Există un mare risc ca piața europeană să nu mai fie accesibilă pentru rapița ucraineană și limitată substanțial pentru porumbul ucrainean. Despre aceasta a comunicat directorul executiv al Comitetului pentru cereale și semințe oleaginoase al Asociației Europene de Afaceri (EBA), Irina Dușnik, scrie latifundist.com.
În cifre, Ucraina ar putea pierde aproximativ 70-80% din exporturile de rapiță. Irina Dușnik a mai menționat că în UE, soia ucraineană și porumbul sunt utilizate pentru producerea biocarburanților. La moment, cererea pentru aceste culturi este în creștere, dar Uniunea Europeană stabilește cerințe greu de îndeplinit.
De asemenea, UE cere declararea unor indicatori reali de emisii de gaze cu efect de seră, care sunt emanate în timpul prelucrării și circulației materiilor prime din care sunt produse biocarburanții. De exemplu, СО₂, N₂O, CH₄.
„De la începutul acestui an, în țările UE au intrat în vigoare restricții mai riguroase privind emisiile de gaze cu efect de seră generate la producerea de biocombustibili. Iar tendința de descendență a acestor emisii va continua. În Ucraina, în prezent, nu există date statistice privind cantitatea de gaze cu efect de seră emanate la producerea culturilor agricole, spre exemplu pentru porumb. Datele prezentate pentru anumite culturi depășesc valoarea acceptabilă pentru indicatorii UE, inclusiv la rapiță. Valoarea implicită pentru emisiile de gaze cu efect de seră pentru rapița ucraineană este de 756 kgCO₂/t. În același timp, pentru majoritatea regiunilor din Australia, aceste valori sunt de circa 500 kg CO₂/t. Situația respectivă limitează foarte mult exportul acestor culturi pe piața UE. Și, prin urmare, sunt limitate și câștigurile din schimbul valutar în Ucraina”, a menționat expertul.
În sezonul agricol 2018-2019, din cauza cererii ridicate din partea ramurii zootehnice, pieței uleiurilor vegetale și biocombustibililor, în lume, va continua să crească producția de culturi oleaginoase.
Comentarii