‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
15.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleUCIP IFAD a oferit suport pentru a construi piața agricolă de la Horești

UCIP IFAD a oferit suport pentru a construi piața agricolă de la Horești

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Cum se dezvoltă o localitate, dar și oamenii care trăiesc acolo, depinde foarte mult de dezvoltarea infrastructurii, de cum funcționează instituțiile din acea localitate. 

Satul Horești din raionul Ialoveni, care are 4 mii de locuitori, dispune de condiții prielnice pentru dezvoltarea afacerilor în domeniul agricol, respectiv mai mulți agenți economici din regiune cresc produse agricole și le comercializau inclusiv, pe teritoriul localității la o piață improvizată, care nu dispunea de condiții minime de igienă, mai ales dacă vorbim de comercializarea produselor alimentare cum ar fi carnea, lactatele.

Totodată, lipsa unui spațiu amenajat a creat probleme producătorilor agricoli și ei au fost nevoiți să identifice alte modalități și locații pentru a-și vinde producția.

În cadrul unui interviu acordat pentru Agrobiznes, Petru Cigoreanu, primarul satului Horești, a menționat că în zilele în care se organizează piață sunt prezenți circa 40 de comercianți cu diverse produse agricole.

„Inițiativa de a construi o piață agricolă modernă, care să corespundă tuturor cerințelor a apărut din necesitatea de a asigura atât locuitorii, cât și producătorii agricoli locali cu condiții igienice pentru comercializarea produselor. În localitate exista un teren adiacent Casei de cultură, unde permanent se organiza piața, dar la fel ca și în multe alte localități din țară, era unul improvizat și nu dispunea de condiții minime necesare pentru această activitate. Iată de ce am decis să elaborăm un proiect pentru a construi o piață modernă. Totodată, ne-am concentrat pe identificarea unor programe, proiecte ce ar oferi suport inclusiv financiar, pentru realizarea ideii noastre”, a menționat primarul.

Construcția unui spațiu amenajat, care să dispună de utilaje, tehnică destinată păstrării produselor de carne și lactate va avea un impact pozitiv, în primul rând, pentru locuitorii satului, care vor avea acces la produse de calitate la prețuri accesibile chiar în sat, a mai remarcat Petru Cigoreanu. 

„Necesitatea de a realiza acest proiect a apărut deoarece nu puteam încasa taxa pentru piață și aveam mai multe reproșuri din partea locuitorilor. Problema consta în faptul că, nu puteam să eliberăm un bon de plată și respectiv nu puteam încasa taxele necesare. Acesta a fost unul dintre motivele care au făcut ca proiectul să fie susținut și de locuitorii din sat”. 

Primarul spune că la piața improvizată se obișnuia să se comercializeze și animale vii, cum ar fi porci, iepuri, păsări, inclusiv carne și lactate. 

„În perioada de vară, desigur condițiile erau departe de cele necesare, mă refer la temperaturile ridicate, dar și condițiile igienice. Atunci ne-am gândit că ar fi binevenite niște ghișee sau pavilioane pentru comercializarea cărnii și produselor lactate. Când a început proiectarea am făcut mai multe schimbări, inclusiv ca aceste pavilioane să fie separate. Până la urmă, am decis să construim 4 ghișee separate. Acestea sunt dotate cu frigider vitrină, respectiv există condiții pentru comercializarea produselor din carne. Chiar dacă producătorul a sacrificat animalul cu o seară înainte, el are posibilitatea să păstreze carnea în condiții potrivite, astfel ca să corespundă tuturor cerințelor de siguranță alimentară. Cunoaștem cu toții că numărul animalelor crescute în gospodării este în permanentă scădere și astfel, produsele lactate sunt solicitate la piață”. 

‹ adv ›

Alături de primărie, în realizarea proiectului au fost implicați și 4 agenți economici din domeniul agricol din localitate.

„Au susținut construcția pieței prin contribuție financiară agenții economici din localitate. Nu a fost complicat să-i conving să participe la acest proiect, deoarece cu toții înțeleg necesitatea unei astfel de construcții pentru dezvoltarea localității. Dar desigur că, toate eforturile noastre ar fi fost puțin realizabile dacă nu identificam principalul finanțator, adică Fondul Internaţional pentru Dezvoltarea Agricolă, Programele căruia sunt implementate de  UCIP IFAD”.

Petru Cigoreanu spune că a aflat despre posibilitatea de a obține finanțare de la primarul din satul vecin, unde la fel a fost construită o piață agricolă cu suportul programului UCIP IFAD.

 „Am decis să aflu detalii, care sunt condițiile și cum putem participa și noi la acest Program. Pachetul de acte a fost depus în decembrie 2017, astfel sperăm că în anul curent piața agricolă modernă să fie dată în exploatare”. 

Cheltuielile pentru realizarea proiectului au însumat circa 3 milioane de lei și au fost solicitate îndeplinirea mai multor condiții pentru a corespunde standardelor.

„Am instalat şi un sistem audio de informare atât pentru comercianți, cât și pentru vizitatori, cumpărători, sistem de alarmă și antincendiar, construcția grupului sanitar pentru persoanele cu dizabilități, ș.a. Până la urmă, consider că scopul a fost realizat, deși mai, urmează să ne conectăm la rețeaua de energie electrică, să verificăm toate utilajele”.

‹ adv ›

Piața construită este dotată și cu tehnică modernă, dispune de două calculatoare, cântare de control, frigidere pentru laborator, parcare externă, 15 mese cu acoperiș, spații pentru comercializarea din automobile cu marcaje. 

„În timpul apropiat va fi realizat un proiect foarte mare pentru reabilitarea drumurilor care leagă satele Pojoreni, Costești, Zâmbreni, Horești, Țipala, numit și Coridorul 16, astfel sperăm că doritorii de a comercializa la piața noastră, inclusiv și cei de a face cumpărături se va mări. Sunt permanent întrebat când va fi deschisă piața atât de producătorii care își doresc să comercializeze produsele în condiții mai confortabile, cât și de către cumpărătorii dornici de a procura produse locale. Am primit avizul pozitiv de la supravegherea tehnică și sperăm că vom putea deschide porțile pieței cât mai curând posibil”. 

Printre principalele beneficii pe care le va avea localitatea în urma funcționării noii piețe sunt: comercializarea se va desfășura în condiții sanitare, vor fi create noi locuri de muncă, atragerea mai multor cumpărători inclusiv din satele vecine, atragerea poducătorilor agricoli din vecinătate care vor veni să-și comercializeze producția. Odată cu concurența vor fi și prețuri mai bune și mai competitive. 

„Odată cu construcția pieții, localitatea noastră dispune de un spațiu amenajat, modern, atractiv. Amplasarea pieței agricole este una foarte reușită, accesibilă pentru toți locuitorii. În acest context, aduc mulțumiri tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui proiect frumos și în mod prioritar partenerilor de la UCIP IFAD. Am avut o colaborare destul de frumoasă și productivă, ne-au ajutat și au fost alături de noi ori de câte ori am avut nevoie. Ne-au susținut, iar aceasta este cel mai important în realizarea lucrurilor frumoase”. 

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›