‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriUE intenționează să reducă în jumătate utilizarea pesticidelor și a antibioticelor în sectorul agricol

UE intenționează să reducă în jumătate utilizarea pesticidelor și a antibioticelor în sectorul agricol

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Uniunea Europeană intenționează să reducă utilizarea fertilizanților chimici și a pesticidelor în complexul agroindustrial pentru a proteja mediul și sănătatea umană. Acest lucru este menționat în strategia agricolă de biodiversificare publicată miercuri de Comisia Europeană, scrie TASS.

De asemenea, Comisia Europeană intenționează să stabilească o limită de 25% din totalul terenurilor agricole din UE, ce vor fi cultivate după principiile agriculturii ecologice.

„Dacă pandemia ne-a învățat ceva, atunci este necesar să schimbăm relațiile noastre cu mediul. Aceste relații ar trebui să devină mai durabile”, a declarat Frans Timmermans, Primul șef-adjunct al Comisiei, în timpul prezentării strategiei.

Această inițiativă prevede o reducere de 50% a utilizării pesticidelor chimice, 20% a îngrășămintelor minerale și o reducere de 50% a utilizării antibioticelor și a substanțelor ce le conțin la animale și în piscicultură până în 2030. Pentru a realiza aceste măsuri, Comisia Europeană intenționează să utilizeze „șocul” actualei crize provocate de coronavirus.

‹ adv ›

Dacă strategia va primi aprobarea Parlamentului European și a tuturor celor 27 de state UE în cadrul Consiliului UE, punerea în aplicare a acesteia ar trebui să înceapă în 2021. În special, Comisia Europeană prevede că, începând cu 2021, când începe un nou ciclu bugetar de șapte ani (2021-2027) în UE, majoritatea subvențiilor agricole din cadrul PAC a UE (care reprezintă până la 40% din bugetul UE) vor fi oferite doar proiectelor ce țin de dezvoltarea agriculturii ecologice.

În practică, punerea în aplicare a acestei strategii poate îmbunătăți semnificativ calitatea produselor agricole și poate reduce efectele nocive asupra sănătății umane. În special, va omite acumularea în organismului uman a antibioticelor din carnea animalelor.

Dacă punerea în aplicare a acestei strategii nu va falimenta producătorii din sector din cauza creșterii costului de producție, rezultatul va fi o creștere a prețurilor pentru produse și dispariția excesului de produse agricole în UE. Totodată, specialiștii consideră că o astfel de strategie va duce la crearea mai multor locuri de muncă cu salarii mimine pentru muncitori necalificați, iar stabilirea noilor standarde ar putea afecta importul produselor din alte țări ce nu vor respecta cerințele.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›