Ucraina are nevoie să asigure continuarea regimului măsurilor comerciale autonome cel puțin până la sfârșitul anului 2025 și să creeze condiții transparente pentru dezvoltarea comerțului bilateral cu Uniunea Europeană după data de 5 iunie.
Declarația a fost făcută de Oksana Osmachko, viceministru al Politicii Agrare și Industriei Alimentare din Ucraina.
Ea a subliniat că, Ministerul Politicii Agrare lucrează zilnic pentru a asigura condiții comerciale stabile și previzibile pentru sectorul agricol ucrainean.
În acest sens, în colaborare cu Ministerul Economiei, se desfășoară activ negocieri cu partenerii europeni privind prelungirea măsurilor comerciale autonome.
„Obiectivul nostru principal este să asigurăm continuarea regimului măsurilor comerciale autonome cel puțin până la sfârșitul anului 2025, precum și să creăm premisele pentru dezvoltarea în continuare a comerțului bilateral în condiții clare și transparente după 5 iunie”, a declarat Osmachko.
La sfârșitul lunii ianuarie, ministrul Politicii Agrare și Industriei Alimentare, Vitaly Koval, a declarat că ministerul a propus partenerilor europeni un nou mecanism de export al produselor agricole ucrainene.
Potrivit acestuia, livrările ar urma să se desfășoare conform unui program prestabilit. Aceasta ar trebui să facă exporturile mai previzibile.
CE nu intenționează să prelungească privilegiile
Potrivit informațiilor, Comisia Europeană nu intenționează să prelungească privilegiile acordate exporturilor ucrainene după declanșarea invaziei ruse la scară largă, care prevăd eliminarea unilaterală a taxelor vamale pentru produsele agricole ucrainene și sunt valabile până la 5 iunie.
Totuși, nu se pune problema revenirii la regimul comercial existent înainte de război.
Se ia în considerare o posibilă înțelegere în cadrul Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA), care ar putea include stabilirea unor cote pentru anumite categorii de produse agricole din Ucraina și măsuri suplimentare de protecție.
📲 Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
Amintim că, în mai 2024, Consiliul Uniunii Europene a aprobat prelungirea suspendării taxelor vamale și cotelor pentru importurile de produse ucrainene în UE pentru încă un an, însă cu măsuri de protecție suplimentare pentru fermierii europeni.
Comentarii