‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 9 mai, 2024
19.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriUE nu-şi poate atinge obiectivele politicii agricole fără OMG. Vezi despre ce este vorba

UE nu-şi poate atinge obiectivele politicii agricole fără OMG. Vezi despre ce este vorba

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Uniunea Europeană își subminează competitivitatea în sectorul agricol, dacă respinge culturile modificate genetic arată un studiu publicat recent în Trends in Plant Science.

„Dacă Uniunea Europeană nu este capabilă să facă față schimbărilor, va deveni dependentă aproape în totalitate de lumea exterioară, pentru hrană, nutreț și progres științific. Asta pentru că lumea exterioară (n.r. – spaţiul non-UE) a îmbrățișat deja tehnologia care este atât de nepopulară în Europa, realizând că aceasta este singura metodă de a practica agricultura sustenabilă”, a declarat Paul Christou de la Universitatea din Lleida-Agrotecnio și Institutul Catalan pentru Cercetare și Studii Avansate, din Spania.

„Multe aspecte ale politicii agricole a UE, inclusiv cele referitoare la organismele modificate genetic (OMG), sunt inconsecvente pe plan european și astfel această politică nu-și poate atinge obiectivele”, a adăugat Christou.

De exemplu, strategia Lisabonei este aceea de a crea o bioeconomie bazată pe cercetările recente în domeniu și recunoaște potențialul OMG de a contribui la realizarea acestui plan, dacă nu ar interveni politica UE în acest sector. În realitate, în Europa este în vigoare un moratoriu privind culturile modificate genetic, precum porumb, bumbac și soia. Cu toate acestea, produsele pe care nu au voie să le cultive fermierii europeni, sunt importate.

De subvențiile pentru fermieri beneficiază acum marii producători, în dauna fermelor de familie, a arătat Christou. De asemenea, UE a interzis fermierilor să folosească prea multe pesticide și a limitat folosirea metodelor chimice de combatere a dăunătorilor din culturi, deși permite importul de alimente produse în felul acesta.

„Fermierilor europeni le este interzisă libertatea de a decide singuri. De fapt, sunt împiedicați să devină competitivi pentru că politicile UE îi discriminează în mod activ pe fermierii interesați de culturile modificate genetic, totuși exact produse provenind din aceste culturi sunt importate”, a declarat Christou.

‹ adv ›

Sursa: recolta.eu

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›