‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 19 aprilie, 2024
12.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriUE ar putea oferi Moldovei asistenţă financiară în mărime de la 610 la 740...

UE ar putea oferi Moldovei asistenţă financiară în mărime de la 610 la 740 mln euro

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Moldova ar putea primi între anii 2014 – 2020 asistenţă financiară din partea UE în mărime de la 610 la 740 mln euro, în cadrul bugetului UE aprobat anterior. Declaraţia a fost făcută de şeful Delegaţiei UE în Moldova, Peter Michalko, în cadrul unei intervenţii la un post privat de televiziune. El a subliniat că volumul exact al mijloacelor acordate de UE depinde de capacitatea de absorbţie a Moldovei. Oficialul a amintit că UE este principalul partener commercial al Moldovei şi unul dintre cei mai mari investitori, anunță Info-Market.

Potrivit materialelor UE de la summitul Parteneriatul Estic din Bruxelles, care va avea loc pe 24 noiembrie, în 2016 ponderea UE a fost de 66 la sută din exportul Moldovei şi 55 la sută din tot comerţul. Anul trecut importul UE în Moldova a crescut cu 7,7 la sută in comparaţie cu anul precedent. Astfel, din 2014 când aintrat în vigoare Acordul de Asociere şi decizia de creare a zonei de comerţ liber, aprofundat şi cuprinzător (DCFTA), imporul UE din Moldova a crescut în general cu 13,5 la sută. Reformele interne, racordarea standardelor la normele UE, vor deschide posibilităţi suplimentare pentru comerţul cu UE.

Uniunea Europeană de asemenea va uşura accesul la finanţe pentru întreprinderile mici şi mijlocii din Moldova. În general, potrivit evaluărilor UE, proiectele de cooperare au ajutat cinci mii de antreprenori din Moldova şi au asigurat noi locuri de muncă. Cu susţinerea UE în ţară au fost create 10 incubatoare de business.

Sistemul de încălzire pe biomasă a fost instalat în 225 de şcoli, grădiniţe şi instituţii sociale. Acest lucru a permis reducerea preţului la căldură şi diversificarea surselor energetice din ţară. 47 dintre aceste obiecte au fost dotate cu sisteme solare. Au fost deschise 35 de întreprinderi noi pentru producţia biomasei şi create peste 400 de locuri noi de muncă.

Noile sisteme de asigurare cu apă au fost instalate cu susţinerea UE la Nisporeni, precum şi în satele Vărzăreşti şi Grozeşti. În rezultat, aproape 15,7 mii de persoane se pot folosi de apă potabilă. În Chişinău şi Bălţi cu susţinerea UE a fost îmbunătăţit transportul public, pasagerii călătorind cu troleibuze noi. UE va susţine financiar şi interconectarea sistemelor energetice din Moldova şi UE. Acest proiect va fi direcţionat spre creşterea securităţii energetice a Moldovei şi dezvoltarea concurenţei pe piaţa energetică.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›