documente ce se include pornind de la modele de documente, exemple practice la fiecare etapă, astfel ca expertul de creditare să înțeleagă mai bine formulele și documentele. În procesul de evaluare am inclus și un element nou ce se referă la evaluarea beneficiarului de credite cum sunt credite pentru microafaceri, dar fiind faptul că Asociațiile deja au început a credita micro-afacerile în sectorul rural. Acesta este unul dintre primele Ghiduri publicate ca document de orientare pentru AEΔ.

Managerii Asociațiilor de Economii și Împrumut și-au exprimat încrederea că acest Ghid va fi de un real ajutor pentru experții de creditare, care vor cunoaște cum să facă față provocărilor generate de accesul la finanțare, menținerea și creșterea calității serviciilor și a sustenabilității sectorului AEÎ.

‹ adv ›

Valeria Portărescu, directorul executiv al Asociației de Economii și Împrumut „Ștefănești”, raionul Florești, care activează de aproximativ 20 de ani în cadrul Asociației a constatat că, pe parcursul acestor ani nu au fost publicate documente care să vină în sprijinul Asociațiilor.

„Ghidul lansat m-a bucurat foarte mult, deoarece este unul destul de util, chiar dacă multe din cele incluse sunt cunoscute de către noi, oricum acesta ne va ajuta să ne reamintim anumite aspecte pe care poate nu am avut necesitatea să le aplicăm până la moment. Apreciez și faptul că este un ghid interactiv care atrage atenția”.

Andrei Călin, directorul executiv interimar al Asociației Naționale Centrale a Asociațiilor de Economii și Împrumut a spus că Ghidul lansat reprezintă un document de bază pentru orice instituție financiară de creditare, în baza căruia Asociațiile vor elabora propriile proceduri de lucru cu clienții, vor modifica procedurile interne, schemele informaționale utilizate în Asociații.

„Este un instrument foarte util pentru luarea deciziilor de acordare a împrumuturilor, de monitorizare și de parcurgere a tuturor etapelor necesare pentru a oferi un credit. Sperăm că, acesta va fi urmat și de altele care vor conține și propunerile pe care urmează să le remitem către UCIP IFAD. Este un Ghid util și pentru organele de control care verifică activitatea Asociațiilor, pentru donatori, partenerii noștri pentru a evalua activitățile Asociațiilor”.

Microcreditele sunt furnizate de diferite instituții cum ar fi băncile comerciale, Asociațiile de Economii și Împrumut, organizații de creditare nebancare. Asociațiile de Economii și Împrumut activează preponderent în zonele rurale și oferă împrumuturi persoanelor fizice, în special membrilor săi.

‹ adv ›

De menționat că Ghidul de creditare a fost distribuit cu titlu gratuit participanților și poate fi accesat pe pagina ucipifad.md, categoria „Biblioteca”/ Ghiduri. UCIP IFAD susține dezvoltarea sectorului AEÎ, iar pentru consolidarea capacităților AEÎ anterior a organizat mai multe trainiguri privind prezentarea informațiilor în situațiile financiare, protecția datelor cu caracter personal și recuperarea datoriilor de la debitori, analiza financiară a instituțiilor de micro finanțare ș.a., în cadrul cărora au participat reprezentanți din cadrul a peste 160 AEÎ.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›