Aproximativ 100.000 de porci vor fi sacrificaţi după descoperirea unui focar de pesta porcină africană la una din cele mai mari ferme de porci din Ucraina, a anunţat miercuri un oficial din conducerea Autorităţii pentru siguranţa alimentelor din Ucraina, transmite Reuters, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, porcii afectaţi de pesta porcină africană au fost descoperiţi în data de 17 august la o fermă aparţinând companiei agricole Halychyna Zahid din regiunea Liov, vestul Ucrainei. Compania a confirmat şi ea pe pagina sa de Facebook existenţa unui focar de pestă porcină africană dar a refuzat să ofere alte detalii.
Acest focar, care afectează 1,6% din efectivele de porci al Ucrainei, ar putea provoca o criză mai gravă în condiţiile în care pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pesta porcină africană nu afectează omul, ci doar porcii domestici şi mistreţii.
Până acum, cel mai grav caz de pestă porcină africană cu care s-a confruntat Ucraina a fost descoperit în 2015 în regiunea Kiev, când au fost sacrificaţi 60.000 de porci.
Începând din 2017 şi până în prezent în Ucraina au fost identificate 351 de cazuri de pestă porcină africană şi 72.226 de porci au fost sacrificaţi. La data de 1 august 2019 efectivele de porci ale Ucrainei se ridicau la 6,4 milioane capete.
În România, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a informat miercuri că pesta porcină africană (PPA) evoluează în prezent în 283 de localităţi din 22 de judeţe, cu un număr de 950 de focare, iar 428.744 de porci afectaţi de boală au fost eliminaţi. Prezenţa virusului PPA în România a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.
Comentarii