‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 18 mai, 2024
12.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleUCIP IFAD a prezentat furnizorilor de tehnică și echipament agricol condițiile de obținere...

UCIP IFAD a prezentat furnizorilor de tehnică și echipament agricol condițiile de obținere a unui grant sau credit

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Unitatea Consolidată pentru Implementarea Programelor IFAD a organizat, la data de 2 martie curent, o sesiune de informare cu participarea furnizorilor de tehnică și echipament agricol. 

Scopul întrunirii a fost de a discuta posibilitățile de acordare a suportului financiar producătorilor agricoli prin intermediul Programelor IFAD.

În debutul ședinței, Iurie Ușurelu, directorul UCIP IFAD a remarcat că, colaborarea eficientă cu furnizorii de tehnică agricolă va contribui la realizarea obiectivelor principale ale Unității și anume oferirea asistenței financiare producătorilor agricoli mici și mijlocii din Republica Moldova. 

„Programele care sunt în derulare, IFAD VII și IFAD VIII, conțin mai multe oportunități destinate micilor producători pentru procurarea tehnicii agricole, dar și a echipamentului pentru irigare la scară mică. De cele mai multe ori, în contact direct cu fermierii sunt furnizorii de tehnică și echipamente, astfel UCIP IFAD propune inițierea unei colaborări pentru diseminarea informației despre Programele IFAD. Această colaborare va aduce plus valoarea atât companiilor de furnizare a tehnicii, prin majorarea rulajului, cât și fermierilor din țara care vor putea să-și achiziționeze tehnică și echipamente moderne, de calitate apelând la produsele IFAD”.

Totodată, Iurie Ușurelu a amintit că pentru a aplica la beneficiile oferite de IFAD, este nevoie de descrierea detaliată a echipamentului și tehnicii agricole, dacă respectivul echipament a fost introdus în bazele de date ale AIPA.

„Țin să remarc aici că, am inițiat o colaborare și cu AIPA, astfel că atunci când producătorul agricol va dori să procure un echipament de la companiile furnizoare, va trebui să prezinte dovada că această tehnică a fost introdusă în baza de date AIPA. Consider că este un moment important, deoarece, atunci când un fermieri procură o unitate agricolă și vine cu o parte de contribuție la ceea ce oferă IFAD, iar tehnica este inclusă în baza de date, atunci fermierului poate beneficia de cofinanțare din partea AIPA sau a altor proiecte/programe de asistență tehnică”.  

Colaboratorii IFAD au prezentat programele care sunt în derulare la moment și de care pot beneficia fermierii mici și mijlocii din țara noastră. 

În context, Alina Mamatiuc, consultant granturi în cadrul Unității IFAD, a reiterat despre oportunitățile existente de acordare a suportului financiar în cadrul IFAD.

„UCIP IFAD acordă atât credite, cât și granturi pentru fermieri care practică activități agricole sau procesarea producției agricole. Astfel, pot beneficia de  suport sub formă de grant micii producători agricoli care sunt înregistrați ca persoane juridice (GȚ, ÎI, SRL) și au în gestiune până la 50 de hectare atât în arendă, cât și în proprietate”.

‹ adv ›

Petru Maistru, consultant național privind reziliența la schimbările climatice, UCIP IFAD, a explicat că valoarea grantului oferit este de 70% din costul tehnicii agricole, dar nu mai mult de 7500 de dolari per beneficiar. În ceea ce ține de cooperativele agricole, acestea pot beneficia de 50% din costul investiției, dar nu mai mult de 15000 de dolari per solicitant.  

Un potențial beneficiar de grant trebuie să prezinte trei oferte de preț comparabile de la trei furnizori diferiți datate până la încheierea contractului cu un furnizor selectat. Valoarea grantului se calculează în baza ofertei cu cel mai mic preț, dar solicitantul este liber să aleagă orice ofertă din cele trei prezentate. 

Mai multe detalii despre tehnica și echipamentul eligibil puteți găsi accesând următorul link.

‹ adv ›

Este important de amintit că, antreprenorii pot beneficia de suport consultativ gratuit la accesarea granturilor oferit de experții angajați de UCIP IFAD.

Elena Burlacu, manager servicii financiare și dezvoltatre rurală UCIP IFAD, a subliniat că în cadrul Proiectului, ca o componentă de bază este finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii și anume prin intermediul creditelor destinate afacerilor agricole și conexe agriculturii. 

În cadrul acestor produse pot fi finanțate orice tip de echipamente, utilaje agricole care pot fi utilizate în diferite domenii cum ar fi: pomicultură, viticultură, sisteme de irigare, echipamente pentru producerea legumelor pe câmp deschis și protejat, sere, frigidere, ș.a, atât cu produse de finanțare cu porțiune de grant, cât și cu credit. 

„Fermierii trebuie să cunoască că echipamentele procurate vor fi scutite de TVA, iată de ce în contractele de furnizare a bunurilor solicităm ca să fie indicat separat prețul bunului și TVA, pentru ca ulterior Unitatea să poată elibera o scrisoare pentru furnizor pentru a deduce TVA la bunurile care au fost furnizate”. 

Totodată, furnizorii care au participat la ședință au fost informați despre faptul că UCIP IFAD poate să organizeze seminare de instruire, pentru echipa de vânzători din cadrul companiilor care interacționează direct cu fermierii, astfel ca aceștia să cunoască detaliat despre suportul oferit de UCIP IFAD.  

Reprezentanții companiilor de furnizare a tehnicii și echipamentelor agricole au solicitat ca să fie revăzută perioada de evaluare a dosarelor pentru obținerea suportului financiar și tehnic.

În context, Iurie Ușurelu a menționat că, în perioada următoare, va fi scurtat timpul de la momentul depunerii cererii și până la debursarea grantului de la șase la trei luni.

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›