‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
-0 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriUE majorează finanţarea pentru promovarea produselor agricole europene cu 169 de milioane de euro

UE majorează finanţarea pentru promovarea produselor agricole europene cu 169 de milioane de euro

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Comisia Europeană (CE) a anunţat că va acorda o finanţare suplimentară de 169 de milioane de euro pentru a promova produsele agricole din UE în întreaga lume, cu 27 de milioane de euro mai mult decât în 2017, se arată într-un comunicat al forului comunitar, anunță Agerpres.

Vineri, CE a lansat cereri de propuneri privind programe pentru promovarea produselor agricole europene, atât la nivel mondial, cât şi în cadrul UE. În total, 169 de milioane de euro sunt disponibile pentru cofinanţarea programelor, faţă de 142 de milioane de euro în 2017. Programele pot viza o gamă amplă de tematici, de la campanii generale privind alimentaţia sănătoasă la sectoare de piaţă specifice.

Phil Hogan, comisarul pentru agricultură şi dezvoltare rurală, a declarat: „UE este cel mai mare comerciant de produse agroalimentare la nivel mondial şi se plasează pe primul loc în lume din punct de vedere al ofertei de alimente de înaltă calitate. Am avut ocazia să constat în mod nemijlocit interesul pe care îl manifestă consumatorii şi întreprinderile la nivel mondial faţă de produsele agroalimentare din UE cu prilejul diverselor mele misiuni comerciale desfăşurate în străinătate. Salut aceste noi programe de promovare care au deschis în trecut oportunităţi pentru noi candidaţi şi au sporit vizibilitatea noastră în întreaga lume. Anul trecut, ofertele de programe de promovare a produselor agroalimentare au depăşit bugetul disponibil de aproape zece ori. Aşadar, dacă sunteţi o organizaţie eligibilă, acum este momentul să vă depuneţi candidatura”.

Aproximativ două treimi din finanţarea disponibilă este destinată promovării produselor alimentare din UE în ţările din afara spaţiului comunitar, în special în cele în care există un mare potenţial de creştere a exporturilor agroalimentare din UE, precum Canada, Japonia, China, Mexic şi Columbia. În ceea ce priveşte programele din cadrul UE, accentul ar trebui să se pună pe informarea consumatorilor cu privire la diferitele sisteme şi etichete de calitate ale UE, precum indicaţiile geografice sau produsele ecologice. Finanţarea sectorială va fi dedicată programelor care promovează creşterea durabilă, inclusiv a ovinelor şi a caprinelor. De asemenea, este prevăzută alocarea unei finanţări pentru campaniile menite să promoveze alimentaţia sănătoasă şi creşterea consumului de fructe şi legume.

‹ adv ›

O gamă vastă de organizaţii, precum organizaţii comerciale, organizaţii de producători şi organisme agroalimentare responsabile pentru activităţi de promovare, sunt eligibile pentru a solicita finanţare prin intermediul cererii de propuneri lansate vineri. Aşa-numitele programe „simple” pot fi prezentate de una sau mai multe organizaţii din aceeaşi ţară a UE; programele „multinaţionale” pot fi prezentate fie de cel puţin două organizaţii naţionale din cel puţin două state membre, fie de una sau mai multe organizaţii europene.

Propunerile ar trebui să fie prezentate până la data de 12 aprilie 2018 prin intermediul portalului specific. Comisia va evalua propunerile şi va anunţa în toamnă care vor fi beneficiarii.

Agenţia Executivă a Uniunii Europene pentru Consumatori, Sănătate, Agricultură şi Alimente (CHAFEA) furnizează o serie de instrumente menite să-i ajute pe candidaţi să îşi prezinte cu succes propunerile. Mai multe informaţii vor fi disponibile în cadrul unei serii de „zile de informare” care vor avea loc în întreaga UE. Prima zi de informare va avea loc la Bruxelles la 31 ianuarie şi va fi deschisă tuturor potenţialilor beneficiari, agenţiilor de publicitate şi autorităţilor naţionale.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›