‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 24 noiembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleUCIP IFAD selectează consultant pentru suport în activități de gestionare eficientă a apei de...

UCIP IFAD selectează consultant pentru suport în activități de gestionare eficientă a apei de către micii fermieri

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Guvernul Republicii Moldova a primit finanțare de la Fondul Internațional de Dezvoltare Agricolă (IFAD) și Fondul de Adaptare pentru Proiectul IFAD VIII „Îmbunătățirea Capacităților pentru Transformarea Zonei Rurale” (TRTP) și intenționează să aplice o parte din încasări pentru recrutarea serviciilor de consultanță.

Proiectul a a fost lansat în 2021 cu o durată de implementare de 6 ani.

Obiectivul proiectului este de a permite persoanelor vulnerabile în fața schimbărilor climatice din mediul rural, în special tinerii, femeile și micii fermieri, să își crească capacitatea de producție, rezistența la riscurile economice, de mediu și climatice și asigurarea accesului la piețe.

‹ adv ›

Una din activitățile de bază ale Proiectului este „Gestionarea adaptată la schimbările climatice a apelor în gospodăriile agricole’’. 

În cadrul acestei activități, Fondul de Adaptare are drept obiectiv adaptarea micilor fermieri la schimbările climatice și securitatea alimentară, încurajând adoptarea unor tehnologii inteligente din punct de vedere climatic, inclusiv de economisire a apei și fortificarea capacităților micilor fermieri la aplicarea practicilor agricole adaptate la schimbările climatice.

În scopul atingerii obiectivelor menționate, UCIP IFAD va contracta un prestator de servicii pentru implementarea unui set de activități în perioada 2022 – 2023 cu posibilitatea prelungirii contractului pentru 2024-2027 în cazul îndeplinirii cu succes a sarcinilor stabilite pentru licitația 40/22. 

‹ adv ›

Grupul țintă vor fi micii fermieri (cei care dețin și prelucrează până la 10 ha de teren), tineri antreprenori și femei. Atât tinerii antreprenori, cât și femeile vor reprezenta minimum 40% din toți beneficiarii proiectului pentru fiecare categorie.

Obiectivele proiectului și activitățile care urmează să fie implementate de prestator pe toată perioada de implementare a proiectului (2022-2027) includ:

  • Desfășurarea unei campanii de mobilizare prin organizarea unei serii de ateliere de lucru în cadrul primăriilor din locațiile geografice predispuse la riscuri climatice. Se planifică desfășurarea a minim 30 de evenimente de mobilizare.
  • UCIP IFAD va oferi granturi din sursele Fondului de Adaptare în sumă de până la 300.000 USD (fără a include contribuția beneficiarilor de 10% și TVA) pentru construcția infrastructurii de irigare reziliente la climă, care va include sisteme de irigare la scară mică conectate la Sistemele Centrale de Irigare ale Agentiei „Apele Moldovei’’ sau sursele locale de apă. Numărul minim de membri în cadrul grupului de fermieri/ beneficiari  conectați la infrastructura de irigare este de 5, iar numărul total de beneficiari pe durata proiectului este de 400. Sarcina prestatorului este de a identifica beneficiarii grupurilor eligibile și de a oferi asistență la aplicarea cererilor pentru granturi IFAD pentru infrastructura de irigare.
  • PS va participa la identificarea beneficiarilor și crearea a 10 – 40 de loturi demonstrative de gestionare eficientă a apei pentru micii fermieri și practici agricole adaptabile la schimbările climatice. Loturile demostrative vor fi create cu suportul financiar al UCIP IFAD. Asistența tehnică oferită de PS va include pregătirea cererilor de grant, inclusiv planuri de afaceri și studii de fezabilitate, asistență tehnică și asistență post-instalare. Loturile demonstrative vor fi utilizate în continuare pentru instruirea fermierilor în domeniul irigării/gestionării apelor și a altor tehnici adaptabile la climă. Suma maximă a grantului este de 7.500 USD pentru un lot demonstrativ și 30% contribuția beneficiarului în valoare bănească.
  • SP va identifica și instrui formatori (ToT), care la rândul lor vor instrui beneficiarii (mici fermieri) în cadrul școlilor de câmp pentru fermieri create pe lânga loturile demonstrative. Numărul total de fermieri instruiți in domeniul tehnicilor adaptive la climă va fi de 5000, inclusiv minim 400 de fermieri instruiți în domeniul practicilor eficiente de irigare. Pentru aceasta, PS va dezvolta un curriculum și manuale/ broșuri.
  • PS va identifica și va oferi suport la pregătirea pachetelor de documente necesare pentru potențialii beneficiari de granturi pentru practicile de adaptare la schimbările de climă. La fel, PS va oferi beneficiarilor și asistență tehnică/consultanță post-instalare.

UCIP IFAD va acorda 885 de granturi pentru practicile de adaptare la schimbările climatice pe durata proiectului, din care minim 400 de granturi pentru echipamente de irigare mici și de microirigare în cadrul fermei (iar restul 485 pot fi utilizate pentru alte tipuri de echipament de adaptare la climă). Suma maximă a grantului este de 2500 USD excl. TVA cu contribuția în valoare bănească a beneficiarului de cel puțin 30%. 

‹ adv ›
  • PS va disemina informațiile despre tehnologiile climatice inteligente și de economisire a apei, precum și despre sprijinul oferit de proiect în sursele mass media locală și națională și social media.
  • Informația detaliată despre Criteriile de calificare și evaluare poate fi accesate pe pagina www.ucipifad.md/ Servicii/ Servicii de consultanță/ Licitația 40/22 TRTP sau accesând acest link.

Orice solicitare de clarificare poate fi trimisă prin e-mail la adresa [email protected] până la data de 13 septembrie 2022, ora 17:00 (ora Moldovei). Clientul va oferi răspunsuri la toate solicitările de clarificări până la data de 14 septembrie 2022, ora 17:00 (ora Moldovei).

Scrisorile de exprimare a interesului (EOI) vor fi transmise în formă scrisă folosind formularele plasate pe pagina UCIP IFAD.

EOI vor fi depuse la adresa de mai jos până la data de 15 septembrie 2022, ora 17:00 (ora Moldovei). UCIP IFAD Moldova, Atn: Nadejda Russu, Specialist Superior Achizitii, Ștefan cel Mare și Sfînt bd. 162, Chișinău, MD-2004, E-mail: [email protected], Tel. (022) 22 – 18 – 80.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›